Foto: LETA

Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) pagaidām ir četri kandidāti izglītības un zinātnes ministra amatam – 13. Saeimas deputāti Dagmāra Beitnere-Le Galla, Anita Muižniece, Ilga Šuplinska un Gatis Eglītis, žurnālistiem trešdien apliecināja JKP līderis Jānis Bordāns.

Jau ziņots, ka partiju apvienības "Jaunā Vienotība" premjera amata kandidāts Krišjānis Kariņš JKP piedāvāja uzņemties rūpes par Tieslietu ministriju (TM), Satiksmes ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju.

Kā pastāstīja Bordāns, rūpes par TM varētu uzņemties viņš pats vai Juris Jurašs, tas gan nav simtprocentīgi vēl izlemts. Savukārt, ja "Jaunās Vienotības" piedāvājums mainās, gan viņš, gan viņa partijas biedri – Juta Strīķe un Jurašs – ir gatavi kandidēt uz iekšlietu ministra amatu.

Satiksmes ministriju uzraudzīt no JKP puses varētu Tālis Linkaits, savukārt uz izglītības un zinātnes ministra amatu JKP ir četri kandidāti: Beitnere-Le Galla, Muižniece, Šuplinska un Eglītis.

Kā skaidroja Bordāns, "Jaunās Vienotības" piedāvājumu JKP konceptuāli atbalsta, taču vēl ir jāturpina sarunas. Viņš atzina, ka JKP nav piedāvātas atbildības sfēru sadalījumā partijas iepriekš pieteiktās prioritātes. Politiķis gan uzsvēra, ka piedāvātās atbildības jomas nenoniecina.

Vienlaikus Bordāns atzinīgi novērtēja to, ka koalīciju plānots veidot no pieciem politiskajiem spēkiem – bez Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesaistes.

Kā vēlāk portālam "Delfi" pastāstīja Kariņš, JKP tieslietu ministra amatam nominējusi tieši Bordānu.

Jāatgādina, ka jau vienpadsmito nedēļu nav skaidrības par topošās valdības aprisēm. Neilgi pēc 13. Saeimas deputātu mandātu apstiprināšanas Valsts prezidents kā premjera amata kandidātu nominēja Bordānu, taču viņa centieni izveidot valdību nebija sekmīgi. Arī "KPV LV" līdera Alda Gobzema, kuru prezidents nominēja 26. novembrī, centieni nevainagojās panākumiem.

Trešais kandidāts, kuru uz augsto amatu bija pieteikusi partiju apvienība "Attīstībai/Par!", Artis Pabriks 11. decembrī, kad 13. Saeimā ievēlēto partiju pārstāvji devās pie Valsts prezidenta, lēma atteikties no Ministru prezidenta amata kandidāta nominācijas iespējas. Līdz ar šo lēmumu partiju apvienība lēma neuzturēt savu nomināciju uz šo augsto amatu.

Šobrīd valdības veidošanu uzņēmies "Jaunās Vienotības" līderis Kariņš. Viņu gan Valsts prezidents Raimonds Vējonis nav nominējis kā premjera amata kandidātu Pats Vējonis ir apliecinājis, ja Saeimā ievēlētās partijas vienosies par atbalstu Kariņam, viņš "Jaunās Vienotības" līderi nominēs Ministru prezidenta amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!