Foto: DELFI
Daudzās pasaules lielajās pilsētās līdz ar iedzīvotāju skaita pieaugumu arvien aktuālāks kļūst pārapdzīvotības jautājums – zeme un dzīvojamā platība kļūst grūti iegūstama, cilvēki spiesti mitināties neticamā šaurībā, tādēļ aktuāla kļūst platības efektīva izmantošana un mazizmēra mitekļi.

Lai gan visspilgtāk pārapdzīvotības problēmas izpaužas dažādās Āzijas pilsētās, kur bieži tā iet roku rokā ar nabadzību, arī atsevišķās Eiropas Savienības (ES) valstīs lielā blīvuma problēma nav pilnībā sveša. Kopumā ES pārapdzīvotās platībās mitinās 17% iedzīvotāju, liecina "Eurostat" dati.

Rekordiste ir Rumānija, kur pārblīvētā vidē dienas vada 51,6% iedzīvotāju, bet tādās valstīs kā Ungārija, Polija, Bulgārija, Horvātija, Slovākija un arī Latvija pārapdzīvotība skar vairāk nekā 35% iedzīvotāju, rāda "Eurostat" statistika par dzīves apstākļiem Eiropā.

Iedzīvotāju blīvuma pieaugums un zemes dārdzība noved pie tā, ka daudzi cilvēki lielpilsētās spiesti mitināties mazākās platībās. Tas iedvesmojis arī arhitektus strādāt pie nestandarta risinājumiem, lai izmantotu vismazākos zemes pleķīšus un padarītu lietojamu visšaurāko kambarīti.

Īsts šedevrs un spilgts piemērs šādai arhitektūrai ir Kereta māja Varšavā. Polijas galvaspilsētā ēka vairāk kalpo kā tūrisma un mākslas objekts, bet – kas to lai zina, varbūt tuvākajās desmitgadēs līdzīgi risinājumi daudzās pasaules malās kļūs par pašsaprotamu urbāno centru sastāvdaļu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!