Foto: DELFI

Saeimas deputātam Aldim Gobzemam divus gadus piederējusi māja, ko viņš nav norādījis valsts amatpersonas deklarācijā, svētdien vēstīja LTV raidījums "de facto".

Īpašumā ikdienā mitinās deputāta māte, un senāk manīts uzturamies arī viņa patēvs Edgars Strods, bijušais AS "Latvijas valsts ceļi" (LVC) valdes loceklis, kuru pirms divām nedēļām aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB), noskaidrojis "de facto".

Deputāta Gobzema deklarācijas publiskojamā daļā var lasīt, ka viņam pieder zeme Rīgā. Raidījums pieļauj, ka tas varētu būt īpašums privātmāju rajonā Bieriņos. Taču jau vairākus gadus uz šī zemes gabala slejas arī savrupmāja. 2009. gadā zemes gabalu Gobzemam uzdāvinājis kāds Jānis Kalniņš. Pats Gobzems raidījumam nav atklājis, kāpēc Kalniņš viņam dāvinājis zemi, sakot, ka tas, turklāt, bijis sen.

Divus gadus pēc dāvanas saņemšanas uz zemes jau slējusies māja, kuru var redzēt "Google" satelīta un ielu attēlos, tomēr ēka vēl nav skaitījusies pabeigta. Trīs gadus vēlāk – 2014. gadā – īpašumu par 140 000 eiro, maksājot divās daļās, nopirkusi kāda Inese Laure, vēsta raidījums.

Kā noskaidrojis "de facto", Laure ir līdzīpašniece ielu uzturēšanas uzņēmumā "Pilsētas eko serviss". Septembra beigās šis uzņēmums kopā ar Šķēļu, Rāvju un Mamedovu ģimeņu uzņēmumiem atkal ieguva tiesības turpmākos piecus gadus tīrīt Rīgas ielas.

Zemesgrāmatā lasāms, ka 2016. gada rudenī būve uz zemes gabala tika pieņemta ekspluatācijā. Taču 2017. gadā, trīs gadus pēc tam, kad Laure bija iegādājusies minēto īpašumu, tas atkal nonāca pie Gobzema. Tomēr Zemesgrāmatā nekur neesot minēts, ka viņš būtu īpašumu atpircis.Tas atkal pārrakstīts uz Gobzema vārda, jo trīs gadus senais darījums ticis atcelts, raidījumam skaidrojis pats deputāts.

Deputāts nav atbildējis, vai atmaksājis Laurei par īpašuma pārdošanu saņemto naudu. "Kādas ir bijušas manas ar Inesi Lauri attiecības attiecīgajā darījumā, kur nepieciešams, ir reģistrētas," uz "de facto" uzdotajiem jautājumiem atbildējis deputāts.

Gobzems uzsvēris, ka tobrīd bijis privātpersona un darījumus, kas notikuši, pirms viņš kļuva par Saeimas deputātu, negrasās skaidrot.

Ar Lauri raidījumam sazināties neizdevās. Viņai daļēji piederošajā uzņēmumā "Pilsētas eko serviss" nevarēja pateikt, kā ar viņu sazināties.

Jāatzīmē, ka līdz šīs vasaras vidum viena no "Pilsētas eko serviss" īpašniecēm kopā ar Lauri bija tā dēvētajā "Daimler" korupcijas lietā tiesātā uzņēmēja Armanda Zeihmaņa meita. Pirms divām nedēļām KNAB aizturēja Zeihmani kopā ar Gobzema patēvu Strodu.

KNAB ir aizdomas, ka Strods ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, proti, sniedzis iespējamiem iepirkumu pretendentiem informāciju par valsts uzņēmuma plāniem autoceļu uzturēšanā un atjaunošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!