Foto: Privātais arhīvs

Visā pasaulē plaši zināma ir slavenā japāniete un mājokļa kārtošanas guru Marija Kondo (Marie Kondo), savukārt Latvijā hobija līmenī vērtīgus padomus mājokļa iekārtošanā sniedz Dana Gulbe, un viņas hobijs nosaukts par "Dana ar kasti". Savās zināšanās viņa labprāt dalās ar "Tava Māja" lasītājiem, ieskicējot knifiņus, kurus vērts ņemt vērā mājokļa iekārtošanā.

intervijā "Tava Māja" atzina Dana, viņa iedvesmojusies no Marijas Kondo. Dana labprāt brauc ciemos pie citiem un vada lekcijas, lai mācītu un rādītu, kā efektīvi sakārtot mantas, bet, kā pati atzina, tad pašlaik hobijs, kas nosaukts "Dana ar kasti", atrodas testēšanas fāzē, mēģinot saprast, vai Latvijā kārtošanas konsultācijas vispār vajadzīgas. Šajā rakstā vari izlasīt plašāku interviju ar Danu.

Piedāvājam arī dažas vērtīgas tēzes mājokļa iekārtošanā no Danas, kurus viņa ieskicē intervijā:

  • Viens no klupšanas akmeņiem lietu kārtošanā ir dārgie pirkumi, jo no tiem ir grūti atbrīvoties, kā arī lietas, kas nekad nav vilktas. "Šajā gadījumā es teiktu – šī nauda jau ir iztērēta, tu to vairs neatgūsi. Ko tu vari iegūt, ir brīvs skapis, brīva māja, brīvas domas... pārkāp sev pāri," mudina Dana;
  • "Vērtība ir kaut kam citam – tavām sajūtām, emocijām, tam, ko tu vēlies, tam, ko tu dari un piedzīvo, nevis priekšmetam. Paradokss: jo vairāk tu ar mantām ņemies un krāmējies, jo tev tās patiesībā kļūst mazsvarīgākas, tu saproti, ka tas ir vienkārši priekšmets. Tas neiemieso. Daudzi konmari metodes piekritēji runā, ka priekšmeti ir jāuztver gandrīz kā dzīvas būtnes, bet tas arī ir viens no tiem konceptiem, kas Latvijā īsti nedarbojas. Noteikti, ka tā nepieķeršanās lietām ir ļoti veldzējoša," norāda Dana.
  • Kompakti – tas ir viens no atslēgvārdiem mājokļa iekārtošanā. Dana arī iesaka pie tā pieturēties. Lietas jāsaliek tā, lai tās aizņemtu pēc iespējas mazāk vietas. "Tas arī ir interesanti: ja mēbeles, skapjus, kumodes, atvilktnes mēs katrs tagad atvilktu vaļā un pamēģinātu apmēram izmērīt tilpumu, cik liela ietilpība kubatūrā ir aizpildīta, tie parasti ir 30%. Es saku – ejam uz 80%. Atrodi veidu, lai tā atvilktne ir aizpildīta par 80, 90%," tā kārtošanas entuziaste;
  • Drēbes var glabāt vertikāli vai mazās kastītēs. Savukārt virtuvē pārtiku var likt garenos traukos. Tieši šāda tipa trauki palīdzēs aizpildīt mēbeles tilpumu;
  • "Ja jūs nevarat sakārtot skapi, sāciet ar zeķu atvilktni, salieciet zeķes vertikālos kubiņos. Tās var sakārtot 15 minūšu laikā, vienalga, cik tev daudz zeķu. Mēs vienmēr uztaisām tos zeķu bumbulīšus, bet, kad tu saloki zeķes rindiņās, tā ir vienkārši maģija. Es nezinu nevienu, kurš paskatoties teiktu – mm, nē, kāda starpība," tā Dana.
  • Kad mājoklī nav vietas mantām, cilvēki nopērk jaunu kumodi vai lielās plastmasas kastes, kuras var pabāzt zem gultas. Viņa rosina cīnīties ar problēmu jau saknē, proti, pārskatīt esošās mēbeles un no tām izņemt lieko vai arī sagrupēt mantas jau esošajās mēbelēs.
