Foto: Shutterstock

Itālija var lepoties ar skaistu piekrastes līniju, bagātīgu kultūras bagāžu un pasaulē atpazīstamu kulināriju, kuras dēļ vien ir vērts uz turieni braukt. Visu šo lietu apvienojumu iespējams gūt ne tikai slavenajās pilsētās, bet arī tuvējās salās, kas ceļotājiem piedāvā daudzveidīgu atpūtu. Lūk, "PandoTrip" iepazīstina ar 10 salām, uz kurām doties kādā no tuvākajiem atvaļinājumiem.

Filikudi


Foto: Shutterstock

Sala, kuru apdzīvo aptuveni 300 cilvēku, var lepoties ar dzirdi zilajiem apkārtnes ūdeņiem, apslēptajām alām, daudzveidīgu krasta līniju un dažiem ciematiem, kuru mūri slēpj gadsimtiem senus stāstus. Tiek vēstīts, ka salā ir tikai viena pludmale, kas atbilst standarta vietas raksturojumam, tāpēc šo pasaules salu vairāk iecienījuši pārgājienu mīļotāji un dabasskatu mednieki, kuri meklē mierpilnu un gleznainu galamērķi.

"Lonely Planet" raksta, ka salas kontūra no konkrētiem leņķiem izskatās pēc gliemeža. Šī daudzu neiepazītā sala atrodas Itālijas dienvidos, un tajā iespējams nokļūt no Sicīlijas. Vietas skaistums slēpjas unikālajos skatos – par vēl septiņām vietām, kuras Itālijā saucamas par dabas brīnumiem, uzzini te.

Ponca


Foto: Shutterstock

Šī ir lielākā no "Pontine" arhipelāga salām, kuru iecienījuši turīgi un ekstravaganti ceļotāji. Neskatoties uz dārdzību, dzīves baudīšana tajā ir lētāka nekā daudziem zināmajā Kapri, tādēļ interesentiem pieejamāka un draudzīgāka. Dodoties uz šejieni, tūristi var apskatītu izrobotos krastus veidojumus, peldēties vilinošajos ūdeņos, kā arī novērtēt brīvi augošos citronu kokus un vēl daudzas citas mūsu platuma grādiem neraksturīgas lietas. Salā ir arī liels skaits viesnīcu, kurās apmesties.

Protams, šeit lielā cieņā arī ir jūras veltes daudzveidīgās interpretācijās – gan tunča maizītes mazās kafejnīcās, gan varenas plates ostas restorānos. Portāls "Culture Trip" Poncu sauc par "Itālijas slēpto paradīzes salu", kas piedāvā līdzīgu atpūtu kā slavenā Amalfi piekraste – tikai bez lielām ļaužu masām. Viena no interesantākajām salas vietām ir "Grotte di Pilato", kas ir iespaidīga tuneļu un alu sistēma.

Šo vietu kā galamērķi ieteicams izvēlēties tiem, kuri iecienījuši nesteidzīgu un laisku atpūtu – vēlas baudīt ūdens priekus un sauli, pievienojot vēstures un senatnes piegaršu. Par skaistām Itālijas vietām, kurās ļauties piedzīvojumu baudīšanai, lasi šeit.

Elba

Foto: Shutterstock

Elbas sala atrodas aptuveni 20 kilometru attālumā no piekrastes pilsētas Piombino. Tā ir slavena kā Napoleona trimdas vieta, tāpēc liela daļa tūristu uz šejieni dodas ar vēlmi apskatīt karavadoņa ziemas un vasaras rezidences. Taču Elbas salas vēstures liecības sniedzas daudz senākā pagātnē, ko iespējams izzināt salas muzejos. Salā piedāvā baudīt daudzveidīgas aktivitātes svaigā gaisā, sākot no zemūdens niršanas un peldēm līdz kalnu riteņbraukšanai, pārgājieniem un pat golfam.

Salai ir vairāk nekā 150 pludmaļu gan ar maigām smiltīm, gan arī mežonīgākas – "iekārtojušās" klinšu krastos un aizsargājamos līčos. Viena no populārākajām un draudzīgākajām pludmalēm vasaras prieku baudītājiem ir Fetovaia pludmale.

Plašāk par Toskānu jeb vienu no skaistākajiem reģioniem ne tikai Itālijā, bet arī pasaulē, lūko šajā rakstā.

Lampedūza

Foto: Shutterstock

Sala ar nosaukumu Lampedūza, kas atrodas starp Itāliju un Āfriku, sava piedāvājuma ziņā ir visatšķirīgākā. Iemesls meklējams tieši novietojumā, jo salā apskatāma un iepazīstama arī Ziemeļāfrikai raksturīga flora un fauna. Dzidrais ūdens un garās smilšu strēles uz šo vietu vilina tūristus no malu malām, tādēļ īpaši izplatīti ir laivas braucieni apkārt salai.

Runājot par pludmalēm, populārākā ir "Spiaggia dei Conigli", kas "Trip Advisor" Eiropas skaistāko pludmaļu topā, kuras apmeklēt 2019. gadā, ieņem otro vietu aiz Končas pludmales Spānijā. Vairāk par izveidoto sarakstu lasi te.

Kā vēstī "Lonely Planet", tā ir lielākā no šīs salu grupas "dalībniecēm", un patiesībā Tunisijai atrodas tuvāk nekā Itālijai (aptuveni 200 kilometri no Sicīlijas krastiem). Ja plāno brīvdienas Tunisijā, šeit vari iepazīties ar nelielu ceļojuma aprakstu par šo valsti.

