Foto: DELFI
SIA "Rotons" nodarbojas ar lielgabarīta plastmasas izstrādājumu ražošanu. Tas ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas apguvis un ieviesis ražošanā rotējošas formēšanas tehnoloģiju plastmasas detaļu ražošanai.

SIA "Rotons" nodarbojas ar lielgabarīta plastmasas izstrādājumu ražošanu. Lai gan uzņēmums ir dibināts 2005. gadā, reālu darbību tas uzsāka 2009. gadā. Uzņēmums ir vienīgais Latvijā, kas ir apguvis un ieviesis ražošanā rotējošas formēšanas tehnoloģiju plastmasas detaļu ražošanai. Ar šo tehnoloģiju "Rotons" sērijveidā ražo dažādus produktus: tvertnes, pontonus, transportēšanas konteinerus, t.sk. izotemiskos, puspazemes tipa atkritumu konteinerus u.c.

"Rotons" vadītājs un īpašnieks Armands Mucenieks stāsta, ka sākumā uzņēmums darbojās Liepājā, jo Pierīgā piemērotas ražošanas telpas bijušas par dārgu. Tas bijis pirmskrīzes laiks. Savukārt 2009. gadā uzņēmums pārcēlies uz Ādažiem. "Sākumā telpas Ādažos īrējām, bet pēc tam izpirkām. Vēl ir ļoti daudz ko darīt, lai sakārtotu šo teritoriju, bet vienlaikus daudz jau ir paveikts," teic Mucenieks. Uzņēmumā tiek plānots turpināt teritorijas attīstību, kā arī uzbūvēt jaunas ēkas.

Viņš atklāj, ka mazākā detaļa, ko uzņēmums ražo, sver 0,3 kg, lielākā – 280 kg. Izejvielas produktu ražošanai galvenokārt tiek iepirktas no ASV ražotāja, kā arī no Ēģiptes.

"Rotons" ir piesaistījis arī darbiniekus no ārzemēm, Ukrainas. Mucenieks neslēpj, ka darbaspēka jautājums nav viegls.Turot roku uz pulsa, tiekot domāts par jaunām robotizētām sistēmām. Tāpat robu budžetā sit obligātā iepirkuma komponente (OIK), jo uzņēmums ir energopatērējošs ražotājs.

"Rotons" apgrozījums 2018. gadā bija 2,5 miljoni eiro, kas ir 29% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Kopējais eksporta apjoms palielinājās par 16% un sasniedza 1,4 miljonus eiro. Galvenās eksporta valstis ir Vācija, Zviedrija, Somija, Igaunija, Lietuva, Gruzija un Ukraina.

Eksportēt savu produkciju uzņēmums sāka 2012. gadā, bet pēdējos četrus gadus eksporta apjoms un īpatsvars ir būtiski pieaudzis. Apmēram 60% apgrozījuma veido eksports, atlikušos 40% – produkcijas tirdzniecība Latvijā. "Plānojam pārsniegt 1,5 miljonus eiro eksporta apgrozījumu," teic Mucenieks, piebilstot, ka ir drošs, ka šis gads arī kopējā apgrozījumā būs labāks par iepriekšējo.

SIA "Rotons" ir arī viens no finālistiem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras "Eksporta un inovāciju balva 2019" konkursā, kategorijā "Eksportspējīgākais komersants" mazo komercsabiedrību grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!