  • "Attiecībā pret sevi es esmu sapratusi, ka tas priekšmeta trūkums reizi dažos gados nav nekas neatrisināms. Ja man trūkst augstpapēžu kurpju, man vienmēr ir kāds, no kura es varu aizņemties vai izīrēt," šādu risinājumu atgādina entuziastiskā kārtošanas meistare.
  • Iepirkšanās laiks vilina ar atlaidēm, bet Dana rosina pirms tam apsvērt, vai šo lietu tiešām vajag;
  • Mēbeles var arī izgatavot paša spēkiem. Tas būs arī lielisks risinājums, ja nederēs standarta mēbeļu izmēri. "Es visus vienmēr mudinu – var aizbraukt uz būvniecības preču veikalu, nopirkt dēļus, tev tos uz vietas sazāģēs, nopērc skrūves – mēbele gatava! Samaksā, ja neviens mājās to nevar izdarīt. Tas ir daudz vieglāk, nekā liekas," tā Dana.
  • Mājas kārtošanā Dana iesaka sākt ar skapi: "Ja cilvēks sāk šķirot savas mantas ar sentimentālajām fotogrāfijām vai piemiņas lietām, viņš nekad netiks uz priekšu [...] Ar drēbēm tas nav tā. Ar tām tu saproti, uzķer to sajūtu, ka man kaut kas patīk, ko nozīmē, ka man kaut kas nepatīk. Tu iemācies, kā izmantot kastes un kā tās grupēt."
  • Māju nevajadzētu kārtot kopā ar draudzenēm, jo, kā skaidro kārtošanas entuziaste, kārtošana tomēr ir intīma un personiska, jo tikai tu vari atbildēt uz jautājumu, ko paturēsi vai nē. "Mums visiem garderobē, arī man, ir drēbes, kas nopirktas tikai tāpēc, ka ar draudzeni kopā biju veikalā," atzīst Dana.
  • Milzīgie iebūvējamie skapji, kas ir augsti un ļoti dziļi, ir klupšanas akmens – ja drēbju kaudzi sataisīs pārāk lielu, tad tā sagāzīsies, nerunājot nemaz par to, ka nevar krāmēt divās rindās, jo tādā veidā nav redzana aizmugurējā rinda. Dana savās mājās veiksmīgi atrisinājusi lielo skapju problēmu: "Kad runā par tilpumu, tad tur reizēm pat 30 procenti netiek izmantoti. Es savās mājās esmu šos plauktus izņēmusi ārā un skapja vietā ielikusi kumodes, jo skapī ir vajadzīga atvilktne un drēbju stanga. Tādi plauktiņi noder tikai somām, lielām kastēm, kur stāv gultasveļa un segas, drēbēm tie plaukti galīgi neder. Ja nav iespējas plauktus pavisam izjaukt, kā es to izdarīju, tad tu liec iekšā tās kastes vai šķērsplauktu. Jāiet uz to, ka kaut kā to tilpumu aizpildām."
  • Mantu kārtošanai Dana aicina izvēlēties koka, pītas vai kartona kastes. "Plastmasas kastes nekad neizskatās estētiski. Nākamais māns ir plastmasas kastes, kuras ir caurspīdīgas, jo tu redzēsi, kas tur ir iekšā, bet patiesībā tā ir tā viena maliņa, kur tu redzi – tur iekšā ir kaut kas raibs, daudz un nekārtīgs."
  • Kā skaidro Dana, ar kastītēm panāk to, ka nav jākārto viss kopums. Ja tev ir viena kaste zeķēm, viena kaste apakšveļai un viena - biksēm, tu sakārtosi to, kurā ieviesusies nekārtība. Tev nebūs jākārto visa atvilktne vai plaukts.
  • Lauku mājās vai vasarnīcās parasti aizvedam drēbes vai priekšmetus ar domu – šis taču noderēs. "Šī varētu būt tā vasara, kad kritiski mēs varētu paskatīties uz savām lauku mājām, un es aicinātu izturēties pret tām ar cieņu. Tā nav Rīgas noliktava, kur tu saved visu, ko tev nevajag, bet gan vieta, kur tu brauc atpūsties," atgādina Dana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!