Foto: Shutterstock/ Privātais arhīvs kolāža
Izmantojot nule kā no dobes nākušās, no vitamīnu pārpilnības vai pušu sprāgstošās bietes, izdosies pagatavot visgardākos biešu salātiņus. Lai nedēļu tu varētu sākt uz vieglākas nots, atpūtinot organismu no gaļas, mēs izvēlējāmies gardus biešu salātus bez kripatiņas gaļas, kuriem sātīgumu piešķirs siers, avokado, dažādi pākšaugi, kā arī bezpiedevu jogurts, majonēze vai krējums.

Bietes ir ļoti vērtīgs dārzenis, ko droši var lietot uzturā gan tagad, gan visas ziemas garumā, uzņemot ļoti daudz organismam nepieciešamu minerālvielu un uzturvielu. Lielākā daļa ogļhidrātu bietēs ir vienkāršie cukuri, piemēram, glikoze un fruktoze skaidro "Healthline". Tāpat bietēs ir daudz šķiedrvielu, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību.

Sārtās dārza veltes ir ļoti labs vitamīnu un minerālvielu avots – tajās ir daudz C vitamīna, kā arī B grupas vitamīnu, dzelzs, magnija un kālija. Tajās ir arī daudz vērtīgu augu valsts produktos esošu savienojumu, piemēram, betaīna, neorganisko nitrātu un citu. Parasti bietes uzturā lieto vārītas, bet ņem vērā, ka vārīšanās procesā samazinās to sastāvā esošais C vitamīna daudzums. "Bietes ir labs šķiedrvielu, minerālvielu un vitamīnu avots," norada arī uztura speciāliste Gita Ignace.

Bietēs esošās vielas var palīdzēt samazināt asinsspiedienu un līdz ar to arī dažādu sirds un asinsvadu slimību risku. Tāpat tās uzlabo cilvēka spēju veikt dažādas fiziskas aktivitātes.

Vairāk par biešu veselīgajām īpašībām uzzināsi, izlasot šo rakstu, astoņas viltības, kas jāņem vērā, gatavojot vinegretu, atklājām šajā rakstā, bet, zemāk atradīsi 15 gardu un sātīgu biešu salātu receptes tavai rudens ēdienkartei.

Lai labi garšo!

Biešu un siera salāti ar zirnīšiem un olām

Foto: Privātais arhīvs

Biešu un siera salāti ar zirnīšiem un olām – vienkārši pagatavojami un tik gardi, ka mēli var norīt! Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Biešu - ķiploku salāti ar valriekstiem

Foto: Shutterstock

Biešu - ķiploku salāti ar valriekstiem un majonēzi – pagatavojami piecās minūtēs.

Lasīt vairāk

Ašais jogurta un biešu kārtojums ar fetas sieru un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Krēmīgs jogurts, patīkami skābenas marinētās bietes, pikantais fetas siers un karamelizētu valriekstu saldums veido neticami saskanīgu garšu kombināciju. Šī kārtojuma pagatavošana aizņems ne vairāk kā 15 minūtes tava dārgā laika, bet rezultāts – gan garšas, gan izskata ziņā – būs restorāna cienīgs.

Lasīt vairāk

Biešu un siera salāti 'Mīļākā' ar granātābola sēklām

Foto: DELFI

Pēc skata tie atgādina klasisko siļķi kažokā, bet no zivs tur nav ne miņas. Tā vietā šis kārtojums pārsteidz ar svaiga burkāna skaidiņām un spirgtām granātābola sēklām. Kāpēc šos salātus sauc "Mīļākā", skaidrojuma nav - varbūt tie veltīti sievietēm "ar rozīnīti" vai tāpēc, ka tie ir vienkārši, bet koši un ļoti garšīgi?

Lasīt vairāk

Biešu un turku zirņu salāti ar pesto

Foto: Privātais arhīvs

"Kad jāiztukšo ledusskapis, gadās samest visu, kas pagadās pa rokai un iegūt jaunu salātu recepti," stāsta tās autore Andra. Pamēģini šos vienkāršos un gardos salātus arī tu!

Lasīt vairāk

Ātrie biešu un avokado salāti ar sieru

Foto: Privātais arhīvs

Ja ledusskapī "aizķērušās" pāris vārītas olas un vārīta biete, šos salātiņus varēsi pagatavot piecās minūtēs. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.

Lasīt vairāk

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.

Lasīt vairāk

Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru

Foto: Shutterstock

Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.

Lasīt vairāk

Pupiņu - biešu salāti ar olu

Foto: Shutterstock

Lēti un aši pagatavojami pupiņu - biešu salāti.

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar gurķi un zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Ātrie un gardie biešu salāti.

Lasīt vairāk

Karstie biešu salāti

Foto: Shutterstock

Karstie biešu salāti – ziemas sezonas "aukstajam" galdam.

Lasīt vairāk

Fiksie Rūjienas salāti

Foto: Shutterstock

Rūjienas salāti ir ātri pagatavojama un garšīga tradicionālā vinegreta alternatīva. Izmantojot vekalos nopērkamās vārītas bietes, šos salātus varēsi pagatavot 10 minūšu laikā.

Lasīt vairāk

Biešu salāti ar pētersīļiem un valriekstiem

Foto: Shutterstock

Vitamīnu deva aukstajai sezonai – biešu salāti ar smaržīgiem pētersīļiem un kraukšķīgiem valriekstiem.

Lasīt vairāk

Biešu, siera un gurķu salāti

Foto: Shutterstock

Biešu - siera un gurķu salāti pagatavojami 10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Biešu - zirnīšu salāti

Foto: Shutterstock

Biešu - zirnīšu salāti, kas pagatavojami 10 minūtēs.

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar zaļajiem zirnīšiem

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojami biešu - zirnīšu salāti.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!