Foto: AP/Scanpix/LETA/F64/DELFI
ASV ir iekļāvusi smagos noziegumos apsūdzēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu "melnajā" – "Magņitska sarakstā", norādot uz četrām struktūrām, kas pieder vai atrodas viņa kontrolē – Ventspils Brīvostas pārvalde, Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija. Vienlaikus Latvijai ir augsts risks nonākt "Moneyval" "pelēkajā" sarakstā. Portāls "Delfi" analizē, kā tas ietekmēs Latvijas ekonomikas attīstību un ko tas praktiski nozīmē uzņēmējiem. Tomēr tiek lēsts, ka šis ir bezprecedenta gadījums, kurā ir vēl daudz nezināmo un kura sekas un ietekmi pilnībā šobrīd nevar novērtēt.

Amerikas Savienoto valstu (ASV) Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9. decembrī iekļāva Aivaru Lembergu globālajā Magņitska sankciju sarakstā, teikts Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroja publicētajā paziņojumā. Jāpaskaidro, ka ASV OFAC noteiktās sankcijas Latvijā tiek ievērotas saskaņā ar Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) izdotajiem noteikumiem Nr. 13 "Sankciju riska pārvaldīšanas normatīvie noteikumi".

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci Nr. 1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajām personām un struktūrām. Tāpat tiek bloķēti visi Lemberga un augstāk minēto struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!