Foto: AP/Scanpix/LETA

Šī gada maijā bijušais ASV karaflotes virsnieks Viktors Veskovo ar batiskafu nolaidās Mariannas dziļvagā, ziņojot, ka sasniedzis visu laiku lielāko dziļumu, kādā pabijis cilvēks. Slavenais režisors un piedzīvojumu meklētājs Džeimss Kamerons apšaubījis viņa rekordu, vēsta "Popular Science".

Mariannas dziļvaga Klusajā okeānā ir dziļākā zināmā zemūdens vieta uz Zemes. Veskovo vēstīja, ka nolaidies tajā 10 928 metru dziļumā. Savukārt Kamerons, kurš Mariannas dziļvagā viesojās 2012. gadā un sasniedza 10 908 metru dziļumu, tolaik uzstādot rekordu.

Režisors norāda, ka Veskovo nekādi nevar būt pārspējis viņa rekordu par divdesmit metriem, jo kā pierāda gan viņa ceļojums, gan 2009. gada pētījums, kurā "Woods Hole okeonogrāfijas institūts" dziļvagā nosūtīja attāli vadāmu robotu, dziļvagas apakša ir plakana, ar nelielām, maksimums pāris metru lielām variācijām.

"Gribu savu vēstījumu izteikt tieši: Dienvidu baseina gultne, kur es un Viktors abi esam nolaidušies ir pilnībā plakana," Kamerons skaidro, "tie nav tikai mani secinājumi, bet to atklājuši arī "Woods Hole" zinātnieki, kuri ir pētījuši šo hadāla (par sešiem kilometriem dziļāku okeānu daļu) apvidu"

Veskovo nav palicis Kameronam atbildi parādā un norādījis, ka dziļuma noteikšanai izmantojis vismaz piecus dažādus mērinstrumentus, un to datu ierakstus joprojām iespējams pārbaudīt. Turklāt Veskovo rīcībā bijuši mērinstrumenti, kādus Kamerona laika tikai testēja. Jebkurā gadījumā abi piedzīvojumu meklētāji dziļumā nedevās gluži vieni paši, viņu ekspedīcijas sagatavoja un tām sekoja lielas zinātnieku komandas.

Bijušais virsnieks arī atzīmējis, ka šāda atšķirība varētu būt dabisku jūras dzīļu procesu rezultāts, piemēram, tektonisko plātņu staigāšanas rezultātā gultne varētu būt palikusi vēl dziļāka.

"Popular Science" atzīmē, ka šis strīds visdrīzāk arī paliks vien džentlmeņu saruna, jo Marianas dziļvagas dienvidu baseins uzskatāms par salīdzinoši labi pētītu un diez vai tuvākajā laikā kāda zinātnieku grupa vēlēsies izcīnītos līdzekļus izmantot tās atkārtotai padziļinātai izpētei, kas ir ļoti dārga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!