Foto: Shutterstock
Greizsirdība un skaudība ir pavisam normālas emocijas, kuras vairākkārt savas dzīves laikā izjūt visi. Taču, ja tu tām dod virsroku un ļauj sevi pārņemt, tās var pārvērsties aizvainojumā un rūgtumā. Iespējams, šķiet, ka visbiežāk šīs emocijas parādās partnerattiecībās, tomēr tās ir ļoti izplatītas arī profesionālajā jomā, īpaši tad, kad runājam par panākumiem. Un brīdī, kad cenšamies meklēt taisnīgumu vai salīdzinām savus panākumus ar citiem, mēs kavējam savu izaugsmi.

Portālā ''Forbes'' psihoterapeite un bestsellera ''13 Things Mentally Strong People Don't Do'' autore Eimija Morina skaidro: ''Cilvēki bieži vien ierodas uz terapiju ar bažām, ka netiek pilnībā novērtēti, ka nekādi nespēj konkurēt ar saviem kolēģiem. Ja viņi nespēj tam tikt pāri, viņi kļūst naidīgi, jo uzskata, ka citi atņem to, ko būtu pelnījuši viņu.''

Psihoterapeite min, ka sociālie tīkli un tur atainotās šķietami ideālās dzīves tikai pastiprina aizvainojuma sajūtu. Viņa aicina veikt nelielu eksperimentu un paritināt ''Facebook'' ziņu lenti – pavisam noteikti tajā lielākoties parādīties fotogrāfijas no ceļojumiem, attiecību statusa maiņa, sasniegumi u.tml., kas radīs sajūtu, ka citiem iet krietni labāk nekā tev. Tāpat ir pētījumi, kas rāda – skaudība pret draugiem, balstoties uz viņu sociālo tīklu profiliem, var novest pat pie depresijas.

Taču neatkarīgi no tā, vai tu apskaud kolēģi, kurš nupat saņēmis paaugstinājumu, vai priekšnieku, kurš pārvietojas ar auto, kuru tu nevari atļauties, šāda greizsirdība, aizvainojums un skaudība par citu cilvēku panākumiem un veiksmi kaitē ne tikai tavai izaugsmei, bet arī attiecībām ar citiem un arī veselībai. Tas iztukšos tevi gan fiziski, gan mentāli un atturēs no sava vislielākā potenciāla sasniegšanas.

Ja arī tev ir tieksme izjust greizsirdību un skaudību pret draugu, kolēģu panākumiem, lasi tālāk un iepazīsties ar psihoterapeites ieteikumiem, kā to pārvarēt.

Pārstāj sevi salīdzināt ar citiem


Foto: Shutterstock
Atvērt kādu no sociālajiem tīkliem, piemēram, ''Instagram'', un apcerēt un apskaust citu atainoto privāto dzīvi ir ļoti vienkārši. Ļoti iespējams, fotogrāfijās izskatās, ka otram kopā ar ģimeni izdodas pavadīt vairāk laika vai ka otra miteklī ieguldīts vairāk nekā tavā. Taču būtiski atcerēties, ka dzīve nav konkurence. Varētu pat teikt, ka salīdzināt tevi un tavus tuviniekus ar nepazīstamiem, bet internetā pamanītiem cilvēkiem, ir tāpat, kā salīdzināt ābolu ar apelsīnu – tās ir divas pilnīgi atšķirīgas lietas. Mūsu katra dzīve ir unikāla, un ir svarīgi novērtēt katra individualitāti.

Ja tu pieķer sevi brīdī, kad salīdzini savu dzīvi ar kāda cita, atgādini sev – tu nepiedalies sacensībās. Tavs uzdevums ir paveikt labāko ar tev pieejamajiem resursiem neatkarīgi no tā, ko domā un dara apkārtējie.

Pārveido savu domāšanas veidu


Foto: Shutterstock
Iespējams, tu domā ļoti pieticīgi, ka iespēju skaits ir ierobežots. Taču tas, ka varbūt tavs kaimiņš ir turīgāks, nenozīmē – ka arī tu tāda nevari būt. Tāpat arī tas, ka tavs kolēģis nupat ticis paaugstināts amatā, nenozīmē – tu nekad nesaņemsi paaugstinājumu. Iespējams, šobrīd konkrētajā uzņēmumā tev nav iespējas augt vēl vairāk, tāpēc ir jāapsver doma meklēt jaunu darba vietu, vai vienkārši vēl ir nepieciešams laiks, lai tu minēto paaugstinājumu patiesi būtu pelnījusi.

