Foto: Shutterstock

Pēdas ir cilvēka dzīves pamats, un tieši tāpēc ir ļoti svarīgi uzmanīt to pareizu attīstību. Ja bērnam izveidojas plakanā pēda, tā ietekmē visu cilvēka skeletmuskulāro sistēmu – izmaina stāju, gaitu un muskuļu tonusu. Fizioterapeite Madara Rupaine atklāj, ar kādu profilaktisku vingrinājumu palīdzību var izvairīties no pēdas velves deformācijas jeb plakanās pēdas.

Plakanajai pēdai ir raksturīga pēdas velves izliekuma samazināšanās. Kaut tā ir normāla bērniem līdz sešu gadu vecumam, kad pēdas velves pacēlumu sedz tauku spilventiņš, vēlākos gados tā var radīt nopietnas problēmas.

Rupaina atklāj, ka plakanā pēda var būt iedzimta, to var radīt liekais svars, pēdas trauma, poliomielīts un X veida kājas deformācija. Pie plakanās pēdas bērns var sūdzēties par sāpēm potītēs, ceļu un gūžas locītavās. Bieži tās var būt arī sāpes muguras jostas daļā. "Šīs sāpes visbiežāk parādās vakarā, pēc ilgstošas fiziskas slodzes," piebilst fizioterapeite.

  • Vairāk par plakano pēdu, iemesliem, kāpēc tā veidojas un kā reaģēt uz šādu diagnozi, lasi šajā rakstā.

Par plakano pēdu var liecināt tas, ka pēdas velve novirzās uz iekšpusi un apavi nonēsājas tieši papēža iekšējā malā. Ja novēro ko tādu, Rupaine iesaka nekavējoties vērsties pie fizioterapeita, kurš izvērtēs bērna kustību un balsta aparātu kopumā un ieteiks vecākiem, ko darīt turpmāk.

Taču ir lietas, ko var darīt, lai samazinātu plakanās pēdas risku. Fizioterapeite iesaka profilaksei:

  • Spēlējoties staigāt uz pirkstgaliem un papēžiem;
  • Ar pēdas pirkstiem lasīt čiekurus vai citus priekšmetus un likt tos trauciņā;
  • Starp pēdas pirkstiem ielikt flomāsteru, zīmuli, pildspalvu vai citu rakstāmo un vilkt uz lapas konkrētas figūras;
  • Iedot bērnam krēmu un ļaut pašam veikt sev pēdu masāžu;
  • Masēt pēdas ar zem tām paliktu "ezīšu" bumbiņu.

Tāpat ikdienā maziem bērniem vajadzētu pēc iespējas vairāk ļaut staigāt ar basām kājām, kas palīdzēs nostiprināt pēdu saišu aparātu un veicināt pēdas velvju attīstību. Tāpēc, kad mājās tiks pieslēgta apkure, ļauj atvasei pārvietoties ar basām kājiņām. Te uzzini vairāk par to, kāpēc bērnam jāļauj skraidīt ar basām kājām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!