Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien, 18. jūlijā, noteikusi 242 miljonu eiro sodu ASV mikroshēmu ražotājam "Qualcomm" par konkurences noteikumu pārkāpumiem.

2018. gadā Eiropas Komisija (EK) jau noteica "Qualcomm" 997 miljonu eiro sodu par to, ka uzņēmums maksājis ASV informācijas tehnoloģiju gigantam "Apple Inc.", lai kompānija izmantotu tā ražotās mikroshēmas viedtelefonos "iPhone" un planšetdatoros "iPad".

Jaunākajā EK izmeklēšanā secināts, ka ASV kompānija ļaunprātīgi izmantoja savu dominanci tirgū no 2009. gada vidus līdz 2011. gada vidum, iesaistoties "plēsonīgā cenu veidošanas politikā".

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere norādīja, ka ES lietā aplūkotās mikroshēmas "ir nozīmīgas detaļas mobilo ierīču savienošanai ar internetu", bet "Qualcomm" Ķīnas kompānijām "Huawei" un ZTE tās pārdeva par cenu zem pašizmaksas, lai apzināti likvidētu konkurentu "Icera".

Tolaik "Qualcomm" ar 60% tirgus daļu dominēja 3G mobilo sakaru mikroshēmu tirgū. "Icera" EK pirmo reizi par nelikumīgo praksi ziņoja 2009.gadā.

ASV tehnoloģiju kompānija "Nvidia" 2011. gada maijā pārņēma "Icera". 2015. gadā "Nvidia" nolēma uzņēmumu likvidēt.

"Qualcomm" solīja EK lēmumu pārsūdzēt.

ES noteiktais sods "nav balstīts likumos, ekonomikas principos vai tirgus faktos, un mēs gaidām tā atcelšanu apelācijas instancē", paziņoja "Qualcomm" galvenais jurists Dons Rozenbergs, uzstājot, ka "Huawei" un ZTE kompānijas mikroshēmas izvēlējās, jo tās bija "tehnoloģiski pārākas".

242 miljonu eiro sods veido 1,27% no "Qualcomm" 2018. gada apgrozījuma. EK sodu var noteikt līdz 10% no uzņēmuma kopējā apgrozījuma.

Maijā ASV tiesa nolēma, ka "Qualcomm" "apspieda konkurenci" un tai ir no jauna jāpārrunā cenas darījumos, kas ietekmē viedtālruņu tirgu.

Pēdējo gadu laikā ASV kompānija par konkurences pārkāpumiem sodīta arī Dienvidkorejā un Taivānā.

Aprīlī "Qualcomm" izbeidza divus gadus ilgušo juridisko cīņu ar ASV kompāniju "Apple" par autoratlīdzībām.

ASV prezidents Donalds Tramps ir kritizējis Vestageri par vēršanos pret ASV tehnoloģiju kompānijām "Apple", "Google", "Amazon" un citām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!