Lipari


Foto: Shutterstock

Lipari sala, kas aizdevusi arhipelāgam tā nosaukumu (Lipāru jeb Eolu arhipelāgs), ir lielākā un dzīvīgākā sala. Skaista pludmales atpūta tajā mijas ar iespaidīgu arhitektūru un glaznainām ieliņām, kas to padara par lielisku vietu pastaigām.

Lipari pilsētiņas centrā slejas stalti 16. gadsimtā mūrēti nocietinājumi, kuros paslēpusies gan Normaņu laikā būvēta katedrāle, gan arheoloģijas muzejs. Salā apskatāma arī sengrieķu akropole, kas visai labi saglabājusies.

Starp citu, no Lipari labi saskatāmas gan Vulkano, gan Salinas salas. Vairāk par vulkāniskajām Lipāru salām lasi šeit.

Pročida


Foto: Shutterstock

Blīvi apdzīvotajā sala, kas atrodas netālu no Neapoles, iespējams gūt īstenu Itālijas sajūtu. Kamēr tuvējās salas kļuvušas par tūristu magnētiem, tādējādi nedaudz arī zaudējot savu pirmatnējo auru, šeit aizvien var izjust vietas unikalitāti. Kā piemēru var minēt "Marina Corricella" teritoriju – tur izrobotā līnijā viena otrai blakus stalti stāv krāsainās zvejnieku mājiņas, kuras kļuvušas par salas simbolu. Šī sala tiek savā ziņā salīdzināta arī ar skaisto Portofino.

Salu ieteicams iepazīt, staigājot kājām, raksta ceļvedis "Lonely Plantet". Lielākais restorānu, bāru un viesnīcu piedāvājums meklējams "Marina Grande", iepriekš minētajā "Marina Corricella" and "Marina di Chiaiolella" rajonos. Vērts piebilst, ka salā nav ārkārtīgi daudz pludmaļu.

Lai arī kādā kompānijā tu nolemtu doties uz Itāliju, tur vienmēr atradīsi savai gaumei ko interesantu. Bagātīgu rakstu izlasi par saules pielieto valsti lūko šajā materiālā.

Kapri


Foto: Shutterstock

Kaprī ir izcili piemērota vieta tiem, kuri gan noilgojušies pēc saules un zilajiem ūdeņiem, gan arī tiem, kuri labprāt izzina vēsturi un dodas ekskursijās. Mazo, vulkāniskās izcelsmes salu, kas atrodas netālu no Neapoles, iespējams, kāds atpazīst no darba "Stāsts par Sanmikelu", kurā ārsts un rakstnieks Aksels Munte piestāj salā un rod piepildījumu.

Elegantās villas šeit mijas ar stāviem un akmeņainiem kalniem. Runājot par villām, Aksela Muntes villa ir viens no tūrisma objektiem salā, kas pieejams apskatei, tomēr jāpiemin arī Sanmikelas baznīcu. Gleznaina ir Kapri vecpilsēta, kurā atrast omulīgas kafejnīcas un vietējo lolotus veikaliņus. Jāpiebilst, ka šo vietu jūlijā un augustā iecienījis liels ceļotāju skaits, taču pārējie mēneši piedāvā mierīgāku atpūtu.

Interesants objekts ir arī "Zilā grota". Daudzveidīgu ceļojuma stāstu uz Kapri, kurā minētas arī interesantākas apskates vietas, atradīsi šajā rakstā.

Sardīnija


Foto: Shutterstock

Sardīnija ir viena no salām, kuras vārds plaši izskanējis pasaulē. Lai gan varētu šķist, ka tā piedāvā atpūtu smilšu pludmalēs un zilajos ūdeņos (kas, protams, ir taisnība), tajā ir arī apskates vērtas pilsētas un brīnumaina kalnu ainava.

Sardīnijā joprojām labi saglabājušās un apskatāmas arī feniķiešu laikmeta celtnes, piemēram, "San Gavino" baznīca un "San Saturnino" bazilika. Sardīnijas galvaspilsētā Kaljāri (Cagliari) strāvo vēstures aura – īpaši tās Kastelo rajonā, kura pirmsākumi meklējami jau 13. gadsimtā.

Interesants varētu izvērsties seno romiešu drupu apmeklējums, došanās uz raktuvēm un alām, kā arī metoties piedzīvojumos mežonīgajā dabā (par vietām vairāk lasi te). Savukārt šeit vari iepazīties ar Olitas Supes stāstu, kura jau vairākus gadus dzīvo Sardīnijā un iemīlējusi šo salu.

Sicīlija


Foto: Shutterstock

Itālijas salu apkopojums noteikti nebūtu pilnīgs bez Sicīlijas. Vidusjūras lielākās salas vērtība ir daudzveidīga vēsture, bagātīga kultūra, kuru iespējams novērtēt arī mūsdienās, kā arī lepnuma vērti dabas skati. Šeit interesantu atpūtu atradīs ikviens – dabas baudītājus pārsteigs Etnas vulkāns, turpretī Palermo leģendas, vēsturiskie nami un un ēdieni būs gards kumoss dzīves baudītājiem.

Sicīlijā var laiskoties skaistās pludmalēs, apmeklēt tempļu ieleju, "ienirt" Palermo ielās, baudīt teātra un muzikālos priekšnesumus, doties ekskursijās uz piekrastes pilsētām un vēl un vēl. 10 vietas, ko apskatīt Sicīlijā, atradīsi šajā rakstā.

Kā piedzīvojumu stāstā atklāj latviešu ceļotāji, viņi uz Sicīliju devās, jo tā norādījuši vietējie - skaistās dabas, draudzīgo cilvēku un sarkano apelsīnu dēļ. Kā izvērtās šis ceļojuma stāsts, uzzini šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!