Ir pavisam viegli pieķerties domām, ka visas iespējas atnāk tikai vienreiz dzīvē vai ka citu cilvēku veiksme nozīmē – tev nebūs iespējams gūt panākumus, jo to jau izdarījis kāds cits. Taču realitātē tikai nelielam skaitam lietu ir ierobežojumi. Viena no šīm lietām ir laiks, un katra minūte, kurā tu jūties aizvainota par cita panākumiem, ir 60 sekundes, kuras tu patērē nelietderīgi.

Centies ieraudzīt kopainu


Foto: Shutterstock
Nevienam nav perfektas dzīves. Jā, ļoti iespējams, tīmeklī publicētās fotogrāfijas, video, ieraksti utt. sniedz iespaidu, ka kādam varētu iet labāk nekā tev, tomēr lielākoties šīs ''ideālās'' dzīves vizualizācijas nav patiesas. Tāpat arī apziņa, ka tavs kolēģis, draugs vai kaimiņš pelna vairāk nekā tu, nebūt nenozīmē, ka viņa dzīve ir laimīgāka un piepildītāka.

Tā vietā, lai tu koncentrētos uz otra laimi un šķietami perfekto dzīvi, paskaties uz kopainu un mēģini tajā ieraudzīt arī sevi un savu dzīvi – arī tajā pavisam noteikti ir kaut kas, kas nav citiem un kas kaut uz brīdi liek sajust, ka viss ir ideāli. Tāpat, ja otrs to neizrāda nedz sociālajos tīklos, nedz savā ārienē, nav iespējams noteikt, vai viņa dzīvē nav kādi sarežģījumi, veselības problēmas vai kas tamlīdzīgs. Tāpēc vislabāk koncentrēt skatu uz savu nevis otra dzīvi.

Netiesā godīgi iegūtus panākumus


Foto: Shutterstock
Dažkārt šķiet vilinoši izdarīt vispārinātus pieņēmumus, balstoties uz to, kas, mūsuprāt, dzīvē ir taisnīgi. Piemēram, uzzinot par kolēģa paaugstinājumu vai algas pielikumu, tu, iespējams, pie sevis sāc domāt: ''Viņš nebija to pelnījis, jo es strādāju smagāk nekā viņš.'' Vai par priekšnieku viņa sliktajās dienās iedomājies: ''Viņš nav pelnījis vadīt šo uzņēmumu, jo pret darbiniekiem izturas nekrietni.''

Patiesība ir tāda, ka ne vienmēr dzīvē viss notiek taisnīgi – vismaz ne tādā veidā, kā tu izproti taisnīgumu. Uzstājot uz to, ka tu esi pelnījusi vairāk, bet kāds cits ir pelnījis mazāk, tiek lieki tērēts tavs laiks un enerģija. Tā vietā pieņem lietas un notikumus, kurus tu nespēj kontrolēt, un koncentrējies uz rezultātu, kuru vari radīt un ietekmēt tu pati.

Izveido savu panākumu definīciju


Foto: Shutterstock
Ir grūti just aizvainojumu par otra panākumiem un veiksmēm, kad saproti – viņš neveic to pašu ceļu, kuru tu. Tāpat tu vari priecāties, pat svinēt otra panākumus, ja uz dzīvi skaties kā iespēju savstarpēji sadarboties nevis sacensties. Lai samazinātu vēlmi sevi un savus sasniegumus salīdzināt ar citiem, izveido un pieraksti savu panākumu, veiksmes definīciju un apzinies savas vērtības. Kā arī centies apzināties, ka arī citi strādā, lai pie panākumiem nonāktu, taču viņu sasniegumiem nav jābūt pārākiem par taviem.

Koncentrējies savam ceļam uz panākumiem. Tāpat vienīgā persona, ar kuru tev sevi vajadzētu salīdzināt, ir tā, kas biji tu vakar. Mēģini katru dienu kļūt kaut nedaudz labāka savā profesionālajā jomā un arī personīgajā dzīvē – tā tu jutīsies mazāk apdraudēta no citu cilvēku sasniegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!