Katram no mums ir savs iekšējais kritiķis, bieži vien – nepieskatīts. Tas ir bīstami. Ko darīt, lai neitralizētu tā postošo spēku, sarunā ar "Delfi Woman" skaidro psihoterapijas speciāliste Marija Ābeltiņa.

Kas ir iekšējais kritiķis?

Iekšējais kritiķis – tā ir tava personīgā savas rīcības un reakciju vērtēšanas negatīvā sistēma. Daudzi, saskaroties ar kādu problēmu, mēģina to attaisnot ar kaut kādiem objektīviem apstākļiem, atrunājoties, ka kāds cits viņu dzīves rata spieķos liek sprunguļus. Taču, ja parok nedaudz dziļāk, izrādās, ka šos sprunguļus riteņos metam mēs paši, vēl precīzāk – mūsu iekšējais kritiķis.

Tas ietekmē mūsu pašvērtējumu. Lai cik savādi tas nebūtu, taču nereti zems pašvērtējums ir nevis tiem, kas dzīvē neko nav sasnieguši, bet gan veiksmīgiem un izglītotiem profesionāļiem. Galu galā izrādās, ka svarīgi ir nevis panākumi un veiksme, bet iekšējā vērtēšanas sistēma. Nemitīgi kritizējot sevi, mēs audzējam iekšējo neapmierinātību.

Iekšējais kritiķis nereti slēpjas aiz konstruktīvas kritikas maskas, kas šķietami vērsta uz attīstību, kaut patiesībā izraisa hroniskas problēmas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!