Foto: Shutterstock
Neskatoties uz to, cik ilgas pagājis un stipras bijušas attiecības, no tām izkļūt nav tik viegli, kā varētu likties. Tas tāpēc, ka nav viena pareizā laika vai veida, kā tās pārtraukt. Tāpat vienmēr pastāv iespēja, ka viens tiks sāpināts, bet otrs izskatīsies pēc īsta nelieša, jo atļāvies izbeigt tik lieliskas attiecības. Un dažkārt šķiet, ka šķiršanās plānošana līdzinās neiespējamai misijai.

Sabiedrībā ir iedzīvojusies tendence just līdzi un sniegt atbalstu tam, kurš saņēmis mīļotā atraidījumu. Taču neviens nesniedz atbalstu tam, kurš attiecības izbeidz, lai gan, ļoti iespējams, arī viņam tas ir nepieciešams. Tas tāpēc, ka neviens nespēj iedomāties, ko tas prasījis attiecību pārrāvējam – iespējams, arī viņš pārdzīvo un lej asaras, jo skumst, ka attiecības neizdevās. No kā izriet, ka šķiršanās var būt sāpīga abiem partneriem.

Iespējams, arī tu esi nelaimīgās attiecībās un vēlies tās pārtraukt, taču nezini, kā to izdarīt, lai neizskatītos pēc nelietes. Lai gan patiesi nav viena īstā un pareizā veida, kā to izdarīt, ir veidi, kā šķiršanās var noritēt mazāk sāpīgi abām pusēm. Lasi tālāk un iepazīsties ar portāla ''GQ'' ieteikumiem.

Izvēlies neitrālu laiku un vietu


Foto: Shutterstock
Neitrāls laiks un vieta nozīmē, ka šķirties no otra nevajadzētu viņa dzimšanas dienā, pāris minūtes pirms došanās uz darbu vai brīdī, kad kāds no jums ir kails. Tāpat vēlreiz ir būtiski atkārtot, ka nav viena īstā laika, kad šķirties, taču ir iespējams samazināt neveiklību un nepatīkamās sajūtas, izvēloties neitrālu vietu, kur jūs neviens netraucēs, un laiku, kas nesakrīt ar svētkiem.

Brīdī, kad saproti, ka vairs nevēlies būt kopā ar savu partneri, ir grūti un arī diezgan nežēlīgi joprojām šīs attiecības turpināt, tāpēc vislabāk tās izbeigt pēc iespējas drīzāk. Taču nekādā gadījumā nedari to caur telefona zvanu vai īsziņām, protams, ja nav citu variantu. Kā arī pirms šķiršanās izvērtē situāciju – grūts periods partnera dzīvē, piemēram, tuvinieka aiziešana, pavisam noteikti nebūs piemērots laiks, lai šķirtos, – šādā gadījumā gan labāk nedaudz nogaidīt.

Nevelc garumā sarunas par šķiršanos


Foto: Shutterstock
Kad esat nonākuši līdz sarunai par šķiršanos, esi tieša un konkrēta, un sarunu neatkārtojiet vairāk kā vienu reizi. Protams, izņēmuma gadījums būs, ja vairāku gadu laikā esat iegādājušies kopīgu mantu, kas vēlāk būs jādala citu sarunu laikā, taču citādi – ar vienu sarunu pietiek. Iespējams, pēc šķiršanās tu būsi kaut ko aizmirusi viņa vai jūsu izbijušajā kopīgajā dzīvoklī un tu vēlēsies to saņemt atpakaļ, taču nesūti bijušajam partnerim ziņu jau nākamajā dienā pēc šķiršanās. Nedaudz uzgaidi.

Tāpat nereti laika gaitā izveidojas kopīgs draugu loks, tāpēc uzreiz pēc šķiršanās draugu priekšā mēģināt izlikties, ka jūsu starpā viss ir kārtībā, varētu būt pagrūti, jo bieža tikšanai var tikai pastiprināt aizvainojumu un radušās sirdssāpes. Tādā gadījumā ir pavisam normāli vairākas tikšanās reizes izlaist. Kā arī, ja otrs izmisīgi vēlas vēl reizi satikties un izrunāties, jo viņam šķiet, ka vēl kaut kas ir glābjams, tev ir tiesības atteikt un uzstāt uz savu nostāju, neskatoties uz to, cik nepatīkami tas ir.

Izvairies no klišejām un esi patiess, bet ne pilnībā


Foto: Shutterstock
Iespējams, tev šķiet, ka tādi vārdi kā – ''tā nav tava, bet gan mana vaina'' – samazinās sāpinājuma izjūtas otrā, taču tā nebūt nav tiesa. Vislabākos šķiršanās vārdus spēsi atrast tikai tu pati, lai arī cik grūti tas būtu. Tāpat tas, no kura šķiries, negaida, ka tu izdomāsi kaut ko pilnīgi jaunu, nekad iepriekš neizskanējuši u. tml. Saki to, ko jūti un domā. Izsakies skaidri un kodolīgi.

Taču, runājot par šķiršanās iemeslu, esi godīga, bet ne pilnībā. Visbiežākais iemesls, kāpēc pāri šķiras, ir – viņu starpā ir pazudusi mīlestība. Iespējams, tu to esi atradusi kut kur citur, vai tās zudumu ir veicinājusi partnera rīcība, attieksme u. tml. Iespējams, tu pati vēlies atklāt otram visu par šķiršanās iemeslu, vai varbūt otrs tev to lūdz, taču vispirms izvērtē savu sakāmo. Patiesais šķiršanās iemesls nereti var būt pat ļoti sāpīgs un pārņemt atstāto personu pat vairāku mēnešu vai gadu garumā, un tavs mērķis nebūt nav likt otram ciest vēl ilgi pēc šķiršanās.

Neļauj sevi atrunāt un pastāvi par savu lēmumu


Foto: Shutterstock
Ja tu esi nolēmusi no partnera šķirties, neļauj savai iekšējai balsij vai kādai paziņai tevi atrunāt – tas tikai visu padarīs vēl sliktāku, un jūsu nākamā šķiršanās, kas visticamāk neizbēgami pienāks, būs vēl sarežģītāka un grūtāka. Protams, ir izņēmumi, kur pāri pēc šķiršanās no jauna uzsāk attiecības, un tās arī izdodas, taču tie ir izņēmuma gadījumi, bet nav garantijas, ka arī tu un tavs partneris esat izņēmums. Ja esi nonākusi līdz atziņai, ka vēlies šķirties, tas vienkārši ir jāizdara.

Tāpat pēc šķiršanās partnerim vari atvainoties, uzklausi viņa pārmetumus vai nelāgos izteikumus, tomēr pastāvi par savu lēmumu un piedod pati sev. Iespējams, pirmajā brīdī būs sajūta, ka esi neliete, jo sāpināji otru un negribēji ar viņu kopā pavadīt visu atlikušo mūžu, taču šķiršanās no otra nav noziegums, tas nav cietsirdīgi – tā ir tikai vēl viena un ļoti nepatīkama attiecību sastāvdaļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!