Foto: Shutterstock
Gardo ogu laiks jau sen kā pagājis, bet tagad ir pēdējais laiks gatavoties jaunajai sezonai, jo septembris vēl ir laiks, kad zemens var stādīt uz lauka! "Doles zemenes" pārstāve Inese Liepiņa dalās padomos par to, kā sagatavot augsni un stādīt zemenes.

Taujāta par to, kad ir piemērotākais laiks zemeņu stādīšanai, Liepiņa atzīmē, ka, stādot uz lauka, zemenes stāda pavasarī (aprīlī, maijā) vai vasaras otrā pusē – augustā un septembrī. Tās jāstāda rindās, vagās vai dobēs.

"Stādīšanas veids atkarīgs no atvēlētās platības un plānotā kopšanas veida," uzsver Liepiņa. Viņa arī ieskicē vēlamos attālumus ne tikai starp stādiem, bet arī starp rindām:

  • attālumam starp stādiem jābūt vismaz 25 līdz 30 centimetriem;
  • attālumam starp rindām – vismaz 80 centimetriem;
  • ja rindstarpas tiks koptas ar frēzi vai kultivatoru – attālumam jābūt vismaz 1 līdz 1,20 metram;
  • stādot dobēs, optimālais attālums starp divām rindām ir 40 centimetri.

"Vagās stāda tikai mitrās vietās, kur ilgstoši stāv ūdens, pretējā gadījumā sausā laikā zemenes ātri izkaltīs," pamāca "Doles zemenes" pārstāve. Viņa stāsta, ka zemenes stāda pa vienam stādam ar lāpstiņu izraktās bedrēs. "Stādot zemenes pats svarīgākais – neiestādīt tās ne par dziļu, ne par seklu. Stāda tā, lai sakņu kakliņš ir vienā līmenī ar augsni," piebilst Liepiņa, "saknes nedrīkst ne apgriezt, ne saliekt. Augsni apkārt stādam piespiež, tūlīt pēc iestādīšanas kārtīgi salej."

Kā atgādina audzētāja, stāda veselīgus, spēcīgus stādus ar labi izveidotu sakņu sistēmu, kas ievākti no viengadīgiem stādījumiem.

Jau šo sestdien, 21. septembrī, vari doties uz grandiozo Stādu parādi Siguldā, kur varēsi iegādāties ne tikai zemeņu stādus un augļukokus, bet arī dažādus puķu stādus un pat dārza tehniku! Starp citu – "Doles zemenes" Stādu parādē piedāvās zemeņu, aveņu, upeņu un ērkšķogu stādus! Šeit vari aplūkot "pērles" un jaunumus, kurus varēs iegādāties Stādu parādē.

Ja arī tev ir radies kāds interesējošs jautājums par zemeņu audzēšanu vai citiem augiem, tad droši raksti to e-pasta adresē: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!