Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvaldes darbinieki, pārbaudot to rīcībā esošo informāciju, atklājuši mēģinājumu Latvijā no Ķīnas ievest lielu daudzumu ķīmisko prekursoru 1-fenil-2-propanons jeb BMK, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Šī viela tiek izmantota narkotiskās vielas – amfetamīna un metamfetamīna – ražošanai. Viela Latvijā nonākusi, izmantojot aviopārvadājumus. Saistībā ar notikušo VID septembrī sācis kriminālprocesu par narkotisko vai psihotropo vielu izgatavošanai paredzēto izejmateriālu jeb prekursoru kontrabandu.

Kriminālprocesā VID darbinieki veikuši kratīšanas iesaistīto personu dzīvesvietās un noliktavās Rīgā un Salaspilī.

Kratīšanās noliktavās atrastas un izņemtas 3,3 tonnas prekursoru, kas satur BMK. Tāpat izņemtas piecas mucas jeb kopā 1000 litri ar ķīmisku vielu – nātrija hidroksīda ūdens šķīdums. Izņemto prekursoru aptuvenā tirgus cena ir 9 miljoni eiro, lēš VID.

Aizturēto personu dzīvesvietās atrasti un izņemti kriminālprocesam nozīmīgi pierādījumi – skaidra nauda 34 500 eiro, 1000 norvēģu kronas, portatīvie datori, navigācijas sistēmas, kā arī desmit mobilie telefoni un SIM kartes.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 190.1 panta 3. daļas un Krimināllikuma 253.1 panta 3. daļas. Par preču un vielu, kuru aprite aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošanu pāri Latvijas robežai, ja to izdarījusi organizēta grupa, vai par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz 11 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu apriti, ja to izdarījusi organizēta grupa vai ja tas izdarīts ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kriminālprocesā aizturētas trīs personas.

Izmeklēšanas interesēs VID patlaban plašāku informāciju nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!