Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Lexus" zīmola trīsdesmitajā gadadienā kompānija laidusi klajā atjaunotu luksus apvidus auto "RX" versiju. Auto ieguvis nelielas vizuālas izmaiņas, kā arī pilnīgi jaunas tehnoloģijas lukturus, kas precīzāk kā līdz šim izgaismo ceļu, neapžilbinot citus satiksmes dalībniekus.

Ceturtās paaudzes "RX" apvidnieks tika prezentēts 2016. gadā un šogad tas tika vizuāli un tehniski atjaunināts. Baltijas tirgū auto būs pieejams hibrīda versijā "450h", kas ir aprīkota ar 3,5 litru V6 iekšdedzes benzīna dzinēju un 50 kilovatu elektromotoru. Šādā kombinācijā ražotājs sola vidējo degvielas patēriņu ap 7,6 litriem uz 100 kilometriem. Praktiskā lietošanā gan reālais patēriņš būs lielāks, taču hibrīdtehnoloģija ļauj samazināt izmešus, it īpaši pilsētā.

Auto ieguvis dažādus kosmētiskos uzlabojumus - atšķirīga izskata bamperus un citus dizaina elementus. Auto virsbūve ir stingrāka, pateicoties lāzera metināšanas metodei un papildus stiprināšanas punktiem. Pagarinātam modelim "RX-L" tagad trešās rindas sēdekļi ir regulējami un ērtāki arī garākiem cilvēkiem.

Infoizklaides iekārtai ir 12,9 collu displejs, kura vadībai tagad pieejama skārienvirsma, nevis kursorsvira, kā līdz šim. Auto tagad pieejams arī ar iebūvētu "Apple CarPlay" un "Android Auto" atbalstu un attiecīgajiem balss asistentiem. Viduskonsolē gan priekšā, gan aizmugurē iebūvētas divas USB-A tipa kontaktligzdas.

Iespējams, interesantākais tehniskais jauninājums šim auto ir unikāla jauna lukturu sistēma, kas nodrošina plašāku pārredzamību, neapžilbinot citu auto vadītājus. "BladeScan" tehnoloģijas lukturos ir iebūvēts rotējošs spoguļvirsmas disks, kas pārvieto gaismas staru caur lēcu. Savukārt LED gaisma, kas spīd uz šīs spoguļa, ļoti ātri mirgo - ieslēdzas un izslēdzas. Pārvietojot gaismas staru no vienas puses uz otru, tiek iegūta acij šķietami vienmērīga gaisma, taču jebkurā punktā pēc nepieciešamības gaisma var tikt izslēgta, tā radot tumšo zonu kurā netiek apžilbināts cits auto.

Šāda gaismas sistēma ļauj daudz precīzāk "apzīmēt" lauka kontūras, maksimāli samazinot neizgaismoto zonu. Neizbēgami gan rodas jautājumi par šādas sarežģītas tehnoloģijas ilgmūžību un izturību.

Jaunie 2020. modeļu gada "Lexus RX" pieejami "Comfort", "Executive", "F Sport" un "Luxury" modifikācijās cenu diapazonā no 56 līdz 80 tūkstošiem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!