Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Uzņēmumi, kas pārdzīvojuši divus pasaules karus, tik vienkārši nesabrūk. Tāpēc Eiropas Savienībai jāvērtē, kā nākotnē novērst tik lielu kompāniju bankrotu ietekmi uz tautsaimniecību un iedzīvotājiem, tā šonedēļ notiekošajā Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdē sprieda deputāti. Turklāt Grieķijā, kā norādīja šīs valsts pārstāve Marija Spuraki, par kompānijas kraha ietekmi runā līdzībās ar "Lehman Brothers" 2008. gada pieredzi.

Eiropas nodarbinātības, sociālo lietu, prasmju un darbaspēka mobilitātes komisāre Marianna Tīsena Eiroparlamentam sniedza ziņojumu, sakot, ka Eiropas Komisija (EK) pašreiz izvērtē, cik lielā mērā "Thomas Cook" bankrots ietekmējis citus uzņēmumus, ceļotājus, kā arī sniedz informāciju par Eiropas līmeņa atbalstu. Pagājušās nedēļas sākumā EK apstiprināja Vācijas valdības aizdevuma piešķiršanu "Thomas Cook" piederošajai lidsabiedrībai "Condor". Arī Eiroparlamentā Tīsena sacīja, ka pēc EK rūpīga izvērtējuma šādos gadījumos valdības atbalsta mehānismi var būt iespējami.

Eiroparlamentārieši gan debates uztvēra krietni emocionālāk nekā Tīsena. Spuraki iezīmēja dramatisku ainu, sakot, ka pašlaik Grieķijā Lielbritānijas uzņēmuma sabrukšana tiekot salīdzināta ar "Lehman Brothers" gadījumu.

"Grieķija "Thomas Cook" uzņēmumiem ir otrs lielākais tirgus uzreiz pēc Spānijas. Šī uzņēmuma īpatsvars Grieķijā ir 10% no visa mūsu viesnīcu sektora. Aplēstie zaudējumi šobrīd sniedzas līdz 2,5 miljardiem eiro (2019. un 2020. gada laikā - aut. piez). Tas ir sistēmisks satricinājums Grieķijas tūrisma nozarei, to salīdzina ar "Lehman Brothers" krīzi," viņa sacīja.

Spuraki iezīmēja, ka arī Grieķijā būs nepieciešamas līdzīgas atbalsta shēmas kā Vācijā: "Ir nepieciešams regulējums attiecībā uz valsts atbalstu, nodokļu atlaidēm, un varbūt pat būtu jāveido garantiju fonds nākotnei. Būtu nepieciešams veikt uzraudzību pār šāda lieluma uzņēmumiem. Jāsamazina tūrisma pakalpojumu sniedzēju atkarība no šādiem uzņēmumiem, kā arī jānodrošina tūrisma pakalpojumu diversifikācija."

Savukārt Žoa Fereira (GUE/NGL) no Portugāles aicināja apdomāt konkrētus atbalsta mehānismus arī reģioniem, piemēram, Madeirai.

""Thomas Cook" ir uzņēmums, kurā strādāja daudz darbinieku, tur ir arī netieši nodarbinātie. Šis bankrots, kad skatāmies uz netiešo ietekmi, arī parāda, kāda ir reālā situācija nozarē. Konkurence ir ļoti spēcīga, reizēm negodīga, uzņēmumi, tostarp krietni mazāki, cīnās par izdzīvošanu. Ir zems atalgojums, darbinieku ekspluatācija, un pretī tam stāv milzu peļņa, ko gūst kapitālisti. Šāda pārvaldība arī noved pie bankrota," sacīja Fereira.

Vēlas Eiropas mēroga tūrisma stratēģiju

EP lielākās frakcijas ETP vārdā Estaresa Feraguta aicināja izveidot vienotu Eiropas tūrisma stratēģiju, lai nākotnē izvairītos no līdzīgiem satricinājumiem.

"Mums šodien ir jāpārdomā, kas notiek, kad uzņēmums, kas ir pārdzīvojis divus pasaules karus, nav izturējis spriedzi, kas radās "Brexit" ietekmē. Tas ir nopietni jāpārdomā, jo runa ir par milzīgu uzņēmumu, kuram ir tik daudz aģentūru – lielākā daļa darbojās Apvienotajā Karalistē, bet bija arī Baleāru salās, Katalonijā un citviet, kur šī uzņēmuma bankrots un tā sekas šos reģionus ir nopietni skārušas. Daudzi pasažieri arī šobrīd atrodas šajos reģionos, un tas rada problēmas ne tikai viesnīcām, bet tūrisma nozarei kopumā. Parlamentam nopietni jādomā par tūrismu, šai nozarei ir nepieciešama Eiropas mēroga stratēģija. Tūrisma īpatsvars Eiropas ekonomikā ir milzīgs. Tāpēc mums ir jādomā, kā sagatavot ES, lai tā varētu tikt galā ar lielu uzņēmumu bankrotu. Mums ir jādomā arī par patērētāju tiesībām, nav bijis pietiekami daudz koordinācijas šajā jomā," ETP vārdā sacīja Estaresa Feraguta.

Tīsena sacīja, ka šādu priekšlikumu varētu apsvērt. Taču pašlaik EK prioritāri analizē, kā pēc "Thomas Cook" bankrota dalībvalstis ievērojušas direktīvu "Par kompleksiem ceļojumiem un saistītiem ceļojumu pakalpojumiem", kurā cita starpā noteikta arī palīdzības sniegšana pasažieriem. Ziņojums par to būšot gatavs 2021. gadā.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas tūrisma kompānija "Thomas Cook", kas ir viens no lielākajiem un vecākajiem tūrisma operatoriem pasaulē, 23. septembrī paziņoja par bankrotu.

Līdz ar to tika atceltas visas ar "Thomas Cook" starpniecību veiktās rezervācijas. Pasaulē "Thomas Cook" organizētos ceļojumos kopumā atradās apmēram 600 000 cilvēku.

Lielbritānijas valdība skaidroja, ka veic pasākumus, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 "Thomas Cook" klientu, kas atradās ceļojumos. Šim nolūkam tika noīrēts desmitiem lidmašīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!