Nereti nākas dzirdēt, ka jaunībā visas durvis ir plaši vaļā. Tomēr gribas jautāt – vai tam piekritīs visi, kas nupat uzsākuši studijas augstskolā vai plāno to darīt nākotnē? Studiju uzsākšana bieži saistās ar milzu grūtībām un sarežģījumiem, kas ne vienam vien liek apsvērt domu – vai augstākā izglītība man vispār ir piemērota, vajadzīga un iespējama? To, kādus jautājumus sev uzdot, gatavojoties mācībām un uzsākot tās, un kā cīnīties ar grūtībām, podkāstā "Laimes laboratorija" apspriedām ar psihoterapeitu Andri Veselovski.

Tos studentus, kam pašlaik klājas smagi un kuru izsapņotais nebūt nav realizējies dzīvē, speciālists aicina no grūtībām mācīties. Šāda situācija ir normāla. Līdzīgi jūtas ļoti daudzi, kas nonākuši jaunos apstākļos un mēģina pielāgoties. Ne vienmēr ir viegli, ja mainījusies visa dzīve un vide apkārt. Tāpat uzmanīgiem jābūt arī tiem, kas par piedzīvotajām pārmaiņām ir stāvā sajūsmā. Tas var radīt risku iestigt vienā laukā, liedzot sev iespēju skatīties un domāt plašāk. Tāpēc Veselovskis atgādina – nonākot jaunos apstākļos, ir būtiski saglabāt vecās draudzības un hobijus.

Sarunas laikā pievērsāmies ne tikai problēmām, ar ko bieži saskaras studenti un citi, kas nonākuši jaunā vidē, bet arī jautājumam, kā tās pārvarēt un ko no tām mācīties. Tāpat runājām par sarežģīto izvēli – pamest vai turpināt studijas, kas šķiet grūtas, nejēdzīgas un nesagādā prieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!