Foto: LETA

Latvijas Futbola federācijas (LFF) valde pirmdien, 21. oktobrī, ārkārtas sēdē tā arī nepieņēma nekādu lēmumu, kas palīdzētu ātri pārvarēt krīzi un tikt pie paraksttiesīgas amatpersonas.

Pagājušajā nedēļā notikušajā LFF ārkārtas kongresā biedri no prezidenta amata atstādināja Kasparu Gorkšu, kurš šajā krēslā noturējās nepilnu pusotru gadu. Tā kā Gorkšs kopš septembra bija vienīgā paraksttiesīgā amatpersona, šobrīd LFF ir nenoteikta situācija, kurā ir apstājusies visa finanšu un dokumentu aprite.

Kā pēc ārkārtas valdes sēdes sacīja LFF viceprezidents Arturs Zakreševskis, otrdien, 22. oktobrī, paredzēta vēl viena ārkārtas sēde, kurā, iespējams, tiks apstiprināts ģenerālsekretārs. Pirmdienas valdes sēdes laikā kā kandidāti uz šo amatu izskanējuši pašreizējais administratīvā departamenta vadītājs un ģenerālsekretāra pienākumu izpildītājs Mareks Gruškevics, bijušais ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks un Vadims Ļašenko, kurš pirms pusotra gada bija Gorkša konkurents cīņā par LFF prezidenta amatu.

"Noklausījāmies juridisko atzinumu no vienas juridiskās iestādes," par ārkārtas sēdes gaitu stāstīja Zakreševskis. "Kā juridiskais konsultants bija pieaicināts arī Matīss Šķinķis, kurš deva savu komentāru. Uzklausot šos komentārus, nolēmām, ka rīt sasauksim vēl vienu ārkārtas sēdi, kurā mēs lemsim par ģenerālsekretāra iespējamo iecelšanu, laikam tā pareizi jāizsakās. Mēģināsim pēc tam Uzņēmumu reģistrā (UR) apstiprināt viņa paraksttiesības, jo federācijai šobrīd nav kas veic maksājumus."

LFF viceprezidents pilnu pārliecību par gaidāmo rīcību gan nevarēja paust, atzīstot, ka valde nezina, vai UR šādu rīcību vērtēs par atzīstamu. Valde, apstiprinot darbā kādu no kandidātiem, apņēmusies pildīt juridisko konsultantu ieteiktu ceļu.

Zakreševskis atklāja, ka gan Gruškevics, gan Pukinsks esot izrādījuši gatavību ieņemt ģenerālsekretāra amatu. Pukinsks šī gada jūnijā šo vietu atstāja, LFF to publiski pamatojot ar funkcionāri vēlmi pievērst vairāk laiku ģimenei.

"Viņi bijuši diezgan cieši iesaistīti LFF darbā un mums sanākusi ilgstoša saskarsme. Dosim viņiem piecas, desmit minūtes izteikties, kā viņi redz situācijas risinājumu. Esmu pats runājis ar Edgaru. Abi divi mutiski pauduši gatavību pilnvērtīgi stāties ģenerālsekretāra amatā," klāstīja Zakreševskis.

Savukārt pretrunīga informācija izskanējusi par Vadima Ļašenko kandidatūru.

"Iespējams, ka viņš tiks saukts uz valdes sēdi. Teikšu godīgi – viņš pats mani uzrunāja un ar mani tikās. Izskanēja arī viedoklis, ka šodien viņš jau esot kolēģim izteicies, ka viņu ģenerālsekretāra amats vairs it kā neinteresē. Sestdien vakarā viņš man teica, ka viņš labprāt vēlētos tikt izvirzīts šim amatam. Teicu, ka neko nevaru solīt, kamēr nebūs juridiskais atzinums, vai man ir kompetence kaut ko tādu darīt," teica Zakreševskis.

Tomēr pats viceprezidents par "prātīgākām" atzina Gruškevica un Pukinska kandidatūras, norādot uz Ļašenko lomu kā Gorkša konkurentam pagājušās LFF prezidenta vēlēšanās.

"Mēs vienojāmies, ka gribam atrast kandidātu, ko mēs faktiski vienbalsīgi būtu gatavi apstiprināt. Atsevišķi valdes locekļi man personīgi teica, ka Ļašenko kandidatūra šobrīd nebūs labākais risinājums, lai "nesaviļņotu" to otro pusi, kas līdz šim atbalstīja Kasparu," skaidroja Zakreševskis.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Pukinska kandidatūru valdes sēdē izvirzījis Vadims Direktorenko, bet Ļašenko par savu iniciatīvu informējis ne tikai Zakreševski, bet arī citus valdes locekļus.

Valdei gan vienlaikus arīdzan jāuztraucas par pamatīgi ievilkušos LFF jauno statūtu apstiprināšanu.

"Mēs pilnīgi noteikti mēģināsim organizēt vēl vienu kongresu par statūtiem. UEFA un FIFA vēlas, lai mēs tieši šogad pieņemtu jaunos statūtus ārkārtas kongresā. Tas viss saistīts ar nākamā gada vēlēšanām, jo pēc esošajiem statūtiem prezidenta un valdes locekļu kandidātiem pieteikumi jāiesniedz līdz 31. decembrim. Būtu tikai prātīgi, ja mēs pirms vēlēšanu kampaņas būtu apstiprinājuši jaunos statūtus. Tad tie cilvēki zinātu noteikumus, pēc kuriem vajadzēs strādāt," nākotni ieskicēja LFF viceprezidents un valdes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!