Foto: Shutterstock
Veikalos nopērkami glīti tomāti, bet pašu siltumnīcās tos ne vienmēr izdodas izaudzēt tik skaistus – tomāti sāk krokoties, plaisāt un tiem piemetas vēl virkne citu likstu. Kāpēc plaisā tomāti un kā tos lutināt ražas gaidās, "Tavs Dārzs" vaicāja tomātu selekcionārēm.

Sarunā ar "Tavs Dārzs" tomātu kolekcionāre Linda Grotupe pastāstīja, ka tomātu plaisāšana liecina par krasajām temperatūras svārstībām. "Ja pa dienu siltumnīcā ir pāri +30 grādiem pēc Celsija, bet vakarā ir +10 grādi... ja vēl tomātu aplej, tad viņš ir šokā, sāk plaisāt," tā par šo parādību teic audzētāja. Viņa gan mierina, ka par to noteikti nevajag satraukties. Kā stāsta Grotupe, 2018. gads tomātiem bijis ideāls augšanas gads, bet šogad tie kā nabagi mokoties.

Tomātu kolekcionāre arī ražas gaidās iesaka augus palutināt ar kalcija mēslojumu, bet, kā uzsver Grotupe, galvenais, lai mēslošana nenotiek spēcīgos saules staros [aut. – pa dienu], jo tad augus var nodedzināt. Ar kalcija mēslojumu tomātus var palutināt 1 reizi nedēļā.

Foto: DELFI

Arī dārzeņu kolekcionāre Austra Zaļuma mierina – satraukties par tomātu plaisāšanu nevajadzētu. "Naktis ir vēsas, bet dienas ir karstas, tāpēc arī tomāti plaisā," skaidro Zaļuma, kura novērojusi, ka plaisā liela izmēra tomāti, bet 200 līdz 300 gramus smagi tomāti neplaisā. Viņa arī sarunā ar "Tavs Dārzs" teic, ka reizēm tomāti plaisā tāpēc, ka ir nevienmērīga laistīšana – pienācīgi nelaistam augus, bet tad to daram pārmērīgi.

Taujāta par to, vai plaisāšanu var vispār novērst, audzētāja norāda, ka to tā nevar novērst, varbūt vien ar vienmērīgu laistīšanu. "Šogad vispār ir interesants laiks, pērn bija labāk," tā par tomātu audzēšanu teic kolekcionāre.

Kad labāk laistīt tomātus? Zaļuma teic, ka cilvēku domas šeit dalās, jo vieni saka, ka jālaista ir vakarpusē, bet citi iesaka rītu. "No rīta puses labāk laistīt. Ja laistīsim vakarā, tad viss mitrums saies uz augšu, mitrums sakrāsies siltumnīcas jumtā, kondensāts sāks pilēt un augi slimos," paskaidro audzētāja. Viņa arī labprāt dalās vērtīgos padomos par tomātu audzēšanu un lološanu, piemēram, tagad augus nepieciešams palutināt ar kalcija nitrātu, lai augiem nebojātos gali. Tāpat tomātus vajag piebarot ar kāliju, jo tad tie būs saldāki. "Vai esat redzējusi, ka 'Vērša sirdij' pie kātiņa ir zaļums? Tas liecina par to, ka tomāts pats nevar uzņemt kāliju," audzēšanas padomos dalās Zaļuma. Viņa arī atklāj, ka tomātus piebaro ar zivju miltiem, bet to viņa dara jau pašā sākumā – augu stādīšanas laikā. "Ik pa laikam arī ierušinu zemē. Zivju miltiem klāt ir fosfors," paskaidro kolekcionāre, kura iesaka arī tomātu lutināšanai izmantot nātru vircas uzlējumu.

"Viss ir labi, satraukumam nav pamata, no kļūdām mācās. Es arī savulaik liku reņģes, tad zivju miltus, tad ar kvasu piebaroju. Saka, ka gurķi arī labi aug, ja viņus ar kvasu laista," tā kolekcionāre. Vai der arī parastais veikalā nopērkamais kvass? Kolekcionāre teic, ka parastais veikala kvass nederēs, kvass jāgatavo pašam – vajag nopirkt parasto rupjmaizes ķieģelīti, to sagrauzdēt, bet pēc tam 3 litru burkā ielikt 3 vai 4 šķēles maizes. Tās jāaplej ar remdenu ūdeni. Kādas trīs dienas jāpatur, bet pēc tam šķidrums jāizkāš un jālaista ar to tomāti. Vien nepieciešams maizes šķidrumu atšķaidīt ar ūdeni. "Es gan īsti nesapratu, vai man tas ko vizuāli tomātiem dod," tā par laistīšanu ar kvasu teic kolekcionāre. Viņa arī citu reizi maizes kvasu lējusi tomātiem virsū ar neizkāstām drupatiņām.

Savukārt zemāk vari lasīt citas tomātu kaites, kā arī padomus, lai ātri vien ar tām tiktu galā! Tāpat atradīsi arī speciālistu padomus, kā pareizi rūpēties par tomātiem, lai tie būtu veselīgi un dotu labu ražu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!