Foto: Shutterstock

Lai arī pēdējā populārā HBO seriāla "Troņu spēle" ("Game of Thrones") sērija noteikti jau redzēta, īstākie fani varēja izbaudīt vēl 26. maijā iznākušo dokumentālo filmu, kas deva ieskatu tajā, kā tika veidota pēdējā seriāla sezona, pieliekot treknu punktu dedzīgai ekrānu vērošanai astoņu gadu garumā. Vai ir dzīve pēc "Troņu spēles"?

Tiem, kas sevi uzskata par šī seriāla faniem, iespējams apvienot patīkamo ar patīkamo un nākamo ceļojumu izplānot īpaši tematiski – apskatot vietas, kur filmētas seriāla ainas. Seriāls, meklējot daudzveidību un arī eksotiku, filmēts vairākās Eiropas valstīs, dodot iespēju pēc tam šīs vietas apskatīt tiem, kas sevi uzskata par kvēlākajiem faniem. Kur doties?

Pirms plāno savu atpūtu, izmantojot šo ceļvedi, ņem vērā, ka turpmāk tekstā atklātas daudzas būtiskas detaļas, kas tiem, kas vēl nav ķērušies klāt seriāla vērošanai vai grāmatu lasīšanai, pačukstēs priekšā daudz būtiskus faktus, kas pēc tam var pabojāt sekošanu līdzi "Troņu spēlei".

Horvātija


Foto: Shutterstock

Horvātija ir ļoti iecienīts galamērķis starp tiem, kas sevi var saukt par seriāla faniem. Īpaši sajūsminās Dubrovnika jeb seriālā iepazītā Karaļa osta ("King's Landing"), kas ir septiņu karaļvalstu galvaspilsēta. Patiesībā Dubrovnikā dzīvo aptuveni 40 tūkstoši iedzīvotāju un pēdējos gados tā ir ievērojami apmeklēta, pateicoties seriālā redzamajiem kadriem, skaidrots "Lonely Planet".

Šeit apskatāmas daudzas seriālā iekļautās vietas, tostarp zīmīgā ieliņa, kur Sērseja Lanistera (Lēna Hīdeja) kaila devās savā kaunpilnajā pastaigā, izjūtot nicinājumu no apkārtējiem. Ja vēlies doties pa pēdām Sērsejai, uzmeklē Jezuītu kāpnes ("Jesuit Staircase").

Foto: Shutterstock

Tomēr šī sarkaniem jumtiem klātā pilsēta noteikti nav vienīgais galamērķis, kas iepriecinās seriāla mīļotājus. Ainas filmētas arī Diokletiāna pilī ("Diocletian's Palace") Splitā, kā arī netālu pilsētai meklējamajā Klis cietoksnī, kur ļaudis no verdzības važām atbrīvoja Dinerīsa Tārgārjena (Emīlija Klārka).

Apvienotā Karaliste: Ziemeļīrija

Foto: Shutterstock


Iespējams, pat vairāk nekā citas valstis, seriālā uzmirdz viena no četrām Apvienotās Karalistes daļām, proti, Ziemeļīrija, kas ir arī seriāla "mājvieta". Tās krasts ir ļoti populāra vieta seriāla fanu vidū, jo ik pa brīdim redzamas dažādas norādes par vietām, kur notikusi filmēšana. Tā, piemēra, jāpiemin pie Danlusas pils ("Dunluce castle"), kas izmantota kā lokācija Greidžoju pilij.

Foto: Privātais arhīvs

Tāpat nevar nepieminēt arī "Dark Hedges" aleju, kas ir viena no visvairāk fotografētajām vietām Ziemeļīrijā. Šie cieši saaugušie, žuburotie koki, kas viens pie otra piekļāvušies un veido teju debesu necaurredzamu aleju, stādīti 18. gadsimtā. Runā, ka čaklie stādītāji bijuši Stjuartu ģimenes pārstāvji ar mērķi atstāt neaizmirstamu iespaidu uz viesiem. Un nevar noliegt, ka tas viņiem arī izdevās. Šīs vietas popularitāte gandrīz dubultojusies pēc tam, kad alejā uzņemti arī kadri plaši pazīstamajam seriālām.

