Saūda Arābija piektdien paziņoja, ka tā pirmoreiz piedāvās tūristu vīzas, atverot valsti ārvalstu atpūtnieku apmeklējumiem, kas ir viens no pasākumiem uz naftu orientētās ekonomikas diversificēšanai.

Starptautiskais tūrisms ir viena no galvenajām iecerēm kroņprinča Mohammeda bin Salmana reformu programmā "Vīzija 2030", kurai jāsagatavo lielākā arābu pasaules ekonomika pārejai uz pēcnaftas laikmetu.

Paziņojums nāca klajā nepilnas divas nedēļas pēc postošiem dronu uzbrukumiem Saūda Arābijas naftas infrastruktūrai, kuri satricināja pasaules energoresursu tirgus.

"Saūda Arābijas atvēršana starptautiskajiem tūristiem ir vēsturisks brīdis mūsu valstij," paziņoja tūrisma nozares vadītājs Ahmeds al Hatībs.

"Viesi būs pārsteigti (..) par dārgumiem, ar kuriem mēs dalīsimies - pieciem UNESCO Pasaules mantojuma objektiem, interesantu vietējo kultūru un aizraujošu dabas skaistumu."

Saūda Arābija sestdien atvērs pieteikšanos internetā uz tūristu vīzām 49 valstu pilsoņiem, ziņu aģentūra "Bloomberg News" citēja Hatība teikto.

Viņš sacīja, ka valsts arī mīkstinās stingros ģērbšanās noteikumus ārvalstu sievietēm, ļaujot viņām staigāt apkārt bez ķermeni aizsedzošā tērpa abajas, kas vēl arvien ir obligāti jāvalkā sabiedrībā Saūda Arābijas sievietēm.

Ārzemniecēm tomēr būs jāvalkā "atturīgs apģērbs", piebilda Hatībs.

Konservatīvā musulmaņu karaliste Saūda Arābija, kur ir aizliegts alkohols un ir jāievēro stingri sabiedriskās uzvedības noteikumi, daudzu acīs tiek uzskatīta par tūristiem nepievilcīgu valsti.

Ārvalstu viesus var atbaidīt arī cilvēktiesību pārkāpumi, tai skaitā represijas pret sieviešu kustības aktīvistēm un režīma kritiķa Džamala Hašogi slepkavība, kā arī bažas par reģionālu konfliktu pēc 14. septembrī notikušajiem dronu uzbrukumiem.

Pašlaik Saūda Arābija piešķir vīzas tikai ārvalstu strādniekiem, viņu aprūpē esošiem tuviniekiem un musulmaņu svētceļniekiem, kuri dodas apmeklēt svētvietas Mekā un Medinā. Pērn tā sāka izsniegt vīzas arī sporta un kultūras pasākumu apmeklēšanai.

Valdība cer, ka tūrisma īpatsvars iekšzemes kopproduktā (IKP) pieaugs no pašreizējiem 3% līdz 10% 2030. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!