Godinot akcijas Baltijas ceļš 30. gadadienu, hiphopa mākslinieks Ozols radījis dziesmu "Atmostas Baltija 3.0", jaunā skanējumā piedāvājot leģendārās dziesmas "Atmostas Baltija" motīvus un stāstot savu stāstu par Latvijas cilvēku varonību, spēku un Atmodas laiku.

Dziesmas pirmatskaņojums kopā ar Garkalnes novada jaukto kori "Pa Saulei" notika 23. augustā svinīgajā notikumā "Baltijas ceļam 30" pie Brīvības pieminekļa. Savukārt dienu vēlāk publicēts video, kas atspoguļo Baltijas ceļa 30. gadadienas svinību centrālos notikumus, kā muzikālo fonu izmantojot Ozola radīto dziesmu.

Dziesmas tapšanā Ozols sadarbojies un konsultējies ar dziesmas "Atmostas Baltija" autoriem Borisu Rezņiku un Valdi Pavlovski, bet mūzikas apdari veidojis NiklāvZ. Ozola dziesmas sākotnējā versija tapusi pirms vairākiem gadiem par godu Sandras Kalnietes e-grāmatas "Es lauzu. Tu lauzi. Mēs lauzām. Viņi lūza." atvēršanai, taču pilnībā pabeigta un plašāku skanējumu piedzīvos tieši Baltijas ceļa 30. gadadienā.

"Jaunā dziesma nav sentimentāls "atmiņu ugunskurs", bet jaunākās paaudzes svaigs skatījums uz Atmodu un Baltijas ceļu, tās vārdi ir spēka pilni," saka Sandra Kalniete. Arī Valdis Pavlovskis atzīst, ka Ozola teksts ir labs leģendārās dziesmas papildinājums ar skatu šodienā.

Dziesmu pilnā apjomā iespējams noklausīties šeit.

Jau ziņots, ka 23. augustā ar vērienīgu pasākumu programmu Latvijā un pasaulē svinēja Baltijas ceļa30 gadu jubileju. Rīta agrumā "Gatves deja" tika izdejota uz starptautiskās lidostas "Rīga" skrejceļa un Rīgas pils Svētā gara tornī tika pacelti trīs Baltijas valstu karogi, pie Ministru kabineta bija apskatāma izstāde "No idejas līdz rokās sadošanās mirklim", pie Brīvības pieminekļa notika pasākums "Baltijas ceļam 30", diena noslēdzās ar grandiozu metāloperas uzvedumu "Kurbads. Ķēves dēls" un notika daudz citu norišu.

Atgādinām, ka 23. augustā aprit trīsdesmit gadi, kopš aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi, kas savienoja Baltijas valstu galvaspilsētas – Tallinu, Rīgu un Viļņu. Vienojoties Baltijas ceļā, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji visai pasaulei atgādināja, ka 1939. gadā Maskavā parakstītais Molotova-Ribentropa pakts ar tā slepenajiem protokoliem ir sadalījis Eiropu, lemjot trīs neatkarīgas Baltijas valstis Padomju Savienības okupācijai. Šogad "Baltijas ceļa" trīsdesmitgade ir Latvijas valsts simtgades programmas notikumu stūrakmens, uzsverot un atgādinot šīs unikālās akcijas nozīmi Latvijas valstiskuma atjaunošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!