Foto: LETA

Otrdien, 22. oktobrī, valdība atbalstīja Ministru kabineta balvas piešķiršanu sešām izcilām personībām par nozīmīgiem darbiem vai nopelniem Latvijas valsts attīstībā, saimnieciskajā vai sabiedriskajā darbībā vai citās valstij nozīmīgās jomās. Ministru kabineta balva ir Latvijas valdības augstākais apbalvojums – nākamais augstākais aiz Triju Zvaigžņu ordeņa, portālu "Delfi" informēja Ministru kabinetā.

2019. gadā Ministru kabineta balvu pasniegs valodniekam, folkloristam, pedagogam un sabiedriskajam darbiniekam Austrim Grasim par nozīmīgu ieguldījumu latviešu kopienas veidošanā un latviskās identitātes stiprināšanā. Arī disidentei un Latvijas neatkarības cīnītājai Lidijai Lasmanei par mūža ieguldījumu demokrātiskas un tiesiskas Latvijas valsts attīstībā, stiprinot nacionālās kultūras un morāles vērtības.

Balvu saņems vieglatlētikas trenere Valentīna Eiduka par ilggadēju un nozīmīgu ieguldījumu sporta attīstībā, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra direktors, Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs, bioloģijas doktors, asociētais profesors Jānis Kloviņš par izcilu zinātnisko darbību un atjaunotnes veicināšanu zinātnē.

Balva tiks pasniegta arī Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" valdes priekšsēdētājam Ivaram Balodim par nozīmīgu ieguldījumu, pārstāvot cilvēku ar invaliditāti intereses un veicinot sabiedrības izpratni, kā arī SIA "Mikrotīkls"par ievērojamu atbalstu, sekmējot izglītības, zinātnes un veselības aprūpes attīstību, kā arī nozīmīgu ieguldījumu, veicinot Latvijas tautsaimniecības attīstību.

Ministru kabineta balvas laureāti svinīgā ceremonijā saņems Ministru kabineta Goda diplomu, krūšu nozīmīti un naudas balvu 7115 eiro apmērā.

Šogad Ministru kabineta balvas pasniegšana un koncerts notiks 12. novembrī Alūksnes kultūras centrā. Tāpat šajā dienā Alūksnē plānota arī Ministru kabineta izbraukuma sēde.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Ministru kabineta balvu iedibināja 1995. gadā, simboliski atjaunojot Tēvzemes balvu, kuru 1937. gadā dibināja prezidents Kārlis Ulmanis.

Valdība otrdien arī atbalstīja Ministru kabineta Atzinības raksta piešķiršanu vairākām personām par nozīmīgu ieguldījumu dažādās jomās.

Atzinības raksti piešķirti "Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūtam" par nozīmīgu un ilggadēju ieguldījumu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares attīstībā Latvijā, Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Speciālās ģeoinformācijas departamenta Militāro karšu nodaļas vadītājai Nataļjai Sokolovskai par nozīmīgu ieguldījumu valsts aizsardzības stiprināšanā, kā arī biedrībai "Latvijas Jaunā teātra institūts" par nozīmīgu ieguldījumu laikmetīgās teātra mākslas attīstībā, Starptautiskā Jaunā teātra festivāla "Homo Novus" izveidē un norisē.

Atzinības rakstu saņems arī komponiste Maija Einfelde par nozīmīgu un ilggadēju radošo ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā, veicinot tās starptautisko atpazīstamību, literāts, skolotājs un sabiedriskais darbinieks Alberts Spoģis par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā un animācijas filmu režisore, scenāriste un producente Roze Stiebra par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas zīmētās animācijas tradīcijas izveidē un attīstībā.

Tāpat Atzinības raksti piešķirti tekstilmāksliniecei Edītei Pauls-Vīgnerei par izcilu radošo devumu Latvijas tekstilmākslas attīstībā, Latviešu biedrības nama priekšsēdētājam, kultūras un sabiedriskajam darbiniekam Guntim Gailītim par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas kultūras, pilsoniskās sabiedrības un demokrātiskas valsts attīstībā, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas Studiju programmu direktorei Irēnai Baltābolai par nozīmīgu ieguldījumu augstākās izglītības jomā.

Valdības atzinība izteikta arī valsts sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrs" Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītājai Astrīdai Stirnai par nozīmīgu ieguldījumu veselības aprūpes organizēšanā un vadībā un aktīvu sabiedrisko darbu, Valsts meža dienesta ģenerāldirektoram Andim Krēsliņam par nozīmīgu ieguldījumu meža nozares attīstībā, Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma direktorei Maijai Vanagai par nozīmīgu ieguldījumu profesionālās izglītības sistēmas attīstībā, Liepājas Valsts tehnikuma direktoram Agrim Rupertam par nozīmīgu ieguldījumu profesionālās izglītības attīstībā enerģētikas, uzņēmējdarbības, transporta un loģistikas nozarēs, kā arī par Liepājas Valsts tehnikuma izaugsmes veicināšanu.

Šogad Atzinības rakstus saņems arī Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskā direktore un vadošā pētniece, bioloģijas doktore Aija Linē par izcilu ieguldījumu audzēju cilmes šūnu izpētē un dalību starptautiskos projektos, sekmējot Latvijas konkurētspēju vēža pētniecībā,kā arī Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledžas direktora vietniece studiju darbā Ieva Urtāne par mūža ieguldījumu koledžas attīstībā un jauno speciālistu izglītošanā, Valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" sociālā darbiniece Larisa Volotova par mūža ieguldījumu, aprūpējot personas ar funkcionāliem traucējumiem un personas ar smaga garīga rakstura traucējumiem, kā arī sekmējot sociālo pakalpojumu sistēmas attīstību.

Šo pagodinājumu nopelnījuši arī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks, pulkvežleitnants Raitis Kalnačs par īpašiem nopelniem un nozīmīgu ieguldījumu ekonomisko noziegumu un organizētās noziedzības apkarošanā un Valsts drošības dienesta priekšnieka vietnieks Ēriks Cinkus par nozīmīgu ieguldījumu Valsts drošības dienesta attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!