Foto: Shutterstock

Ziemassvētku eglīte pavisam noteikti ir svētku vēstnesis, kas uzbur patīkamu atmosfēru. Kur iespējams apskatīt visdižākos šo svētku eksemplārus? Iedvesmojoties no "Matador Network" izveidotā iespaidīgo eglīšu topa, turpinājumā plašāk pastāstīsim par dažām no tām.

Rokfellera centra egle

Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Viena no slavenākajām Ziemassvētku eglēm, par kuru ik gadu interesējās teju visā pasaulē, atrodas pie Rokfellera centra. Un ne velti – Ņujorkā meklējamā egle nudien prot pārsteigt!

Kā ziņo "CNN", pirmo reizi svētku egle tika uzstādīta 1931. gadā, bet kopš 1933. gada tas ir ikgadējs un regulārs pasākums, bez kura ir grūti iedomāties Ziemassvētkus.

Šogad egle stiepjas 22 metru augstumā un ir izdaiļota ar 50 tūkstošiem krāšņām LED spuldzītēm, skaisti izgaismojot apkārtni. Šogad egle tika iedegta 28. novembrī, un to būs iespējams apskatīt līdz pat 7. janvārim. Eglīte ir izgaismota katru dienu no pulksten 5.30 līdz 23.30, bet Ziemassvētku dienā tā degs visu diennakti, skaidrots "Rockefellercenter" mājaslapā.

Ja svētku laikā sanācis pabūt šajā pusē, bez zīmīgās ekskursijas uz Rokfellera centru neiztikt – egle, slidotava un iespaidīgas dekorācijas uzburs maģisku svētku sajūtu.

Floridas smilšu egle


Arī Floridā nav iespējams noslēpties no Ziemassvētkiem. Tur izmanto to, kas pieejams, ļaujot ļaudīm priecāties par eglīti no smiltīm.

Kā skaidrots "Matador Network", ik gadu novembra sākumā tiek sagādātas smiltis no pludmales, kas atrodama pēc nosaukuma "West Palm Beach". Pēc tam pie darba ķeras skulptori, kas vienkāršu smilšu čupu pārvērš īstenā mākslas darbā jeb aptuveni 10 metrus augstā Ziemassvētku eglītē.

Savdabīgā egle, kurai dots nosaukums "Sandi", ir vienīgā šāda veida 700 tonnu smagā smilšu egle pasaulē. Turklāt tā tiek izdekorēta ar lampiņām, kuras skaisti zvaigo ik vakaru. Šajā gadā smilšu eglīte tika iedegta 29 . novembrī un priecēs ļaudis līdz nākamajam gadam.

Peldošā Ziemassvētku eglīte Brazīlijā

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krāšņi un ar vērienu tiek svinēti Ziemassvētki arī Brazīlijā, kur interesentiem iespējams apskatīt visai neparastu variāciju ierastajam svētku kokam. Tur eglīte atrodama ūdenī!

Eglīte Riodežaneiro iekārtojusies "Rodrigo de Freitas" lagūnā un tai līdzinieku nav. Tā slejas aptuveni 70 metru augstumā un rotāta ar aptuveni trīs miljoniem gaismiņu.

Neraugoties uz to, ka eglīte jau tā ir iespaidīga, tā tiek iedegta ar brangiem svētkiem un iespaidīgu salūtu. Tiesa gan, tas prasa diezgan lielus izdevumus, tāpēc tūristus šis skaistais skats nepriecē katru gadu. Tomēr, par spīti visam, vērienīgā atklāšana un eglīte šogad atgriezusies. To ik vakaru būs iespējams skatīt līdz 6. janvārim.

Egle Francijā, kas iekštelpās slejas teju četru stāvu augstumā

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ja ir sanācis pabūt Parīzē, Francijā, tad noteikti jāiegriežas lielveikalā "The Galeries Lafayette". Tur ik gadu centrālajā laukumā izvietota branga eglīte, kas iekšteplās sniedzas teju četru stāvu augstumā.

