Foto: Publicitātes attēli

Piektdien, 13. septembrī, pirmo reizi Latvijā pasniegtas Latvijas Ainavu arhitektūras balva (LAAB) trīs nominācijās – "Ārtelpa", "Personība" un "Procesi", kurā starptautiskas žūrijas vērtējumā "Grand Prix" jeb "Dižbalvu" ieguva Bulvāru loks - Rīgas kanālmalas apstādījumi, "Tavs Dārzs" informēja LAAB paŗstāve Ilze Rukšāne.

Kā atgādina Rukšāne, Rīgas kanālmalas apstādījumu izveide uzsākta jau 1856. gadā pēc pilsētas aizsargmūru nojaukšanas. To attīstību ilgus gadus vadījis izcilais Georgs Kūfalts, bet jaunāko rekonstrukcijas projektu izstrādāja ainavu arhitekte Gundega Lināre. Pašlaik tos apsaimnieko pašvaldības SIA "Rīgas meži" nodaļa "Rīgas dārzi un parki".

"Starp visiem pieteikumiem bija viens, kas izcēlās īpaši. Mūsuprāt, tas patiešām ir starptautiskas izcilības piemērs. Šis projekts parāda: kad dažādas profesijas strādā roku rokā, kopīgi var radīt lieliskas lietas. Šis projekts nav svarīgs tikai Rīgai un Latvijai, bet arī visai Eiropai un pat pasaulei. Tas ir augstas raudzes piemērs, un žūrijas lēmums par to bija vienbalsīgs. Tādēļ "Dižbalvu" mēs piešķiram Kanālmalas apstādījumiem – Rīgas Bulvāru lokam - zaļajam koridoram," skaidroja starptautiskās žūrijas vadītājs, Starptautiskās Ainavu arhitektu federācijas prezidents Džeimss Heiters no Austrālijas.


Tāpat pasākuma laikā pasniegtas arī balvas par mūža ieguldījumu. Tās saņēma Gundega Lināre, Aija Melluma, Silvija Rubene, kā arī Imants un Lauma Lancmaņi.

Latvijas ainavu arhitektūras balvas pieteikumus izvērtēja ne tikai nacionāla žūrija, bet arī starptautiska žūrija. Kā stāsta Rukšāne, nacionālā žūrija trīs mēnešu laikā izvērtēja 81 pieteikumu visās nominācijās, apmeklējot ārtelpas, novērtējot tās klātienē un tiekoties ar projektu autoriem, kā arī atbildīgajām personām. Šīs žūrijas dalībnieki arī izvirzīja laureātu pretendentus – 38 ārtelpas, kā arī 22 procesus un personības, kas tika tālāk nodoti starptautiskās žūrijas vērtējumam. Savukārt starptautiskā žūrija no 11. līdz 13. septembrim vērtēja Nacionālās žūrijas izvirzītos laureātus un no tiem izvēlējās balvas laureātus un piešķīra "Dižbalvu". Rukšāne uzsver, ka katrā darbā tika izceltas dažādas kvalitātes saskaņā ar darbu kategorijām, bet uz visiem tika attiecinātas trīs galvenās kvalitātes – ideja, meistarība un rezultāts, kuras ir izcilu ainavu arhitektūras darbu pamatā.

Nominācija "Projekti"


Šajā nominācijā apbalvoti seši projekti piecās kategorijās:

Kategorijā "Ar ēkām saistīta publiskā ārtelpa" apbalvoti divi projekti:

  • Viesnīcas AC Hotel Riga skvērs, kura autori ir SIA "Zala Landscape Architecture", SIA "Arhis arhitekti" un SIA "Elmāra Daniševska birojs".
  • Rūjienas kultūras nama teritorijas labiekārtojums, kura autori ir ainavu darbnīca "ALPS".


Kategorijā "Ar ēku nesaistīta publiskā ārtelpa" - balvu ieguva Jūras parks Saulkrastos, kura autors ir arhitektu birojs "Substance" arhitekta Arņa Dimiņa vadībā.

Kategorijā "Ārtelpa ar sociāli nozīmīgu raksturu" balvu saņēma ainavu darbnīca "ALPS" par projektu "Apstādījumi Krišjāņa Barona ielas posmā no Aspazijas bulvāra līdz Brīvības ielai".

Kategorijā "Inženierbūvju dizains" – triumfēja projekts "Gaujas ielas Ādažos pārbūve" – kuras pasūtītājs ir Ādažu novada dome un projekta koncepcijas un tehniskā projekta autoru komanda - SIA "Toma Kokina birojs", SIA "Ie.La inženieri", SIA "BM-projekts".

Kategorijā "Vides dizains" – saņēma arhitekta Didža Jaunzema veidotais objekts "Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā".

Nominācija "Procesi"

Šajā nominācijā balvas saņēma pieci procesi četrās kategorijās.

Kategorijā "Labas pārvaldības projekti" balvu saņēma Ventspils pilsētas pašvaldība.

Kategorijā "Publikācijas" balva piešķirta divām grāmatām – Aijas Mellumas "Kuldīga. Laiki, cilvēki, ainava." un Ilzes Māras Janelis veidotajai grāmatai "Latvijas muižu dārzi un parki".

Kategorijā –"TV un radio raidījumi" - balva piešķirta Latvijas Televīzijas raidījumam "Ielas garumā".

Kategorijā – "Izstādes, festivāli" - triumfēja izstāde: "Sarkandaugava – Dārzs", Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā. Kuratori – Biedrība "Domu zīme", Kristīne Želve un Ieva Stūre sadarbībā ar ainavu darbnīcas "ALPS" Ilzi Rukšāni ar komandu.

Pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja Saeimas priekšsēdētājas biedre Dagmāra Beitnere - Le Galla, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce un kultūras ministrs Nauris Puntulis, kuri savās uzrunās uzsvēra ārtelpas kvalitātes nozīmību veselas sabiedrības un vides veidošanā.

"Latvijas Arhitektūras balva" ir Latvijas ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sasniegumu skate, kura tiek veidota kā laikmetīgs, nozares daudzveidībai atvērts pasākumu kopums. Kā skaidro Rukšāne, balvas galvenais uzdevums ir veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu un neaizstājamu sastāvdaļu, kā sociāli, ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgu cilvēku koprades produktu.

Fotogalerijā zemāk var aplūkot projektus, kas plūca laurus:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!