Foto: Shutterstock

Apaļās tortilju plāksnes var ne tikai izmantot, lai pagatavotu sātīgus rullīšus meksikāņu virtuves noskaņās, bet arī citos ēdienos. Atliek vien pieiet ēst gatavošanai radoši, lai no apaļās, plānās maizītes, kas dikti līdzīga lavašam, sanāktu ne tikai interesantas un ātri pagatavojamas brokastis, pusdienas vai vakariņas, bet īstens kulinārs un jautrs piedzīvojums. Lūk, dažas idejas, kā izmantot tortiljas!

Brokastis


Tortiljas plāksnīte var būt lielisks pamats sātīgām brokastīm. Piemēram, uzzied uz tortiljas saspaidītu mīkstu avokado un uzsit virsū jēlu olu – šo nelielo plātsmaizīti liec cepeškrāsnī un gatavo dažas minūtes, līdz ola sastingusi un gatava.

Vēl viens variants – tikko pagatavotu olu kulteni un bekona gabaliņus liec virsū vienai tortiljas sloksnei. Tad virsū liec otru un pannā iekšā – nedaudz apsildi tortiljas un pasniedz silto maltīti. Rezultātā iegūsi interesantu un garšīgu brokastu pildīto kesadilju.

Salātu sainītis un pat groziņš


Tortiljas ir lielisks materiāls, kurā sasaiņot arī pusdienu salātus. Pagatavotos salātus, piemēram, siera vai olas, liec virsū tortiljas lapai un rūpīgi ievīsti tajā. Pēc tam sainīti var apsiet ar cepampapīru un ņemt līdzi piknikā vai uz darbu, lai notiesātu pusdienās.

Foto: Publicitātes attēls

Bet, ja plāno kādu pasēdēšanu, tortilja ir pateicīgs pamats pat salātu bļodiņas izveidošanai. Ieliec tortiljas lapu karstumizturīgā traukā un apcep cepeškrāsnī, līdz karkasiņš sastindzis. Pēc tam iegūto tortiljas bļodiņu atdzesē un liec tajā iekšā ko vien sirds kāro – pupiņu un maltās gaļas karstos salātus, svaigos salātus, gvakamoli un daudz ko citu. Ja mājās ir mafinu panna, no lielās tortiljas izgriez vairākas mazas un saliec tajā – sanāks daudz mazu groziņu uzkodām.

Arī picām nav jābūt obligāti gatavotām no biezas mīklas. Tās ļoti ātri var pagatavot, izmantojot tortilju lapas. Atliek vien salikt virsū vēlamās sastāvdaļas, likt krāsnī apcepties un pica 10 minūšu laikā būs gatava.

Saldie ēdieni


Neskatoties uz to, ka tortiljas visbiežāk izmantojam pamatēdienu gatavošanā, tās itin labi noderēs arī kādam interesantākam desertam. Tortilju lapas var pildīt ar medū apceptiem banāniem un saldu putukrējumu. Vai sapildīt ar gardu maskarpones un citronu krēmu – tā sanāks gardi saldie tortilju rullīši.

No tortiljas lapām var pagatavot arī interesantu un ātru krēma un augļu vai ogu kūku. Starp lapām zied saldu biezpiena, šokolādes vai maskarpones krēmu, apbārsti ar ogām vai augļu gabaliņiem. Tā vairākās kārtās, līdz ātrā kūka "uzbūvēta". Pirms pasniegšanas ļauj tai nedaudz ievilkties.

Lūk, 16 receptes no "Tasty.lv" krājumiem tortilju garšīgai izmantošanai ātri pagatavojamās un vienkāršās maltītēs.

Čimičanga jeb fritēts burito

Pikantie un siltie burito jeb čimičangas. Ar maltās gaļas, pupiņu un kūstoša siera pildījumu. Recepti piedāvā restorāna "Tex-Mex Republic" pārtikas tehnoloģe Aija Ruzaiķe.

Lasīt vairāk

Maltīte 10 minūtēs: ar grieķu salātiem pildītas tortiljas

Ideāla maltīte ātrām, vasarīgām vakariņām – 10 minūtēs pagatavojamas tortiljas, kas pildītas ar sulīgiem, svaigiem grieķu salātiem. Recepte lieti noderēs arī veģetāriešiem.

Lasīt vairāk

Burito ar tomātu omleti, avokado un šķiņķi

Tortiljas lapas sainītis burito vienmēr būs ērta maltīte, ko ēst, turot rokās. Ātrām vakariņām burito sapildi ar omleti, kas papildināta ar tomātiem un avokado. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā Rimi gardēžu komandas šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Asais burito ar liellopa gaļu un papriku

Ļoti ātri pagatavojamu vakariņu ideja tex-mex cienītājiem - burito ar liellopa gaļas strēmelītēm un saldo papriku.

