Foto: LETA

Otrdien, 15. oktobrī, "Rail Baltica" kopuzņēmuma "RB Rail" akcionāri apstiprināja jaunu uzņēmuma padomi. Pēc Igaunijas akcionāru lēmuma, Rīa Sillaves, "RB Estonia" izpilddirektores vietā tika iecelts Ahti Kunings, Igaunijas Ekonomikas un komunikāciju ministrijas transporta valsts sekretāra vietnieks. Saskaņā ar Latvijas Komerclikumu, gadījumos, ja tiek iecelts jauns padomes loceklis, tiek iecelta arī jauna padome, portālu "Delfi" informēja kompānijas pārstāvji.

"RB Rail" jaunajā padomē turpmāk strādās Kunings, Igaunijas Ekonomikas un sakaru ministrijas padomnieks transporta un loģistikas jautājumos Anti Mopels.

Latviju padomē pārstāvēs Ligita Austrupe, Latvijas Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietniece, kā arī Anrī Leimanis, Latvijas Mobilā Telefona padomes priekšsēdētāja vietnieks. Savukārt Lietuvu Karolis Sankovskis (Padomes priekšsēdētājs), "Rail Baltica Statyba" izpilddirektors, un Roms Šveds, AB Lietuvos Geležinkeliai valdes priekšsēdētājs.

"RB Rail" ir daudznacionāls Igaunijas, Latvijas un Lietuvas kopuzņēmums, kas tika izveidots, lai koordinētu Rail Baltica Globālā projekta īstenošanu – pirmo šāda mēroga infrastruktūras projektu no Tallinas līdz Lietuvas/Polijas robežai. "RB Rail" kā Globālā projekta centrālais koordinators ir atbildīgs par dzelzceļa projekta izstrādi, būvniecību un mārketinga aktivitātēm.

"Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 mm) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!