Foto: Shutterstock
Pastaiga rudenī pa mežu ir īpaši romantiska, jo koku lapas vizuļo "zeltā" un košās krāsās, bet zem tām dažviet paslēpušās sēnes un arī skaistie virši, kurus var izaudzēt arī pašu dārzā. Šoreiz "Tavs Dārzs" ir sarūpējis padomu izlasi par viršu audzēšanu un kopšanu savā piemājas dārziņā.

Viršu krāšņumu var baudīt ne tikai mežā, bet tos mūsdienās var iegādāties arī veikalos. Viršu klāsts ir plašs – sākot no baltiem līdz pat violetiem. No tiem var sataisīt burvīgas krāsu kombinācijas dārzā.

Ja nav sava dārza, viršus var lolot arī telpās, bet tad jāliek aiz auss, ka tiem mājoklī nepieciešams mitrums, bet tiem nepatīk, ja mitrina lapas. Vislabāk augi jutīsies tieši uz terases vai balkonā, jo tiem labpatīk vēsums. Tāpat ir vēl virkne citu priekšnoteikumu, lai lielveikalos iegādātie virši ilgstoši priecētu ar savu krāšņumu. Stāstu krājumos "Tavs Dārzs" ir sarūpējis speciālistu ieteikumus par to, kā labāk rūpēties par viršiem ne tikai iekštelpās, bet arī dārzā. Tāpat uzzināsi, vai šie augi ir tikai vienas sezonas skaistums – vai arī tos var saglabāt nākamajai sezonai.


Rūpes par lielveikalos iegādātiem viršiem podiņos: ieteikumi augu kopšanā

Lielveikalu plauktos rudenī var manīt ne tikai dārza labumus, bet arī skaistās krizantēmas, viršus un ērikas podiņos. "Tavs Dārzs" skaidro, kā par viršiem pienācīgi parūpēties savā mājoklī.

Sarunā ar "Tavs Dārzs" kokaudzētavas "Baltezers" vadītājs Varis Kazaks norāda, ka augiem mājoklī nepieciešams mitrums, bet tiem nepatīk, ja mitrina lapas. "Labāk podiņu iemērkt ūdenī un izņemt ārā, bet otrs variants – samitrināt pašu augsni," iesaka Kazaks. Ja augam samitrinās lapas, pastāv liela iespēja, ka tam var piemesties rūsa, kad sāk brūnēt lapas.

Šiem augiem labāk patīk vēsākas gaisa temperatūras, tāpēc tie labāk jutīsies un arī labi izskatīsies dārzā, balkonā vai terasē.

Lasīt vairāk

Kā pareizi viršus stādīt un audzēt dārzā?

Skaists rudens mums asociējas ar zeltainām un krāsainām lapām, kas visapkārt sabirušas kā raiba sega, taču, kamēr lapas tikai pamazām sāk zeltēt, uz to fona lieliski izceļas romantiskie virši. Turklāt viršu ziedēšanu var baudīt ne tikai priežu silos, mežu izcirtumos un sūnu purvos, bet arī piemājas dārzā. Lai uzzinātu, kā pareizi izaudzēt viršus pašu dārzā, konsultējāmies ar stādaudzētavu ''Baltezers''.

Virši (Calluna) ir 30 līdz 70 centimetru augsti ēriku dzimtas puskrūmi, kas, atkarībā no to šķirnes, zied dažādos laikos, taču parasti pirmā ziedēšana novērojama augustā un turpinās līdz pat vēlam rudenim. Neatkarīgi no šķirnes, viršiem ir visai līdzīgas prasības audzēšanai dārzā. Jāizvēlas saulaina vieta, kas pēc iespējas vairāk atbilst dabiskajiem apstākļiem - priežu mežu siliem ar nelielu noēnojumu.

Kā stāsta stādaudzētavas vadītājs Varis Kazaks, tad viršus, kas pieejami podiņos, stāda tieši rudens sākumā, taču novērots, ka arī agrāk vai vēlāk, kad stādi ir pieejami, tie var itin labi izaugt un pielāgoties mainīgajiem laikapstākļiem dabā. Speciālists stāsta, ka septembris ir iecienītākais laiks viršu stādu iegādei, jo tieši tad var iepazīties ar šķirņu dažādību un izvēlēties tīkamākos ziedus. Un kurš gan negrib iepriekš redzēt, kāds izskatās augs, pirms tas iestādīts pašu dārzā?

Lasīt vairāk

No vainagiem līdz kompozīcijām bļodās – idejas floristikai ar viršiem

Foto: Shutterstock

Dodoties pastaigā pa tīreli vai kādu priežu mežu, nepamanītas nepaliks violetās viršu segas, kas arvien spilgtāk iekrāso vasaras izskaņu un rudens iesākšanos. Dabas iedvesmots, aplūko ''Tavs Dārzs'' atlasītās idejas un pagatavo kādu skaistu dekoru dārzam vai pagalmam.
Virši ir fantastiski! To dažādās nokrāsas izskatās brīnišķīgi gan katra atsevišķi, gan vienkopus, tāpēc variācijas floristikā ir teju bezgalīgas. Viens no vienkāršākajiem veidiem, kā rotāt dārzu vai pagalmu ar viršiem – iestādīt tos dārza kastēs kopā ar citām dārza puķēm, kam aktuāla ziedēšana, piemēram, mārtiņrozēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!