Lasīt vairāk

Veģetārā pica ar cukīni, sēnēm un sarkano sīpolu

Pavisam vienkārši pagatavojamas picas darbadienu vakaram, kad virtuvē negribas pavadīt ilgu laiku. Uz tortiljas loksnēm izkārto viegli apceptas sēnes un cukīni, bet pēc tam – cepeškrāsnī iekšā. Nebūs nepieciešams pat jaukt picas mīklu.

Lasīt vairāk

Pildītie tortiljas groziņi ar olu un dārzeņiem

Tortiljas būs kraukšķīgs un garšīgs pamats, kur iecept omletes. Atliek vien plāksnes ielikt mafinu pannā un sapildīt ar garšīgām sastāvdaļām – sakultu olu, tomātiem, papriku un spinātiem. Recepti "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā Signe – tā piedalās brīvdienu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Tortiljā ietītie avokado un olu salāti

Pavisam ātri pagatavojama maltīte, kas neprasīs ne laika, ne produktu resursus. Ņem vien divus avokado, dažas cieti novārītas olas, un garšīgas brokastis, launags vai pusdienas steidzīgajiem gatavas!

Lasīt vairāk

Asie tortilju rullīši ar liellopa gaļu

Nezinu, kā jums, bet man ļoti garšo tako jebkurā tā formā. Tako salāti, cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar tako mērci... Tas ir tikai laika jautājums, līdz es izdomāšu, kā tako iekļaut arī zupās. Bet šai dienai - tako pildījums tortilju rullīšos. Nav tā, ka man negaršotu kraukšķīgie tako čipsi, tomēr ikreiz, kad tos ēdu, puse čipsu galu galā sabirst man klēpi, tādēļ nolēmu eksperimentēt ar tortiljas plāceņiem.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar augļiem un riekstiem

Pārsteidz sevi un mīļoto ar no sirds gatavotu ēdienu. Saldās tortiljas ar augļiem un riekstiem ir ļoti ātri pagatavojams deserts, kurš neprasa daudz pūļu. Veselīgas ēšanas kustības "Aikāgaršo" šefpavāra Normunda Baranovska recepte.

Lasīt vairāk

Vrapi ar pīles fileju un dārzeņiem

Eksotiski vrapi, kuru pagatavošanai vajadzīga ne tikai pīles fileja, bet arī Hoisin mērce. Šī mērce ir klasiska sastāvdaļa Pekinas pīles pagatavošanai – meklē to veikalu plauktos pie Āzijas virtuves produktiem.

Lasīt vairāk

Zivju pirkstiņu vraps

Garda pusdienu pārtraukuma uzkoda, kuru līdzņemšanai uz darbu var sagatavot arī iepriekšējā vakarā.

Lasīt vairāk

Ar Cēzara salātiem pildīti rullīši

Ja Cēzara salātu sastāvdaļas ievīstīsi tortiljā vai lavašā, iegūsi ērti baudāmu ēdienu līdzņemšanai uz darbu vai pikniku.

Lasīt vairāk

Ar krēmīgu olu kulteni, avokado un lociņiem pildītas tortiljas

Vēl viens garšīgs variants, kā baudīt olu kulteni – ietinot tortiljās kopā ar krēmīgiem avokado gabaliņiem un kapātiem lociņiem. Ņammm...

Lasīt vairāk

Vistas vraps ar avokado, sieru un tomātiem

Kurš gan spētu atteikties no siltas tortiljas ar bezgala kārdinošu pildījumu no ceptas vistas filejas šķēlēm, krēmīga avokado, sulīgiem ķirštomātiņiem un devīgas kūstoša siera kārtas. Recepti iesaka ļoti garšīga "Instagram" konta saimniece Alise Krūmiņa.

Lasīt vairāk

Sātīgās brokastu tortiljas ar olām un bekonu

Pēc šādas maltītes neviens nepaliks ar tukšu vēderu! Tortiljas pildījumā ir viss, ko var vēlēties patiesi sātīgās brokastīs: bekons, olas un siers.

Lasīt vairāk

Gatavas 10 minūtēs: tortiljas ar tunci un avokado

Šīs tortiljas ar pavasarīgi svaigu, sulīgu un slaidajai līnijai draudzīgu pildījumu varēsi pagatavot nieka 10 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!