Foto: LETA/Publicitātes foto

Vietējā kapitāla bankas nākamajā gadā plāno Latvijas ekonomikā izsniegt aizdevumus vairāk nekā 220 miljonu eiro apmērā, trešdien, 9. oktobrī, žurnālistiem sacīja "BlueOrange Bank" valdes priekšsēdētājs un Finanšu nozares asociācijas padomes loceklis Dmitrijs Latiševs.

Viņš informēja, ka trīs vietējā kapitāla bankas – "Baltic International Bank", "BlueOrange Bank" un "Signet Bank" – 2018. gadā Latvijas uzņēmumiem izsniedza kredītus 61 miljona eiro apmērā, savukārt 2019. gadā šīs bankas kredītos prognozē izsniegt 170 miljonus eiro, tostarp "BlueOrange Bank" aizdevumos plāno izsniegt 120 miljonus eiro, "Signet Bank" – 40 miljonus eiro, bet "Baltic International Bank" – 10 miljonus eiro.

Vienlaikus 2020. gadā "BlueOrange Bank" kredītos plāno izsniegt 130 miljonus eiro, "Signet Bank" – 50 miljonus eiro, bet "Baltic International Bank" – 40 miljonus eiro.

Latiševs norādīja, ka vietējā kapitāla bankas ir transformējušās. "Iepriekš vairuma vietējā kapitāla banku biznesa modelis saistījās ar ārvalstu klientu apkalpošanu. Situācija sāka mainīties pēdējo 10 gadu laikā, jo mainījās situācija pasaules ekonomikā. Pēdējo divu gadu laikā arī Latvijas finanšu sektorā būtiski mainījās viedoklis par ārvalstu klientu apkalpošanu. Bankām, kuras ar to nodarbojās, bija jādomā par jaunu modeli, jaunu tirgu un jauniem klientiem," viņš teica.

Tāpat Latiševs minēja, ka patlaban tā dēvētais nerezidentu sektors Latvijas banku biznesā vairs neeksistē. "Patlaban var runāt par ārvalstu kapitālam piederošām bankām un vietējā kapitāla bankām. Vietējā kapitāla bankas īsā laikā ir veikušas būtiskas pārmaiņas savā biznesā. Katra banka atradusi nišu tirgū un tagad apkalpo Latvijas un Eiropas valstu uzņēmējus un privātpersonas," viņš sacīja.

Latiševs arī uzsvēra, ka "BlueOrange" pamatfokuss ir mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšana. Banka kreditē uzņēmumus, kuri darbojas rūpniecībā, tirdzniecībā, loģistikā, lauksaimniecības produkcijas eksportā. Bankas vēsturiskā specializācija ir kuģniecības un tirdzniecības finansēšana.

Viņš piebilda, ka pagājušā gada beigās bankas kredītportfelis bija 194,592 miljonu eiro apmērā, bet 2019. gada jūnija beigās – 287,014 miljonu eiro apmērā. "Tas pierāda, ka vietējā tirgū pieprasījums pēc kredītiem ir ļoti augošs," sacīja Latiševs.

Savukārt Finanšu nozares asociācijas Stratēģiskās attīstības komitejas līdzpriekšsēdētājs un "Baltic International Bank" valdes priekšsēdētājs Viktors Bolbats norādīja, ka vietējā kapitāla banku bizness ir vērā ņemama Latvijas ekonomikas sastāvdaļa, un, ievērojot specializāciju, tām ir iespēja vairāk strādāt ar katru klientu padziļināti.

Bolbats minēja, ka jau kopš pagājušā gada beigām ir novērots būtisks vietējo klientu pieprasījuma pēc kredītiem pieaugums.

Viņš piebilda, ka "Baltic International Bank" prioritāte ir nekustamā īpašuma projektu, uzņēmumu iegādes un apvienošanas darījumu finansēšana, tirdzniecības uzņēmumu kreditēšana, kā arī Latvijas uzņēmēju projektu finansēšanas ārvalstīs.

Tajā pašā laikā "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons informēja, ka līdz 2019. gadam bankas kredītportfelis bija 20% no bilances, bet patlaban kredītportfelis veido 40% no bankas bilances. Patlaban banka fokusējas ne tikai uz ļoti turīgu privātpersonu, bet arī uz ne tik turīgu vietējo uzņēmēju, kā arī tiem piederošu kompāniju apkalpošanu.

Idelsons piebilda, ka bankas mērķis nav bezgalīgi audzēt kredītportfeli, bet tas varētu sasniegt apmēram 50% no bankas bilances.

Pēc aktīvu apmēra "BlueOrange Bank" 2019. gada jūnija beigās bija astotā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākais akcionārs ir Latvijas kompānija BBG.

"Baltic International Bank" pēc aktīvu apmēra šogad jūnija beigās bija 10. lielākā banka Latvijā. Tās lielākie īpašnieki ir Valērijs Belokoņs (69,9%) un Vilorijs Belokoņs (30,05%).

Savukārt "Signet Bank" pēc aktīvu apmēra ir viena no mazākajām bankām Latvijā. "Signet Bank" vairākuma akcionāri ir Latvijas un starptautisku investoru grupa, kurā ietilpst SIA "Hansalink", SIA "Fin.lv" un "Signet Global Investors Limited".

Vietējā kapitāla bankas Latvijā, Finanšu nozares asociācijas biedri ir banka "BlueOrange", "Baltic International Bank", "Signet Bank", "LPB Bank" un "MeridianTradeBank".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!