Malta

Foto: Shutterstock

Arī Malta ir vieta, kur paciemoties īstākajiem faniem. Pirmajās sezonās tieši šajā salā tika filmētas ainas Karaļa ostai. Tā, piemēram, jāpiemin Manoelas forts ("Manoel Fort"), kur filmēta viena no saspringtākajām ainām seriālā, skaidrots CNN. Ar ko slavena šī vieta – vai vari jau iedomāties? Te Džofrijs pielika punktu Neda Stārka dzīvei, pavēlot nocirst viņam galvu.

Viena no zīmīgākajām Maltas ainām filmēta arī vietā, kas diemžēl tūristus vairs nepriecē. Kad Dinerīsa Tārgārjena precējās ar dotraki barvedi Drogo, fonā bija redzams slavenais Azūra logs ("Azure Window"), kas 2017. gadā zuda nebūtībā stipra vēja un viļņu rezultātā.

Foto: Shutterstock

Pieminēšanas vērta ir arī ieleja, kas plašāk pazīstama pēc nosaukuma "Mtahleb Valley". Tieši tur, liesmu ieskauta, Dinerīsa atskārta savu likteni un kļuva par Pūķu māti.

Spānija

Foto: Shutterstock


Spānijā filmēti krāšņākie skati no Dornas, kur valdīja Martelu dzimta, minēts "Lonely Planet". Viņu rezidence seriālā iekārtota skaistajā Alkazara karaliskajā pilī (Reales Alcázares de Sevilla), kuras pirmsākumi reālitātē meklējami Almohada valdīšanas (1159-1229) laikā 12. gadsimtā. Daļa no šī cietokšņa, ko tolaik sauca "Al-Muwarak", vēl redzama modernās Alkazara pils sienās. Savukārt spāņu monarhi šai celtnei pievienojuši savai gaumei un skaistuma izpratnei atbilstošas detaļas. Šī ir Eiropas vecākā karaliskās ģimenes izmantotā pils. Kopš 1987. gada tā iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā kopā ar Seviļas katedrāli. Pilī var vērot arābu, viduslaiku, renesanses un baroka Eiropas arhitektūras iezīmes, turklāt tā ir slavena ar saviem krāšņajiem dārziem, kas bieži redzami arī seriālā. Plašāk par šo pili lasi te.

Foto: Shutterstock

Spānijā atrodamas arī citas seriālā redzamas vietas. Piemēram, Žirona un viens no tās dārgakmeņiem – masīvā Žironas katedrāle ("Girona Cathedral"), kas reiz ir pildījusi arī mošejas funkcijas (plašāk te), kā arī vieta ar nosaukumu "Zumaia", kuras klinšainie krasti (tostarp pludmale "Itzurun") ir daļa no pārgājiena maršruta, ko iemīļojuši "Troņu spēle" fani un seriālā meklējami pie Melnā ūdens līča.

Foto: Shutterstock

Protams, nevar nepieminēt arī saliņu ar nosaukumu "San Juan de Gaztelugatxe", kuru ar sauszemi savieno vijīgs klinšu tilts. Seriālā gan uz klints malas uztupusi pils ("Dragonstone"), savukārt realitāte neaptur interesentus šo vietu apskatīt savām acīm.

Islande

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā daudzveidīgo salas reljefu, proti, no skarbajām melnajām pludmalēm līdz dzestrajām ledus alām, Islande bija piemērota vieta daudzu ainu filmēšanai. Piemēram, sākot ar otro sezonu, šeit filmētas lielākā daļa ainu no tālākā ziemeļu gala – otrpus Sienai, kur mitinājās Nakts karalis ar savu miroņu armiju, minēts CNN.

Seriāla redzami, piemēram, "Snæfellsjökull" un "Svínafellsjöku" ledāji, kā arī kalns ar nosaukumu "Kirkjufell".

Foto: Vida Press

Protams, jāpiemin arī Skogafosa ūdenskritums, kur astotās sezonas sākumā, kā manījuši fani, baltu kupenu ieskauti, Dinerīsa teica Džonam Snovam, ka viņi šeit varētu palikt mūžību un neviens viņus neatrastu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!