Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Ķīnas galējā rietumu province Siņdzjana pēdējo gadu laikā ir kļuvusi par vienu no baisākajiem, bet vienlaikus modernākajiem cietumiem. Oficiālajā retorikā visus drošības pasākumus pamatojot ar terorisma draudiem un sabiedriskās kārtības nodrošināšanu, reģionā izbūvēta visaptveroša novērošanas sistēma, kas fiksē iedzīvotāju pārvietošanos. Starptautiskajos medijos tā bieži dēvēta par testa versiju pirms līdzīga tiks ieviesta visur Ķīnā, bet citu valstu interese liecina, ka "tests" tām bijis gana pārliecinošs.

Ko īsti ieviesusi Ķīna

Šādu Orvela pasauli līdz šim centušies radīt dažādi režīmi, bet Ķīnas atslēga ir tās tehnoloģiskā attīstība. Absolūtas uzraudzības nodrošināšanas pamatā ir pilnībā nosedzošs augstas kvalitātes novērošanas kameru tīkls, seju un automašīnas numuru atpazīšanas sistēma un mākslīgais intelekts, kas to visu apvieno. Drošības iestādēm tas ļauj ne tikai pamanīt sarkanās gaismas pārkāpējus vai pulcēšanās mēģinājumus, bet arī izsekot katra indivīda dienas gaitām.

Siņdzjanas Uiguru autonomajā reģionā visi, kas drošības iestādēm rada vismazākās bažas, tiek nosūtīti uz cietumiem vai tā dēvētajām pāraudzināšanas nometnēm. Ķīna neslēpj, ka tā pāraudzina likumnepaklausīgos iedzīvotājus, un pat demonstrējusi propagandas video no nometnēm ar klasēm, kurās cilvēki pieraksta pasniedzēju teikto un dzied patriotiskas dziesmas.

Tomēr tas, ka provincē pēdējos gados saceltajās pāraudzināšanas nometnēs nonākuši galvenokārt islāmticīgie uiguri, turklāt nometņu iedzīvotājiem liegta saziņa ar ārpasauli, viņi pat gadiem ilgi tiek nošķirti no bērniem, kuri aug slēgta tipa bērnunamos, kā arī aizvien biežāk tiek saņemti ziņojumi par neauglības izraisīšanu uiguru sievietēm, raisījis cilvēktiesību organizāciju bažas par Ķīnas mērķi ar represīviem līdzekļiem iznīcināt minoritātes un veidot viendabīgu likumpaklausīgu nāciju.

Turklāt šausminošas nav tikai metodes, bet arī skaitļi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!