Šovasar 26.-28.jūlijā Igaunijā un 2.-4.augustā Latvijā dārzu entuziastus un ceļotājus ciemos gaidīs vairāk nekā 30 parku un dārzu saimnieki, kas kopīgiem spēkiem veido jaunu tūrisma maršrutu "Dārza pērles". Akcijas "Atvērtās dienas Dārza pērlēs" laikā katrā norises vietā paredzēti īpaši notikumi, piemēram, koncerti zem klajas debess, radošās darbnīcas lieliem un maziem, lekcijas par stādu aprūpi, bezmaksas ekskursijas un iespēja iegādāties stādus, pastāstīja Lelde Beņķe, projekta "Dārza pērles" sabiedrisko attiecību speciāliste.

Par jauno iniciatīvu stāsta topošā tūrisma maršruta veidotāja, projekta "Dārza pērles" koordinatore Latvijā Alise Plaude: "Lepojamies ar aktīvo parku un dārzu iesaisti projektā un akcijā, kas liecina par interesi un pieprasījumu attīstīt dārzu tūrismu Latvijā un Igaunijā. Akciju rīkojam ar mērķi iepazīstināt plašāku publiku ar dārzu un parku bagātību. Saimnieku izstrādātie piedāvājumi būs interesanti kā dārzniekiem, tā ģimenēm ar bērniem, pāriem, draugu grupām un kolektīviem, kas vēlas kvalitatīvi kopā pavadīt laiku brīvā dabā."

Latvijā


Latvijā īpašus pārsteigumus sagatavojuši Vidzemes parku un dārzu saimnieki Kārļamuižas ainavu parkā un ābeļdārzā, Kokmuižas parkā, Daugavas muzejā, saimniecībā "Jaunrūjas", Lēdurgas dendroparkā, Ternejas parkā, Oleru muižas parkā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā un rododendru selekcijas un izmēģinājumu audzētavā, Nacionālajā botāniskajā dārzā, Turaidas muzejrezervāta Mežaparkā un Kalsnavas arborētumā. Viesi gaidīti arī Ojāra Kiršteina daiļdārzā, z/s "Cīruļi" un stādaudzētavā "Raunas stādi".

Igaunijā


Igaunijā viesi gaidīti Dienvidigaunijas, Muhu un Sāremā salu dārzos: Maies dārzā (Maie Aed), Porcelāna dārzā (Portselaniaed), Nurgas saimniecības daiļdārzā (Norga Talu iluaed), Kaevandi saimniecībā (Kaevandi Talu), Pangas saimniecības rožu dārzā (Panga Talu), Audru baznīcas arborētumā (Audru Kirik), Loosilma saimniecības dārzā (Loosilma Talu aed), Tammes dārzniecībā (Tamme Aiandustalu), Repinas dārzniecības skolā (Rapina Aianduskool), Mikko saimniecības sirds dārzā (Mikko Talu-Südametega aed), Ristee saimniecības dārzeņu dārzā (Risttee Talu taimeaed), Rannametsas arborētumā (Rannametsa Arboreetum), Septiņu vēju dārzā (Seitsme Tuule Aed), Kerstnas muižā (Karstna mois), Sāres-Torvaugu dārzā (Saare-Torvaugu Aiand), Sangastes pilī (Sangaste Loss), Lepiku – Mardi saimniecības kolekcijas dārzā (Lepiku – Mardi Talu Kollektsioonaed).

Akcijas dalībnieku karte un piedāvājumi atrodami šeit.

Atvērtās dienas rīko parku un dārzu saimnieki, kas piedalās Igaunijas - Latvijas pārrobežu programmas projekta "Dārza pērles" realizēšanā.

Projekta mērķis ir veicināt dārzu tūrisma attīstību Latvijā un Igaunijā, kā arī popularizēt Latviju un Igauniju kā vienotu dārzu tūrisma galamērķi. Latvijā un Igaunijā varam lepoties ar brīnišķīgu parku un dārzu dažādību. Projektā iesaistījušies stādaudzētavu, daiļdārzu, kolekciju dārzu, vēsturisko muižu parku, saimniecību dārzu, arborētumu un dendroparku pārstāvji. Projekta vadošais partneris Latvijā ir Vidzemes Tūrisma asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!