Foto: Shutterstock
Ikviens vecāks būs sastapies ar situāciju, kad bērnam jāpasaka "nedrīkst", taču nereti pēc šāda vārda sākas histērijas, lūgšanās, un ja tev nav pietiekami daudz pacietības un stingrības, "nedrīkst" pārvēršas "nu, labi".

Tomēr speciālisti bērnu audzināšanas jautājumos allaž uzsver, cik svarīga ir konsekvence, konkrētu noteikumu ievērošana visos gadījumos bez izņēmuma, ja reiz iepriekš bijusi ar bērnu vienošanās, ko drīkst, bet ko nē.

Grāmatas "Audzināšanas prieks. Audzināšana bez soda" autore Ketrina Kvolsa portālam "Ipsyholog" atklāj 10 dažādus veidus, kā pateikt dažreiz tik nepatīkamo vārdiņu "nedrīkst".

  • Kā bērnam nesāpīgi pateikt nepatīkamo "nē", lasi šajā rakstā.
– Mammu, es varu iziet pastaigāties ar Aneti? – vaicā Ieva.
– Nē, mīļā, nedrīkst, atbild mamma.
– Nu, lūdzu! – čīkst Ieva.
– Es teicu nē, tātad, nē! – dusmojas mamma.
– Bet kāpēc, mammu? Tu taču pati teici, ka ir ļoti labi paelpot svaigu gaisu! – uzstāj Ieva.
– Mēs taču par to runājām! Es neesmu gatava tevi uz ielas palaist bez pieaugušā klātbūtnes! ... Un mamma turpina morāles lasīšanu, kuru meita ir dzirdējusi jau desmitiem reižu.
Foto: Shutterstock

Pateikt "nē" dažreiz nav viegli. Dažreiz mēs, vecāki, jūtamies kā iestrēgusi plate, atkārtojot "nedrīkst" simtiem reižu dienā. Tas iztukšo vecāku pacietību. Bet teikt "nē" bērniem ir ļoti svarīgi, lai palīdzētu viņiem pieaugt un mācītu viņus pašus teikt "nē" nepiemērotām lietām, uzsver speciāliste. Lūk, 10 dažādi varianti, kā var pateikt "nē" citādi, lai dažādotu savu repertuāru!

  • Tas nav apspriežams.
  • Es nepiekrītu.
  • Pasaki to aizraujošā veidā: "Ne par ko!" vai "Tikai tādā gadījumā, ja debesis nokritīs uz zemes!".
  • Padziedi "nē, nē, nē".
  • Tas nav pieņemami.
  • Es pagaidām neesmu gatava tev to atļaut.
  • Ja bērns ir mazs, novirzi viņa uzmanību uz ko citu.
  • Pavaicā: "Kā tu domā, kas tev būtu jāizdara, lai es piekristu?".
  • Pavaicā: "Kā tu uzskati, vai tas ir piemērots risinājums tev? " (Ja tu izvēlies šo variantu, esi gatava uzklausīt bērna domas).
  • Nē, bet esmu gatava tev to atļaut, ja mēs vienosimies tā...

– Mammu, es varu iet pastaigāties ar Aneti? – taujā Ieva.
– Nē, bez pieaugušajiem staigāt nedrīkst. Esmu gatava pastaigāties ar tevi, un pat gatava iet nedaudz iepakaļ, lai tu varētu parunāties ar draudzeni.

  • Te atradīsi vēl citus ieteikumus, kā bērnam pareizāk pateikt "nedrīkst".

Protams, dažreiz "nē" ir jāsaka bez citām ierunām. Tādos brīžos ir lietderīgi paskatīties bērnam acīs un pārliecinošā, neitrālā tonī pateikt šo vārdu "nē" vienu reizi.

Dažiem bērniem ir vieglāk, ja viņi atteikuma iemeslu uzzina īsi un konkrēti. Nepārvērt skaidrošanos lekcijā. Neiesaisties strīdā. Citādi tavs bērns ātri sapratīs, – ja viņš tev vairāk pačīkstēs, tu padosies.

Kad tu saki "nē", tu bērnam māci ļoti svarīgu dzīves mācību, jo viņš saprot, ka pastāv noteiktas robežas un noteikumi. Robežu noteikšana bērnam palīdz justies drošībā, viņš zina, ka par viņu rūpējas, un lai to īstenotu, tev nebūt nav jābūt tirānam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!