Foto: Publicitātes foto
Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šā gada februārī pasludinājusi dziesminieka Kaspara Dimitera maksātnespēju un sākusi viņa bankrota procedūru, liecina ieraksts Maksātnespējas reģistrā.

Savukārt pats dziesminieks sacerējis un "Youtube" kanālā publiskojis vairāk nekā septiņas minūtes ilgu "Tautasdziesmu VID-am", kurā uz izmantots tautasdziesmas "Es redzēju jūriņā..." motīvs un teksta konstrukcijā izmantotie principi, un kas sākas ar vārdiem "Es redzēju Mežparkā'i, klajā laukā uguntiņas, didam (..) Klajā laukā uguntiņas VID-am". Tieši Mežaparkā atrodas Latvijas nodokļu iekasētāju – Valsts ieņēmumu dienesta (VID) centrālā ēka.

Dimiters, kurš savā daiļradē līdz šim pievērsies sabiedrība nozīmīgām problēmām un tēmām, asi iestājoties par noteiktām vērtībām, šajā kompozīcijā apcer "tautai smeltā sidrabiņa savācējus" un "žāvētājus", "VID-u", tautas "aizplūšanu trimdā", "upurēšanu VID-am", tautas "aizplūšanu trimdā" un šī procesa iemesliem, taisno tiesu, sodu, kaunu un vainu, kā arī sniedz savu poētisku skatījumu par Latvijas tautsaimniecības attīstību un valsts nākotni, to, kurš pelnījis cietumu vai templi. "Šī ir dziesma šī nav tiesa, didam, mums par kaunu vai par kaunu vidam", kompozīcijas izskaņā rezumē dziesminieks.

Kā liecina Latvijas tiesu portālā pieejamā informācija, Dimitera maksātnespējas lieta ierosināta un tā izskatīta Vidzemes rajona tiesā Limbažos. Tiesnese Anita Grīnberga februārī pasludinājusi viņa kā fiziskas personas maksātnespēju, bet 23. maijā pieņemts lēmums par saistību dzēšanas procedūras pasludināšanu un saistību dzēšanas plāna apstiprināšanu. Par Dimitera administratoru iecelts Kaspars Viģelis.

Pēc Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datiem, Dimiters ir Rīgā, Matīsa ielā, reģistrētās kooperatīvās sabiedrības "LVPARITET" valdes loceklis kopā ar Ļevu Libinsonu un Jevgeniju Oksu. Kā darbības veidi norādīti informācijas un komunikācijas pakalpojumi, finanšu un apdrošināšanas darbības, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu sniegšanu un citus.

"Lursoft" dati liecina, ka Dimiters savulaik ieņēmis amatus vairākos nu jau likvidētos veidojumos, tādos kā "Pelnošā darbnīca", "John Neeman tools", "Tautas varas fronte", kā arī pērnā gada nogalē likvidētajā Vijas Artmanes piemiņas fondā.

Maksātnespējas process gan nav pirmā Dimitera saskarsme ar tiesībsargājošām instancēm un tiesām.

Pirms 10 gadiem Valsts policija pēc šobrīd zināmā bērnu psihoterapeita publicista Nila Saksa jeb īstajā vārdā Nila Konstantinova iesnieguma 2009. gadā sāka kriminālprocesu saistībā ar Kārlim Ulmanim veltītās Nacionālajā teātrī iestudētās muzikālās drāmas "Vadonis" libreta autorību. Tāpat strīds par to risinājās civiltiesiskā kārtā, līdz – 2014. gadā – Rīgas apgabaltiesa tiesvedību izbeidza tāpēc, ka pats prasītājs Konstantinovs atsauca savu apelācijas sūdzību par viņa interesēm nelabvēlīgo pirmās instances tiesas spriedumu.

Starp Saksu un "Vadoņa" oficiālo autoru dziesminieku Dimiteru bija radušās domstarpības par faktisko šīs muzikālās drāmas autorību. Publicists savā interneta dienasgrāmatā iepriekš pauda viedokli, ka viņš uzrakstījis sākotnējo libretu, taču Dimiters savā blogā uzsvēra, ka "Vadonis" ir radošās grupas kopdarbs un tā "libretā nav neviena Nila Saksa vārda".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!