Foto: Shutterstock

Krievijas autoražotājs "AvtoVAZ" un amerikāņu koncerns "General Motors" (GM) noslēguši vienošanos par sava kopuzņēmuma konsolidāciju – turpmāk kompānija pilnībā piederēs Krievijas pusei. Runa ir par "Chevrolet Niva" apvidus automobiļa ražošanu, kas jau drīzumā tiks piedāvāts ar "Lada" marku.

"GM-AvtoVAZ" kopuzņēmums ražoja vienu vienīgu modeli – "Chevrolet Niva". Pēc ražotnes pilnības nonākšanas "AvtoVAZ" kontrolē nepieciešamība pēc "Chevrolet" markas atkrīt. Vēl kādu laiku "Niva" tiks ražota ar "Chevrolet" marku, bet jau pavisam drīz tā būs pieejama kā "Lada". Mainīts tiks arī paša "GM-AvtoVAZ" uzņēmuma nosaukums.

Līdz jaunākās vienošanās noslēgšanai "GM-AvtoVAZ" abām pusēm piederēja līdzīgās daļās, tomēr pamatā šo kopuzņēmumu vadīja amerikāņi. Tagad 100 procenti kopuzņēmuma daļu pieder "AvtoVAZ". Krievijas autoražotājs uzsver, ka nepārskatīs līdzšinējos līgumus ar piegādātājiem un dīleriem, kā arī nemainīs darbinieku sastāvu.

Šogad līdz oktobrim Krievijā tika pārdoti nepilni 20 tūkstoši "Chevrolet Niva" automobiļu. Valsts pārdotāko jauno automobiļu topā šis modelis pagājušomēnes bija 14. vietā. "Chevrolet Niva" cena Krievijā ir no 582 tūkstošiem rubļu (8270 eiro), un tas ir aprīkots ar 80 ZS jaudīgu 1,7 litru benzīna motoru.

"GM-AvtoVAZ" tika izveidots 2001. gadā. Tobrīd kopuzņēmuma īpašumā nonāca arī leģendārā "Niva" apvidus automobiļa preču zīme, tādēļ "Lada" šī klasiskā modeļa nosaukumu savā piedāvājumā bija spiests mainīt vienkārši uz "4x4".

Neskaitot "Niva" modeli, "GM-AvtoVAZ" divus gadus – 2004. un 2005. gadā – izlaida arī "Chevrolet Viva" modeli, kas bija pārzīmolots "Opel Astra" paaudzē "G", kad "Opel" dīleri jau tirgoja jaunāko "Astra" paaudzē "H". Tomēr tā cena bija pārāk augsta, salīdzinot ar konkurentiem, tādēļ "Chevrolet Viva" ražošanu drīz pārtrauca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!