Foto: Shutterstock
Mežs rudenī ir pilns ar rudens veltēm – brūklenēm, dzērvenēm un sēnēm. Tomēr ne visi ogotāji meža veltes novāc pareizi, jo tie ogas novāc zaļas, nemaz nerunājot par ogu "kombainu" izmantošanu.

Laikrakstam "Latgales Laiks" lasītājs Jānis vaicājis, vai ogotāji mežā var lasīt un pēc tam pārdot zaļas dzērvenes. Tāpat viņš taujā par "kombainu" izmantošanu, kas, kā uzskata lasītājs, mežam nodara postažu, jo ogulāji tiek izrauti ar visām saknēm.

"Latgales Laiks" vērsies pie Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Savvaļas augu aizsardzības nodaļas vecākās ekspertes Santas Rutkovskas, kura paskaidrojusi, ka ne visur var ogot. Tas attiecināms uz Latvijas īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kur dažām ir noteikts īpaši stingrs režīms, kurā meža veltes nedrīkst lasīt vai arī tās var lasīt tikai ar noteiktām atļaujām un noteiktā laika posmā.

Kā skaidrojusi DAP speciāliste, kura atsaukusies uz esošajiem normatīvajiem aktiem, mežā vai purvā, kas nav īpaši aizsargājama dabas teritorija, ogas nav aizliegts lasīt zaļas. Tāpat nav aizliegts tās lasīt ar "kombainu". " "Kombaina" izmantošana, diemžēl, ir tikai katra ogu lasītāja sirdsapziņas vaicājums," tā laikrakstam uzsvēra Rutkovska.

Šajā rakstā vari aplūkot ieteikumus dabai draudzīgai sēņošanai un ogošanai, bet rakstos zemāk vari lasīt vērtīgus padomus par meža velšu lietošanu uzturā, kā arī aplūkot dažādas gardas receptes!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!