Foto: EPA/Scanpix/LETA
Biedrība "Latvijas Para ledus hokeja federācija" vērsusies Saeimā ar rosinājumu pārskatīt ievedmuitas apmēru parasporta veidu inventāra piegādei.

Jau vēstīts, ka 2018. gada nogalē izveidota Latvijas Para ledus hokeja federācija. Portālam "Delfi" bija iespēja klātienē vērot, kā tiek komplektētas pirmās specializētās kamanas, ar kurām sāksies para ledus hokeja reālā dzīve.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja federācijas ģenerālsekretārs Mareks Matisons, federācija dibināta pagājušajā gadā un tās mērķis ir radīt papildu iespējas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, sniedzot paraolimpiskās sporta disciplīnas, parahokeja pieredzi.

Sākot šī sporta veida attīstību, Latvijas Paralimpiskā komiteja piesaistīja starptautiskā fonda līdzekļus, veidojot Latvijai jaunā ziemas parasporta attīstības scenārijus, vienlaikus plānojot iegādāties specifisko sporta inventāru, parahokeja kamanas. Šis sporta inventārs tika iegādāts, pasūtīts un piegādāts no vadošā parahokeja inventāra ražotāja Kanādā. Par četru parahokeja kamanu un cita papildu inventāra iegādi, kā arī to piegādi bija nepieciešams samaksāt 4293 eiro.

Matisons pastāstīja, ka par šo specifisko inventāru, saskaņā ar pastāvošo kārtību, bija jāmaksā arī ievedmuita piektdaļas apmērā no kopējiem iegādes un piegādes izdevumiem.

Parahokeja federācija vērsusies pie Saeimas deputātiem ar lūgumu ar izpratni attiekties pret cilvēku ar īpašām vajadzībām sporta veidiem, aicinot pārskatīt ievedmuitas apmēru specifisko cilvēku ar invaliditāti sporta veidu inventāra iegādei.

Vēstulē deputātiem teiks, ka, viņuprāt, ir nesamērīgi attiecināt pilna apmēra ievedmuitas tarifu uz cilvēku ar invaliditāti sportu, piebilstot, ka šim sportam "ir arī sociāls un deinstitucionalizācijas efekts".

Tāpēc federācija lūgusi deputātus rast iespēju izskatīt jautājumu par parasporta inventāra pilnīgu atbrīvošanu no ievedmuitas vai arī ievedmuitas apmēra būtisku samazināšanu neatkarīgi no konkrētā inventāra iegādes valsts, "jo bieži sporta inventārs cilvēkiem ar īpašām vajadzībām top limitēta skaita uzņēmumos, nereti - arī ārpus Eiropas ekonomiskās telpas".

Para ledus hokejs ir komandas sporta spēle uz ledus, analoga hokejam ar ripu, taču domāta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kur tiek izmantotas speciālas sporta kamanas un papildu aprīkojums. Komandā ir līdz 15 dalībnieku, un tās sastāvā var piedalīties dažādu dzimumu atlēti.

2026. gada olimpisko un paralimpisko spēļu mājvieta tiks nosaukta šī gada vasarā, uz četrgades ziemas sporta veidu nozīmīgākā foruma rīkošanu pretendējot Stokholmas-Ores un Milānas-Kortīnas d'Ampeco kandidatūrām. Ja olimpisko spēļu rīkošana tiks uzticēta Zviedrijas pilsētām, tad sacensības ledusrenes sporta veidos norisināsies Siguldā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!