Foto: AP/Scanpix/LETA
"Es runāju par tādām pamatlietām kā cilvēces nākotne," par sevi sarunā ar "Delfi" saka biohakeris un uzņēmējs Haness Šublads pēc uzstāšanās "Login" forumā Viļņā. Līdzās regulārai tehnoloģiju izstrādātāju un likumdevēju konsultēšanai viņš paša dibinātajā cilvēku papildinājumu dizaina aģentūrā "DSruptive" strādā pie miniatūru implantu platformu izstrādes. Arī Šublada paša plaukstā starp rādītājpirkstu un īkšķi jau daudzus gadus atrodas zāļu kapsulas izmēra čips.

Zviedrs skaidro, ka nemainīga tendence ir tehnoloģiju izmēru un cenu samazināšanās, kas jau pavisam drīz ļaus piedzīvot kārtējo tehnoloģisko revolūciju. Šoreiz lēciens būs bioloģisko teholoģiju nozarē. Jau šobrīd cilvēku spēju uzlabošana ir plaukstoša nozare, bet viņš norāda, ka pēc pieciem līdz desmit gadiem pieprasītāko profesiju galvgalī programmētājus nomainīs biohakeri, kuru uzdevums būs dot cilvēkiem nebijušas spējas.

Cilvēku var uzlabot vai papildināt dažādos veidos. Piemēram, jau tagad cilvēka DNS sekvenēšana ļauj noskaidrot, kā mainīt dzīvesveidu, lai dzīvotu ilgāk vai izvairīties no kādām slimībām, bet protēzes un pat mākslīgi orgāni palīdz dzīvi baudīt pilnvērtīgāk. Šublads uzskata, ka ar implantu palīdzību cilvēce spēs ne tikai vēl vairāk attālināt nāves brīdi, bet arī palielināt atmiņu un papildināt maņas. Piemēram, kāds biohakerēšanas entuziasts sevī implantējis ierīci, kas nodreb ikreiz, kad tiešsaistē no datu centra saņem signālu par kaut kur pasaulē notiekošu zemestrīci. Tas ir ekstrēms piemērs, atzīst vizionārs, taču spilgti demonstrē, ka cilvēkiem tehnoloģijas var dot spēju sajust to, kas citādi nav iespējams.

Uzstāšanās laikā jūs jautājāt auditorijai, lai paceļ rokas tie, kas nēsā viedpulksteņus, vai arī ir sekvenējuši savu DNS (definējuši DNS secīgumu). Abos gadījumos tādu nebija nemaz tik daudz, jūs taču apzināties, ka jūsu sludinātajām pārmaiņām ir liela pretestība?

Es biju pārsteigts, cik maz cilvēku bija veikuši DNS sekvenēšanu. Tas mainīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!