Foto: Ričards Sotaks
Dažādos Latvijas novados katru gadu konkursos tiek suminātas sakoptākās ēkas, skaistākie daiļdārzi un strādīgākie ļaudis, kas ielikuši savu mīlestību un rūpes, lai īpašums priecētu ne tikai mājiniekus, bet arī viesus. "Tavs Dārzs" piedāvā aplūkot sakoptākos īpašumus un dārzus no 16 dažādiem Latvijas novadiem, kas var kalpot kā iedvesmas deva, lai varbūt nākamgad izveidotu savu īpašumu par skaistāko visā novadā, ja ne pat valstī.

Konkurss dažādos Latvijas novados mainījies līdzi laikam, jo, ja agrāk to mēdza dēvēt par "Sakoptākā sēta" vai "Skaistākais dārzs un sakoptākā teritorija," tad tagad, piemēram, Talsu novadā to sauc par konkursu "Talsu bruncī ieaustie," bet Priekules novadā – "Par sakoptu Priekules novadu".

Vien paliek nemainīgs tas, kā dārzi tiek vērtēti. Novados ir izveidots speciāls konkursa nolikums, kā arī žūrijas komisija, kas dodas vērtēt skaistākos īpašumus un krāšņākos daiļdārzus. Lai vērtēšana būtu korekta, tad tiek izveidota pat īpaša vērtēšanas sistēma, kurā komisijas locekļi piešķir konkrētu punktu skaitu. Tiek vērtēts ne tikai pagalms, bet arī iebraucamais ceļš, mājas izkārtne, atpūtas vietas, tehnikas novietnes, atkritumu savākšanas organizācija, košumkrūmi un augi, kā arī daudz kas cits. Konkursam var pieteikties visi novada iedzīvotāji, bet nereti tos var pieteikt pat kaimiņi un jebkurš cits līdzcilvēks, kurš pamanījis nominācijai cienīgu pretendentu.

Foto: Ilga Tiesnese

Savukārt pēc tam, kad visi īpašumi ir apsekoti un žūrija ir lēmusi, kuras ēkas būs tās pašas skaistākās, tad tiek rīkots īpašs pasākums, kurā tiek godināti visi laureāti. Īpašnieki saņem pateicības balvas, bet tie, kuru īpašums atzīts par labākajiem – dāvanu kartes, naudas balvas, goda rakstus un īpašu plāksni ar titulu.

"Tavs Dārzs" piedāvā ieskatu sakoptākajos īpašumos un daiļdārzos no 16 dažādiem novadiem, kurš ir cits par citu skaistāks un radošām idejām bagātāks. Var smelties iedvesmu ne tikai mājas labiekārtošanā un puķu dobju izveidē, bet arī pagalmu sakopšanai. Īpašnieki ir izveidojuši dažādus neparastus dārza dekorus, piemēram, akmeņi pārvērsti par "mārītēm" un "pingvīniem", bet brangie ķirbji tiek audzēti lielajos siena ruļļos. Šis gads arī māju īpašniekiem ir bijis izaicinājumiem bagāts, jo sausā laika dēļ ietekmēta puķu ziedēšana, pagalmā izkaltusi zāle, bet dīķi palikuši teju sausi. Neskatoties uz to, māju īpašnieki ir pierādījuši, ka pat karstais laiks un svelme nav šķērslis, lai sakoptu savu īpašumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!