Foto: Publicitātes foto

Latvijas labākais braucējs pasaules čempionātā motokrosā Pauls Jonass pirmo sezonu spēcīgāko braucēju klasē nosauca par sekmīgu, kā arī pauda gandarījumu par komandas paveikto Nāciju kausa izcīņā.

Septembra beigās ar Nāciju kausa sacensībām pirmo sezonu prestižākajā solomotociklu klasē MXGP pasaules čempionātā motokrosā par pabeigtu varēja uzskatīt Latvijas braucējs Pauls Jonass. 4. oktobrī viņš atgriezās Latvijā atpūsties un smelties spēkus nākamajai sezonai.

"Domāju, ka, ņemot vērā to, kas notika pirms sezonas un traumu pagājušā gada nogalē, kas traucēja sagatavoties sezonai, rezultātus savā pirmajā MXGP sacensību gadā varu uzskatīt par labiem. Izpildīju arī uzdevumu – iegūt pieredzi un apgūt šajā klasē braucamo jaudīgāko motociklu," kopumā ar sezonā paveikto Latvijas motobraucējs ir apmierināts. "Sezonas beigās sāku justies labāk un labāk. Kopvērtējumā ieņēmu sesto vietu. Varēja būt arī labāk, tomēr pēc tādas gatavošanās, kāda sanāca šoreiz, arī sestā vieta ir ļoti labs rezultāts."

Jonass atsevišķos braucienos sešas reizes iekļuva labāko trijniekā, četras reizes finišējot otrajam un divreiz – trešajam.

"Posma kopvērtējumā trīsreiz nokļuvu uz goda pjedestāla. Tas ir ļoti labs sasniegums," atskatu uz sezonu turpina braucējs. "Ar treneri papētījām, ka nav nemaz tik daudz to braucēju, kas jau savā pirmajā sezonā MXGP būtu sasnieguši tik daudz. Lai uzvarētu kaut vienā braucienā, pagaidām pietrūka galvenokārt pieredzes un fiziskās sagatavotības, pie kā tagad vairāk pirms sezonas centīsimies piestrādāt."

Laikam tieši fiziskā gatavība pirms aizvadītās sezonas satrauca visvairāk, jo to trenēt praktiski laika nebija. "Novembrī, kad citi trenējās jaunajai sezonai, es gulēju gultā ar gaisā paceltu kāju un nodarbojos ar fizioterapiju," atceras sportists. "Trīs mēneši bija pazaudēti, bet sezonas gaitā starp sacensībām ir ārkārtīgi grūti uzlabot fizisko kondīciju."

Uz jautājumu, vai pārcelšanās no MX2 uz MXGP šosezon bijis pareizs solis, Jonass, ne mirkli nevilcinoties, atbildēja apstiprinoši: "Jā, noteikti. Pāreju nenožēloju. Šogad noteikti iemācījos vairāk MXGP čempionātā, nekā būtu apguvis, vēl gadu paliekot MX2 klasē. Ja nu vienīgais varbūt čempionam un bijušajam komandasbiedram Horhe Prado būtu bijusi lielāka konkurence, jo šosezon MX2 klasē viņam konkurentu nebija."

Sezona tika noslēgta Nīderlandē ar Latvijas braucēju visu laiku augstāko vietu Nāciju motokrosa sacensībās – astoto. Jonass savos braucienos izcīnīja otro un trešo vietu.

"Manuprāt, sacensības mums izdevās gan rezultātu, gan paša procesa ziņā," ar gandarījumu Nīderlandē piedzīvoto atceras motosportists. "Paldies Latvijas Motosporta federācijai un komandasbiedriem, kuri smagi strādāja, lai mēs nostartētu pēc iespējas labāk. Arī pašam bija veiksmīgas sacensības, palīdzot sezonu pabeigt uz pozitīvas nots."

"Tagad divas nedēļas atpūtīšos. Tad lēnām sākšu strādāt pie fiziskās sagatavotības, bet novembra sākumā jau kāpšu uz motocikla," par nākotnes plāniem stāsta Jonass. "Komandas sastāvā nekādas izmaiņas nenotiks. Savukārt motociklam nelielas izmaiņas regulējumā veicām jau pirms Nāciju kausa sacensībām. Tehniku līdz nākamajai sezonai centīsimies vēl uzlabot."

Šosezon Jonass ar 458 punktiem MXGP čempionātā finišēja sestais, šveicietim Arno Tonusam, kurš pēdējā posmā nestartēja, zaudējot nieka četrus punktus. Iepriekš lielākais panākums karjerā ir uzvara pasaules motokrosa čempionātā MX2 klasē 2017. gadā. Gadu vēlāk Jonass MX2 sacensību kopvērtējumā ieņēma otro vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!