Foto: Shutterstock
No daudziem reiz prieka pilniem pasaules atrakciju parkiem atlikušas dažas konstrukcijas un atsevišķi atribūti. Kamēr līdz drošai ceļošanai vēl jāpaciešas, iedvesmojoties no "Reader's Digest", virtuāli paviesosimies septiņās atpūtas vietās, kas vairs nekalpo sākotnējam mērķim – priekam – un drīzāk pat izraisa zosādu.

Pripjatas atrakciju parks, Ukraina


Šī atrakcijas parka liktenis cieši saistīts ar pasaules vēsturē traģiskāko atomkatastrofu Černobiļā. Atrakciju parku Pripjatā bija plānots atklāt 1986. gada Darba svētkos – 1. maijā, tomēr dažas dienas pirms tam – 26. aprīlī notika traģiskā katastrofa, kuras dēļ iedzīvotāji tika evakuēti no pilsētas.

Šprēparks, Vācija


Foto: Shutterstock

Šprēparks (Spreepark) atrodas bijušajā Austrumberlīnē, un tolaik Vācijas Demokrātiskajā republikā bija vienīgais izklaides parks, kas savos ziedu laikos ik gadu uzņēmis vairāk nekā pusotru miljonu atrakciju kārotāju. Vārtus apmeklētājiem tas vēra 1969. gadā, taču kopš 2001. gada aktīvā darbība pārtraukta apmeklētāju samazinājuma dēļ pēc Vācijas atkalapvienošanās.

Šobrīd parkā laika zobu apskādētas stāv gan dažādas dinozauru figūras, gan sarūsējušas un noputējušas atrakcijas, gan arī sliežu ceļš, kas ved milzu nezvēra mutē. Vērts gan piebilst, ka vienatnē šajā parkā atrasties nav ļauts. Kopš 2014. gada parku ieskauj žogs, taču, pieaugot tūristu interesei par šo spocīgo un reizē arī baiso vietu, rīkotas ekskursijas oficiālo pārstāvju pavadībā.

Plašāka informācija par parku atrodama arī šajā mājaslapā.

'Yongma Land', Dienvidkoreja


Foto: Shutterstock

Šobrīd pamestais Seulas atrakciju parks darbojās no 1980. līdz 2011. gadam, taču šobrīd daudziem uzjunda nostalģiskas atmiņas par bērnību. Parku īpaši iecienījuši fotogrāfi – gan amatieri, gan profesionāļi, kā arī tajā uzņemti vairāki korejiešu popa mūzikas video.

Atrakciju parks brīvi pieejams apmeklētājiem, iegādājoties ieejas biļeti. Kad satumst, parkā pat tiek ieslēgtas gaismas, vienlaicīgi radot gan baisu, gan arī intriģējošu atmosfēru. Lai gūtu neparastas sajūtas, atrakcijām nemaz nav jābūt ieslēgtām!

Latviešu ceļotājas iespaidus Dienvidkorejā lasi šajā rakstā.

'Ho Thuy Tien', Vjetnama


Foto: Shutterstock

Neparasta vieta atrodama arī Vjetnamā, netālu no pilsētas Hue. Atrakciju parka nosaukums ir "Ho Thuy Tien", un tas meklējams pie Thuy Tien ezera. Starp citu, klīst runas, ka tur pirms slēgšanas mituši krokodili, kuri tagad pārvesti uz savvaļas dzīvnieku glābšanas parku, raksta "Culture Trip".

Arī šajā parkā bija plānots ilgstoši vērot cilvēku plūsmu un dzirdēt priecīgos un adrenalīna pilnos spiedzienus, taču pēc svinīgās atklāšanas 2004. gadā pagāja vien pāris gadi, kad parka vārti tika slēgti apmeklējumiem. Šobrīd parkā vientuļi stāv gan slidkalniņi, kurus apņēmuši vīteņaugi, gan arī iespaidīgas ēkas, piemēram, plānotais milzu akvārijs, kas izskatās kā milzu pūķa galva.

