Foto: Alise Lūse

Ja plāno apciemot Lietuvu, skaisti izstaigāties noteikti iespējams ekoloģiskajā izziņas takā "Litorīna" (Ekologinis pažintinis takas "Litorina"), kas ved pa piejūras teritorijām. Nesen tur paviesojusies arī Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse, kas sniedz vērtīgus padomus un nelielu ieskatu no šīs pastaigas.

Ieteicamais takas sākuma punkts ir "Holandieša cepure" jeb "Olandų kepurė" Karkles ciematā, kas atrodas starp Palangu un Klaipēdu. Takas sākumā ir autostāvvieta, taču līdz takai iespējams nokļūt arī ar sabiedrisko autobusu (Nr.24) no Klaipēdas.

Taka ir lokveida, marķēta ar norādes stabiņiem. Takas kopējais garums ir 5,6 kilometri, kas lēnā solī aizņems aptuveni divas stundas.

Taka atrodas Piejūras reģionālajā parkā un ved gar seno Litorīnas jūras krasta krauju, kas izveidojusies viļņu ietekmē pirms pieciem līdz septiņiem tūkstošiem gadu. Senās nogāzes augstums no jūras līdz kraujas kores augšdaļai variē no astoņiem līdz 21 metram.
Foto: Alise Lūse

19. gadsimta beigās šeit tika izveidots brīnišķīgs parks gleznaino skatu baudīšanai un pastaigām. Parkā aug daudz dažādu koku – ozoli, dižskabārži, kalnu kļavas un citi dekoratīvie koki.

Foto: Alise Lūse

Savukārt kraujas augšā ir skatu platforma, kas paver patiesi iespaidīgu skatu uz jūru un pludmali.

Foto: Alise Lūse

"Taka ir tik ārkārtīgi skaista un interesanta, ka laiks paskries nemanot un gribēsies šo taku un iespaidīgos skatus izbaudīt vēl un vēl. Ja bail no čūskām, esiet uzmanīgi, jo takas apkārtni iecienījuši zalkši – ejot sastapām veselus piecus, kas sildījās saulītē netālu no takas," piebilst Lūse.

Informāciju par šo un vēl vairāk nekā 80 dabas takām Kurzemē un Lietuvā tagad iespējams uzzināt arī Kurzemes plānošanas reģiona sagatavotajā dabas taku ceļvedī, kas atrodams šeit un, sākot ar maija nogali, būs pieejams visos Kurzemes novadu tūrisma informācijas centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!