Foto: Aivars Liepiņš
Ceturtdien, 17. oktobrī, publiskots "Nasdaq Riga" un "Prudentia" veidotais ikgadējais Latvijas vērtīgāko uzņēmumu top 101. Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu jau vienpadsmito gadu pēc kārtas atzīts "Latvenergo" ar 1,57 miljardu eiro lielu uzņēmuma vērtību, informē "Nasdaq Riga".

2. vietu sarakstā saglabājuši "Latvijas valsts meži" ar uzņēmuma vērtību 753,9 miljoni eiro, savukārt "Mikrotīkls" ir pakāpies līdz 3. vietai, sasniedzot 611,6 miljonu eiro lielu vērtību.

Šogad top 101 uzņēmumu kopējā vērtība sasniedz 16,9 miljardus. eiro, kas pēc topa veidotāju domām norāda uz stagnāciju, kopējai vērtībai pēdējo trīs gadu laikā saglabājoties 17-18 miljardu eiro robežās.

"Šā gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu rezultātu paziņošana sakrīt ar globālās ekonomikas šūpošanos, taču Latvijas vērtīgāko uzņēmumu top 101 struktūra un vēsturiskā uzņēmumu vērtības dinamika ļauj secināt, ka iepriekšējās finanšu krīzes apstākļos daudzi uzņēmēji spējuši izmantot krīzes piedāvātās iespējas, pieņemt uz attīstību balstītus lēmumus un pielāgoties tirgus izmaiņām," skaidro "Prudentia" valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš.

"Top 101 uzņēmumu vērtības izmaiņas kalpo kā Latvijas ekonomikas barometrs, apliecinot ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un profesionālas vadības komandas nozīmi katrā uzņēmumā," pauž "Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Pilns vērtīgāko uzņēmumu saraksts pieejams šeit.

Būtiskas izmaiņas ir vērojamas Baltijas vērtīgāko uzņēmumu top 10. Ņemot vērā strauji uzlabojošos finanšu rādītājus, kā arī agresīvo izaugsmes stratēģiju, "Vilniaus Prekyba" ir kļuvusi par 2019. gada Baltijas top 10 vērtīgāko uzņēmumu. Pēc topa veidotāju prognozēm, šāda mēroga ekspansija starptautiskā līmenī ir radījusi situāciju, kur "Vilniaus Prekyba" grupa varētu saglabāt līderpozīcijas Baltijas top 10 arī nākamajos gados.

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu top 101 sarakstu kopš 2005. gada veido "Prudentia" un "Nasdaq Riga". Top 101 sniedz uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā vispusīgu ieskatu par Latvijas uzņēmumu izaugsmi, atklātību pret sabiedrību un konkurētspēju. Latvijas vērtīgāko uzņēmumu top 101 tapis sadarbībā ar "firmas.lv" informatīvo atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!