Foto: DELFI

Sestdien Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) 48. kongress atbalstījis politiskā spēka reorganizāciju, taču gala lēmumu pieņems kopsapulce, pastāstīja LSDSP valdes priekšsēdētājs Jānis Dinevičs.

Kongresā šodien skatīts jautājums par partijas reorganizāciju, apvienojoties ar partijām "No sirds Latvijai", "Kristīgo demokrātu savienību" un "Gods kalpot mūsu Latvijai". Sākotnēji tika plānots, ka jaunajai partijai būs "Atmodas" nosaukums, bet šodien nolemts, ka topošā politiskā spēka nosaukums būs "Atmoda LSDSP ", lai saglabātu piederību vecākajai politiskajai partijai Latvijā.

Šodien arī tika sasaukta partijas kopsapulce, lai varētu lemt par reorganizāciju, taču kopsapulcei nepietiks kvoruma lēmuma pieņemšanai, tāpēc paredzēts, ka nākamā kopsapulce notiks pēc divām nedēļām. Šajā laikā četrām partijām būs jāvienojas par kopējām vērtībām un principiem, lai varētu turpināt darbu un izvirzīt tālākos mērķus, skaidroja Dinevičs, nekonkretizējot partijas plānus, piemēram, par dalību Eiropas Parlamenta vēlēšanās pavasarī.

Kongresā pārvēlēta arī LSDSP vadība, un to arī turpmāk vadīs Dinevičs un vietnieki Aivars Timofejevs un Margarita Krauča.

Jau vēstīts, ka LSDSP plāno apvienoties ar partijām "No sirds Latvijai", "Kristīgo demokrātu savienību" un "Gods kalpot mūsu Latvijai", veidojot partiju "Atmoda". Kā jaunveidotās partijas pamatmērķi līgumā minēta valsts faktiskās suverenitātes un tautas pašnoteikšanās nodrošināšana neatkarīgu Eiropas valstu savienībā; cilvēka drošības garantēšana un tiesiskas valsts pastāvēšana, kurā suverēnā vara pieder Latvijas tautai; demogrāfiskās situācijas uzlabošana; Latvijas tradicionālās kultūrvides, ģimenes un kristīgo vērtību, kā arī citu Latvijā dzīvojošo tautu kultūru saglabāšana un aizsargāšana un manipulēšanas ar tautas apziņu un domu novēršana.

Vairāki aptaujāties LSDSP biedri iepriekš pauda neizpratni par partijas vadības lēmumu, un uzskata, ka tas ir nepārdomāts solis.

"Konkrēto situāciju radījusi pašreizējā partijas vadības, kura vienojās ar trim partijām par vienotas partijas, uzsveru - partijas, nevis partiju apvienības izveidi. Retorisks jautājums - vai pašreizējais partijas līderis vispār apzinās, kādā virzienā viņš cenšas stūrēt partiju? Pat Rainis kapā nemierīgi grozās, uzzinājis, kas tūlīt notiks ar viņa "bērnu" LSDSP ," atklāj LSDSP valdes loceklis Raimonds Lejnieks-Puķe.

LSDSP biedrs, partijas Izglītības, zinātnes un sporta komitejas vadītājs Juris Dzelme publiskajā vidē arī paudis neizpratni par partijas lēmumu. "Svarīgi ir atgādināt Latvijas valsts un kultūras vēsturi, parādīt LSDSP lomu neatkarīgas Latvijas valsts un tās parlamentārās, demokrātiskās iekārtas veidošanā. Partija nedrīkst atteikties no savas un visas Latvijas vēstures, mainot savu nosaukumu. Tā būtu ne tikai LSDSP nodošana aizmirstībai, bet arī Latvijas vēstures, solidaritātes un valstiskuma idejas daļēja atmešana," uzskata Dzelme.

Dinevičs iecerēto partijas reorganizāciju uzskata kā pamatotu soli, lai stiprinātu politisko vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!