Foto: Shutterstock

Topinambūrs (Helianthus tuberosus) jeb Jeruzalemes artišoks ir īsts rudens dārza dārgums, jo tas savu lielo iznācienu mūsmājās gaida vien tad, kad lielākoties raža dārzā ir novākta, vagas kļuvušas tukšas, bet ziedus nokodušas salnas. Šo dārzeni ļoti bieži salīdzina ar kartupeli, jo arī tiem bumbuļi atrodas zem zemes.

"Tavs Dārzs" no savas rakstu enciklopēdijas ir sarūpējis stāstus par topinambūriem, to audzēšanu un lietošanu uzturā.

Daudziem šis dārzenis asociējas ar iespaidīgajiem bumbuļiem, bet citi to vairāk uztver kā rudens puķi, jo topinambūrs zied skaistiem un dzelteniem ziediem, kas atgādina mazas saulespuķes. Šim augam ir ļoti daudz pielietojumu – ziedus var likt vāzēs, bet bumbuļus var lietot uzturā, piemēram, izcepot tos kopā vēl ar kādiem dārzeņiem, sataisot gardu krēmzupu vai arī no tā lapām pagatavot tēju. Topinambūrs ir ļoti pieticīgs augs, tāpēc tā audzēšana nesagādās milzu pūles. Kā "Tavs Dārzs" savulaik pastāstīja šo dārzeņu audzētāja Dzintra Reke, topinambūriem patiks pietiekami mitra augsne, kas var būt gan labi sastrādāta augsne, gan smiltis.

Lasi tālāk un uzzini ne tikai audzētājas padomus šo dārzeņu lološanā, bet arī receptes, kur "galvenajā lomā" ir topinambūri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!