Foto: LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas meži" izstrādājusi Mežaparka apsaimniekošanas plānu, kas priežu labklājības nolūkos paredz parkā izcirst lapu kokus, vecajām priedēm traucējošos sugasbrāļus, kā arī pameža krūmus, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma valdes loceklis Edgars Vaikulis.

Darbu "Rīgas meži" iecerējuši sākt jau tuvākajās divās nedēļās, pastāstīja Vaikulis. Ciršanas apliecinājumu devis arī Valsts meža dienests, bet plāns kopumā izstrādāts, konsultējoties ar Latvijas Dabas fonda, Pasaules dabas fonda, Latvijas Ornitologu biedrības un Vides aizsardzības kluba speciālistiem un ņemot vērā viņu ieteikumus.

Mežaparku apsaimniekojošie "Rīgas meži" secinājuši, ka parka mežs vairākus gadu desmitus ir audzis savā nodabā, cilvēkiem parūpējoties vien par atsevišķu koku novākšanu un pameža izzāģēšanu līdzās gājēju celiņiem.

Mežaparkā ir ienākušas vairākas lapu koku sugas. Jo īpaši agresīva ir kļava, norādīja Vaikulis. Lai gan šie koki bagātina parka augsni, tie arīdzan uzlabo augšanas apstākļus citām invazīvajām sugām.

Šo konkurenci vissāpīgāk izjūt lielās un vecās priedes, jo invazīvās sugas tās nomāc un samazina tām mūža ilgumu. Savukārt kritušo lapu sega kavē un dažbrīd pat padara neiespējamu jauno priežu ieaugšanu un attīstību. "Tas savukārt nozīmē, ka priežu liktenis ilgtermiņā šādos apstākļos Mežaparkā ir apdraudēts," paskaidroja Vaikulis.

Vaikulis prognozēja, ka tuvāko 100 gadu laikā vecās Mežaparka priedes aizies bojā, bet tās aizstās lapu koki. "Lielā daļā Mežaparka tieši lapu koki būs tie, kas pārņems vadību mežā. Tas nozīmē, ka retajām jaunajām priedēm būs grūti sasniegt lielu vecumu un dimensijas. Mežs Mežaparkā, kādu mēs to esam pieraduši redzēt, jau šajā gadsimtā varētu ievērojami mainīties. Tajā galvenā suga vairs nebūs priede," brīdināja "Rīgas mežu" valdes loceklis Vaikulis, piebilstot, ka daļa veco Mežaparka priežu zaļo jau ilgāk par 200 gadiem.

"Rīgas mežu" izstrādātais Mežaparka apsaimniekošanas plāns un no tā izrietošie kopšanas cirtes darbi šo procesu palēlinās, skaidroja Vaikulis. "Meža kopšanas mērķis Mežaparkā ir tieši bioloģiskās daudzveidības un meža ekosistēmas noturības uzlabošana Mežaparkā, lai uzlabotu teritorijas noturību pret antropogēno slodzi un saglabātu iespējas arī mūsu bērniem un mazbērniem izmantot rekreācijai Mežaparku tādu, kāds tas bijis vēsturiski," pauda Vaikulis.

Turpmāko astoņu gadu laikā kopšana lielākajā daļā no meža teritorijas nozīmēs lapu koku izciršanu, atsevišķu priežu izciršanu vietās, kur tās traucē vecajām priedēm, kā arī pameža krūmu izciršanu.

"Rīgas meži" darbus plāno veikt pa daļām, galvenokārt strādājot rudeņos un ziemās. Darbus pilnībā apturēs laika posmā no aprīļa līdz jūlijam, kad Mežaparkā ligzdo putni.

Vaikulis portālam "Delfi" pagaidām neprecizēja, cik lielu apjomu paredzēts izcirst. "Detalizēta informācija tiks sniegta gan darbu uzsākšanas brīdi, gan to gaitā. Šobrīd būtiski ir informēt sabiedrību par darbu uzsākšanu un to nepieciešamību, nevis baidīt ar nocērtamo koku skaitu astoņu gadu garumā," portālam "Delfi" paskaidroja Vaikulis.

Darbu laikā "Rīgas meži" ierobežos apmeklētāju kustību Mežaparkā, kā arī īslaicīgi slēgs atsevišķus celiņus, brīdināja Vaikulis, mudinot sekot līdzi izliktajai informācijai par gaidāmajiem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!