Jāpiebilst gan, ka atsauksmju vietnē "TripAdvisor" cilvēki dalās dažādos pieredzes stāstos par iekļūšanu parka teritorijā. Kamēr vieni sastapušies ar apsargiem, kuri tālāk iet neļauj, citiem izdevies skatīt reiz vareno atrakciju parku savām acīm.

Consonno, Itālija

Foto: Shutterstock


Šis nav stāsts par vienu atrakciju parku, bet gan plašu teritoriju Itālijā, kuru bija plānots pārvērst izklaižu un atpūtas paradīzē. Kā raksta "Atlas Obscura", 1960. gados Itālija piedzīvoja uzplaukumu, kuru vēlējās izmantot uzņēmējs Mario Bagno, pārvēršot Consonno teritoriju sava veida Lasvegasā vai Itālijas Disnejlendā.

Plānotais kūrorts atrodas aptuveni pusotras stundas brauciena attālumā no Milānas. Uzņēmējs atpirka īpašumus, saglabāja vien dažas ēkas un sāka būvēt jaunu izklaižu pilsētu, kura tika dēvēta par "City of Toys". Tur bija plānots uzbūvēt dažādus iepirkšanās centrus, restorānus, kā arī vismaz vienu luksusa klases viesnīcu, katrai no tām vajadzēja būt citā arhitektūras stilā. Pēc tam bija plānots atrast vietu arī zoodārzam, basketbola laukumam u.c.

Taču grandiozajam projektam nebija lemts ieraudzīt dienas gaismu, jo 1976. gadā nogruvums "aizskaloja" ceļu uz pilsētu, kā rezultātā cilvēki nevarētu turp vairs nonākt, vēstī "The Telegraph". Mūsdienās nepabeigtajās ēkās svilpo vējš, un teritorija izskatās gluži kā pamests atrakciju parks.

Ziemassvētku atrakciju parks Brazīlijā

Foto: facebook.com/aeiou11235


Lai gan parasti atrakciju parki savā tematikā ir līdzīgi, šī izklaižu vieta rod sajūtu, ka esi aizbraucis ciemos pie Ziemassvētku vecīša, taču pēc Lapzemes vieta nebūt neizskatās. Situācija ir daudz drūmāka, jo "Albanoel" atrakciju parkā skatam paveras noplukušas Ziemassvētku vecīša ģīmetnes, rūķīši un ziemeļbrieži, kuri iekārtojušies starp palmām.

Sākotnēji parkā bija plānots apspēlēt vairākas tēmas, lai interesanti būtu ikvienam apmeklētājam. Idejas autors bijis kāds vietējais politiķis, kura plāni bija grandiozi – viņš vēlējās atklāt milzīgu izklaižu vietu, taču plāns sāka brukt, kad 2004. gadā idejas autors gāja bojā, atstājot grandiozo parku bez aizstāvja un entuziastiska darbu vadītāja. Līdz tam brīdim bija izdevies iekārtot Ziemassvētkiem veltīto laukumu, tomēr darbi pēc traģēdijas vairs arī neturpinājās.

Tā kā parkā tika ieguldīti lieli līdzekļi, to uz brīdi atklāja – jāteic gan, ka pavisam īsu. Kopš tā laika Ziemassvētku parkā netraucēti saimnieko daba. Vairāk par parku lasi šeit.

Atrakciju parks Boblo salā, Ontario

Foto: Shutterstock


Atrakciju parks "Bois Blanc" salā, kuru sauc arī par Boblo salu, tika svinīgi atklāts 1898. gadā, un darbojās aptuveni 100 gadus. Ar iespaidīgiem nobraucieniem, ērģeļu mūziku un spilgtām gaismām parks aicināja ikvienu interesentu piestāt nelielajā saliņā, lai baudītu interesantu atpūtu.
Parkā bija atvēlēta vieta arī milzu deju zālei, kas tajā laikā bija viena no lielākajām pasaulē, raksta "Atlas Obscura". Taču ar laiku senatnīgo parka šarmu aizstāja mūsdienīgāki varianti, līdz to nācās slēgt 1993. gadā. Ieeja tur šobrīd ir aizliegta, taču skatīt no tāluma vēl palikušos objektus iespējams, izmantojot laivu vai kaijaku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!