Foto: Shutterstock

Reaģējot uz partiju apvienību "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" deputātu parakstīto un Saeimas prezidijā iesniegto Dzīvesbiedru likumprojektu, 39 nevalstiskās organizācijas un vairākas privātpersonas ir aicinājušas Saeimas deputātus balsot pret to, portālu "Delfi" informēja biedrības "Asociācija Ģimene" vadītāja Ilona Bremze.

Viņa norāda, ka šo nevalstisko organizāciju un privātpersonu uzskatus vieno parakstītais Memorands ģimenes vērtību stiprināšanai, kas parakstīts pērnā gada 23. novembrī un kurā uzsvērts, ka "Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai. Šādas ģimenes aizsardzība jānodrošina, veidojot valsts politiku, izstrādājot normatīvos tiesību aktus un plānošanas dokumentus".

Vēstulē, kas nosūtīta visiem Saeimas deputātiem, norādīts, ka piedāvātais Dzīvesbiedru tiesiskais regulējums izkropļos un dublēs jau esošo laulības un ģimenes tiesisko regulējumu, kā arī radīs aizvien jaunas sociālās un juridiskās problēmas, un nesekmēs savstarpējās atbildības uzņemšanos attiecībās un rūpēs par bērniem.

Bremze paziņojumā presei citē arī tiesību zinātņu doktores, starptautisko privāttiesību speciālistes Baibas Rudevskas secināto par jēdziena "ģimene" būtību. Šis juristes skaidrojums, kas datēts ar šā gada 10. jūniju, ir pievienots kā pielikums 13. Saeimas deputātiem nosūtītajai vēstulei. Rudevska skaidrojumā min atsauci uz Satversmes 110. pantā esošo laulības un ģimenes jēdzienu, kā arī norāda uz Latvijas Civillikuma Ģimenes tiesību daļas normām un Latvijai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem.

Bremze arī norāda uz Rudevskas secināto, ka ģimenes tiesību aizsardzība nozīmē ne tikai valsts pienākumu veikt aktīvas darbības šajā jomā, bet arī pienākumu atturēties no tādām darbībām (tai skaitā likumu pieņemšanas), kas var vai varētu samazināt minētās konstitucionālās aizsardzības un atbalsta juridisko līmeni. Dzīvesbiedru likumprojekts būs sākums jeb tikai pirmais solis ģimenes konstitucionālās aizsardzības mazināšanā, izriet no presei izplatītā "Asociācijas Ģimene" paziņojuma.

Kā norāda Bremze, vēstulē 13. Saeimas deputātiem uzsvērts, ka jau vairāku gadu garumā atsevišķas partijas un politiķi Latvijā mērķtiecīgi vēršas pret Latvijas Republikas Satversmi, cenšoties izmainīt laulības un ģimenes juridisko terminoloģiju.

Paziņojumā, kas trešdien, 19. jūnijā – dienu pēc Dzīvesbiedru likumprojekta iesniegšanas Saeimā – nosūtīts presei, Bremze citējusi Tieslietu ministrijas nostāju iepriekšminētajā jautājumā, bet arī atzīmējusi, ka šis Tieslietu ministrijas viedoklis izteikts jau labu laiku iepriekš, proti, kad 12.Saeimā ticis skatīts "nosacīti līdzīgs mēģinājums ieviest citu ģimenes attiecību regulējumu. Saeimas vairākums tolaik noraidīja priekšlikumu, kas paredzēja ieviest jaunu civiltiesisko institūtu – partnerību".

"Arī šobrīd Saeimas deputātiem nosūtītajā dokumentā izteikts aicinājums balsot pret Dzīvesbiedru likuma pieņemšanu, uzsverot, ka gan mūsu valsts, gan starptautiskajos normatīvajos tiesību aktos Latvijai nav uzlikts pienākums mainīt laulības un ģimenes juridisko ietvaru," norādīts paziņojumā.

Vēstulei, kas nosūtīta 13. Saeimas deputātiem, kā pielikums pievienots arī pērn novembrī parakstītais "Memorands ģimenes vērtību stiprināšanai". Tieši šo memorandu parakstījušas 39 nevalstiskās organizācijas – Biedrība "Asociācija Ģimene", biedrība "Vecāku Alianse", ģimenes attīstības un kultūras centrs "Alise", biedrība "Katoliskā kustība "Par dzīvību"", biedrība "Universum", fonds "Moral Revolution", nodibinājums "LELB Diakonijas centrs", ģimenes un attīstības centrs "Ābeļzieds", biedrība "Jaunatne ar misiju – Valdemārpils", SIA "Ģimenes ekoloģijas institūts", nodibinājums "Rīgas Romas katoļu ģimnāzija", biedrība "Alternatīvā Attīstība", draudze "Kadosh", biedrība "Eņģeļa sirds", biedrība "Īsta mīlestība gaida", biedrība "Latvijas audžuģimeņu biedrība", biedrība "Es gribu dzīvot", Rīgas Evaņģēliskās ticības kristiešu draudze "Dzīvības vārds", biedrība "Project 143", biedrība "Laulāto tikšanās", kristiešu draudze "Prieka vēsts", biedrība "ELPA", biedrība "ĢIMENE. TAUTA. VALSTS.", labdarības biedrība "Nāc gaismā", nodibinājums "Latvia Charity Bank", biedrība "Svētās Ģimenes Māja", evaņģēlisko kristiešu draudze "Zilais krusts", "Family Living Ministries International", biedrība "Latvijas lauku sieviešu apvienība", "Latvijas Kristīgo skolotāju apvienība", nodibinājums "Partneri", "Terapijas centrs "Radītava"", biedrība "Augšup", biedrība "Sound beat", "Latviešu identitātes atbalsta biedrība", biedrība "Dance beat", biedrība "Gādīgās rokas", biedrība "Uzvara, kas iedvesmo".

Tāpat šo memorandu parakstījuši vairāki Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītāji, tostarp, Krists Kalniņš un Guntis Kalme, Liepājas emeritētais bīskaps Pāvils Brūvers, kā arī psihoterapeits Viesturs Rudzītis, jau minētā juriste Baiba Rudevska, disidente Lidija Dorņina – Lasmane, kā arī vēl vairākas personas.

"Delfi" jau rakstīja, ka desmit parlamentārieši otrdien, 18. jūnijā, Saeimas prezidijā iesnieguši likumprojektu "Dzīvesbiedru likums" iniciatīvu izskatīšanai 20. jūnija parlamenta sēdē. Likumprojekts izstrādāts, lai uzlabotu nelaulātu pensionāru, sociāli maznodrošinātu ģimeņu un viendzimuma pāru tiesības.

Saeimā iesniegto iniciatīvu parakstījuši desmit deputāti: Marija Golubeva (A/P), Daniels Pavļuts (A/P), Dace Rukšāne-Ščipčinska (A/P), Inese Lībiņa-Egnere (V), Arturs Toms Plešs (A/P), Mārtiņš Šteins (A/P), Inese Voika (A/P), Mārtiņš Staķis (A/P), Dace Bluķe (A/P) un Atis Lejiņš (V).

Likumprojektu izstrādāja kustība "Dzīvesbiedri," un to iesaka virzīt biedrība ģimenes atbalstam "Tēvi" un centrs "Marta". Par likumprojekta izskatīšanu Saeima lems 20. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!