Gadu no gada tēmas, kādas rotātas eglītes, ir mainījušās. Lielveikals un svētku egle izrotāta gan klasiskās ziemas noskaņās, gan radošā komanda pieskārusies tādām tēmām kā, piemēram, citu planētu šarms. Arī pārējais veikals nav apdalīts un vienmēr ir skaisti izgreznots, vilinot gan mazos, gan lielos veikala apmeklētājus. Šogad egle rotāta ar lielām, spīdīgām bumbām, kas mirguļo svētku noskaņās. Turklāt katru pusstundu pie eglītes novērojams īpašs šovs.

Šajā gadā tā iedegta jau 7.novembrī un būs skatāma līdz 6. janvārim.

Iespaidīgā egle Itālijā, kas slejas kalna lielumā

Foto: Vida Press

Arī itāļi zina, kā uzburt svētku sajūtu! Šī svētku rota ir unikāla, jo eglīte šajā gadījumā nemaz nav koks, bet gan īpašā veidā sakārtotas virtenes.

Gubbio, Itālijā, ik gadu tiek izveidots eglītes atveids, kas plešas pa visu Ingino kalna nogāzi – no pakājes līdz pat virsotnei. Kā vēstījām iepriekš, tradīcija veidot "eglīti" kalna nogāzē radusies 1981.gadā, kad iedzīvotāji nolēmuši Ziemassvētkus nosvinēt citādi.

Eglīte sniedzas aptuveni 600 metru garumā un noteikti ierindojama pie visneparstākajām savā kategorijā. Eglīte ik gadu tiek iedegta 7. decembrī, liekot nepacietībā minēt, cik iespaidīga tā būs šogad.

Viļņas Ziemassvētku eglīte, kuru var apskatīt tepat kaimiņos

Foto: AP/Scanpix/LETA

Katru gadu īpašu mediju uzmanību visā pasaulē izpelnās arī Ziemassvētku egle Lietuvā. Egle atrodas laukumā pie Viļņas katedrāles, kas svētku laikā ir iekārtots kā Ziemassvētku ciematiņš.

Šogad rotājumu tēma ir "Laiks" – egli izgrezno dažādi klasiskā pulksteņa mehānismi, zobrati, kā arī pieci kilometri apgaismojošo rotājumu. Tā ir 27 metrus augsta un 50 metrus plata, un aptver gandrīz visu Ziemassvētku ciematiņa laukumu. Šajā gadā Ziemassvētku eglīte tika iedegta 1. decembrī un interesentiem būs pieejama līdz 7. janvārim.

Kā "Delfi" skaidroja jau iepriekš, pagājušā gada Viļņas Ziemassvētku eglīte nokļuva uzmanības centrā – portāls "European Best Destination" to nosauca par skaistāko eglīti visā Eiropā.

Stilizētā Ziemassvētku eglīte Taivānā

Foto: AP/Scanpix/LETA

Iekārtojusies blakus Taipejas rātslaukumam, šī dižā Taivānas svētku eglīte tiek pamanīta katru gadu. Un tam, protams, ir iemesls!

Tieši šis Ziemassvētku kociņš palīdz apkārtnē ieviest īpašu svētku noskaņu, ko noteikti papildina arī apkārt esošās svētku izklaides – tirdziņi, dažādas aktivitātes bērniem, svētku dziesmas un iespaidīgas dekorācijas. Tas viss kopā Ziemassvētku laiku Taipejā pārvērtis par īpašu svētku festivālu, kas nekad nepaliek bez ievērības.

Ziemassvētku egle tika iedegta 16. novembrī un būs apskatāma līdz 1. janvārim. Stilizētā egle priecē interesentus katru vakaru, bet katru pusstundu apkārtnē iespējams vērot īpašu gaismas šovu, kas ilgst sešas minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!