Foto: LETA
Rīgas pilsētas Centra rajona prokuratūra tiesai nodevusi krimināllietu, kurā pie kriminālatbildības par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, provocējot kādu šoferi braukt dzērumā, un par valsts amatpersonas bezdarbību saukti divi Rīgas pašvaldības policisti.

Ģenerālprokuratūrā portāls "Delfi" uzzināja - saskaņā ar apsūdzību 2018. gada oktobrī abi Rīgas pašvaldības policijas darbinieki, pildot savus dienesta pienākumus Strēlnieku laukumā, Rīgā, konstatējuši stāvošā transportlīdzeklī guļošu vīrieti. Pēc pamodināšanas pašvaldības policisti konstatējuši, ka vadītājs atrodas alkohola ietekmē.

Viens no policijas darbiniekiem deva rīkojumu tikko uzmodinātajam automašīnas vadītājam, kas atradies acīmredzamā alkohola ietekmē, vadīt automašīnu. Ģenerālprokuratūra norāda, ka apsūdzētā mērķis bijis fiksēt paša izprovocētu pārkāpumu, lai panāktu cietušās personas saukšanu pie administratīvās atbildības par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola ietekmē. Kad tas izdevās - autovadītājis sācis braukt - izsaukta Valsts policija, kurai ziņots par it kā konstatēto administratīvo pārkāpumu, neatklājot patiesos notikuma apstākļus.

Otrs policijas darbinieks apsūdzēts par bezdarbību, jo viņš aiz nolaidības neveica policijas darbiniekam normatīvajos aktos noteiktos pienākumus, lai novērstu kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm. Proti, viņš nereaģēja uz kolēģa prettiesisko rīcību un pieļāva, ka persona vada transportlīdzekli acīmredzamā alkohola ietekmē, norāda prokuratūrā.

Ar šādām savām noziedzīgām darbībām viens apsūdzētais izdarījis noziedzīgu nodarījumu pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas, bet otrs apsūdzētais – noziedzīgu nodarījumu pēc Krimināllikuma 318. panta 1. daļas.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Rīgas pašvaldības policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Toms Sadovskis portālam "Delfi" norādīja, ka, ievērojot lēmumā par drošības līdzekli noteiktos ierobežojumus, abi darbinieki ir pārcelti darbā videonovērošanas centrā, kur viņiem nav jāpieņem lēmumi pret trešajām personām.

Jau ziņots, ka Rīgas pašvaldības policija bija sākusi dienesta pārbaudi par divu policistu rīcību, ļaujot iereibušam autovadītājam pārvietoties ar savu automašīnu, kura bija novietota stāvēšanai neatļautā vietā.

Dienesta pārbaudē secināts, ka darbinieka rīcība bija neprofesionāla, tādēļ viņam piemērots disciplinārsods - rājiens. Papildu tam viņam noteica iziet arī ārpuskārtas atestāciju, lai pārbaudītu darbinieka zināšanas atbilstoši ieņemtajam – inspektora – amatam.

Tāpat portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa vēl pagājušā gada izskaņā nolēmusi izbeigt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret šo vīrieti, kurš tika sodīts par braukšanu alkohola reibumā pēc tam, kad Rīgas pašvaldības policists pavēlējis viņam pārvietot neatļautā vietā stāvēšanai novietoto automašīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!