Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grēta Tūnberga šonedēļ pēc trīs nedēļu burāšanas no Amerikas pa Atlantijas okeānu ar buru katamarānu atgriezās Eiropā – Portugāles galvaspilsētas Lisabonas ostā. Tomēr viņas mērķis ir Spānijas galvaspilsētā Madridē notiekošā ANO klimata konference (COP25), tādēļ pēdējā posma pārvarēšanai pa sauszemi viņai piešķirts "SEAT Mii" elektromobilis.

Spāņu autoražotājs SEAT ietilpst vācu autoražotāja "Volkswagen" (VW) koncernā, tādēļ "Mii" modelis izmanto "VW e-up!" komponentes. Autoražotājs norāda, ka bez atkārtotas akumulatoru uzlādes ar "SEAT Mii electric" var nobraukt līdz 260 km distanci. Attālums no Lisabonas līdz Madridei ir 625 kilometri, kas nozīmē, ka Grētai, ja viņa šo ceļa posmu mēro vienā piegājienā, jāpiestāj uzlādēties vismaz divas reizes – tieši šādā pieturpunktā viņu pieķēruši paparaci.

"SEAT Mii electric" spēka agregāts ir uzstādīts uz priekšējās riteņu ass un attīsta 83 zirgspēku jaudu (griezes moments – 210 Nm). Akumulatora komplekta ietilpība ir 36,8 kWh. Akumulators vadības sistēma atbalsta uzlādi ar līdz pat 40 kW, kas ļauj no pilnībā tukša līdz 80% litija jonu akumulatoru uzlādēt tieši stundas laikā.

"SEAT Mii electric" ir pirmais šī spāņu autoražotāja sērijveida elektromobilis, kas tirdzniecībā nonāca septembrī. Tā cena ir no 20 tūkstošiem eiro.

Kamēr Tūnberga šoruden uzturējās ASV, viņa izmantoja no Arnolda Švarcenegera aizlienētu "Tesla" elektromobili, bet garākiem pārbraucieniem pa sauszemi izmantoja elektriskos vilcienus.

Jau ziņots, ka līdz 13. decembrim Grēta Tūnberga piedalīsies ANO klimata konferencē Madridē, bet pēc tam dosies uz savu dzimto Zviedriju, kur svinēs Ziemassvētkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!